Politiek

« Vorige - Volgende »

Inburgeringstraject wordt beter en moeilijker

11 december 2018 - 14:57  •  reacties

Inburgeringstraject wordt beter en moeilijker

Alphen aan den Rijn - Door de aanbevelingen uit het rapport 'Een goede start' van de Nationale Ombudsman is het landelijke beleid voor statushouders en hun gezin gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen zijn een betere taalbeheersing en betere basisvaardigheden. Ook moet zorg meer aandacht krijgen.

In Alphen aan den Rijn is de opvang van statushouders goed geregeld. De gemeente geldt landelijk als koploper. Een aandachtspunt is het instellen van een klachtenprocedure, waarbij een klacht een leermoment moet zijn voor de gemeente, de hulpverlening en de klager. Waar de gemeente ook meer aandacht aan gaat geven, is participatie en sneller vinden van werk. Hiervoor wordt werkbedrijf Rijnvicus ingeschakeld. Ook moet de informatievoorziening worden verbeterd

Het doel van een inburgeringstraject is dat mensen zo snel mogelijk een goed en zelfstandig bestaan op kunnen bouwen. De taal is daarvoor heel belangrijk en daarom gaan de eisen omhoog. Zodra statushouders in Alphen aan den Rijn komen wonen, start de maatschappelijke begeleiding van TOM in de Buurt. Er kunnen in het traject nog wel verbeteringen worden doorgevoerd.

Fotograaf: Pexels