Knelpuntennota Fietsersbond is mooie beginspraak

Wethouder Kees van Velzen heeft van de Fietsersbond op maandag 17 december de lijst met Top 10 knelpunten in de gemeente Alphen aan den Rijn ontvangen. Op nummer 1 staat de Zijde in Boskoop en de nummer 2 is het Raoul Wallenbergplein in Alphen-Stad.

Van Velzen is altijd weer blij als de Fietsersbond haar complete lijst met onveilige situaties voor fietsers presenteert. Deze keer komt het ook goed uit: “We zijn als gemeente bezig met een nieuw fietsbeleid. De Fietsersbond heeft met deze knelpuntennota een mooie beginspraak. In de Top 10 zie ik al een aantal knelpunten die we als gemeente willen aanpakken. De fietsbrug over het Aarkanaal is zelfs al onderhanden werk.”

De nummers 1 en 2 op de lijst, de Zijde in Boskoop en het Raoul Wallenbergplein in Alphen, zijn echter niet eenvoudig op te lossen. "De Zijde is een grote uitdaging. We kunnen bijvoorbeeld op sommige plekken geen oversteekplaats aanleggen, want dat is te dicht bij de spoorwegovergang. We kunnen ook niet zomaar paaltjes of een andere afscheiding tussen de rijbaan en het fietspad plaatsen, want dan stoppen bijvoorbeeld bezorgdiensten midden op de weg."

Raoul Wallenbergplein
Hetzelfde geldt voor het Raoul Wallenbergplein. Het is de enige rotonde in de gemeente waar fietsers géén voorrang hebben. "Dat heeft te maken met de veiligheid van de fietsers zelf. De verkeersdruk is veel te hoog om hen voorrang te geven. Daarvoor zou de Prins Bernhardlaan verkeersluw moeten zijn en dat is in 2013 door de gemeenteraad geweigerd."

Deskundigen vinden dat op deze rotonde fietsers voor hun eigen veiligheid geen voorrang moeten krijgen. Op dit moment is het Wallenbergplein veilig. Tijdens de laatste raadsvergadering op 13 december heeft de gemeenteraad een motie hierover opnieuw verworpen. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.