Feitenrelaas rond Leidse ijsbaan vol twijfels en uitstel

De gemeenteraad bespreekt woensdag 16 januari de mogelijkheden voor de schaatssport in de gemeente. Onderdeel van de besluitvorming is een feitenrelaas over de gang van zaken rond het verzoek van de gemeente Leiden om een bijdrage van Alphen aan den Rijn voor de nieuwe Leidse ijshal.

Klip en klaar is dat burgemeester en wethouders niets zien in een bijdrage van 683.000 euro aan de upgrade naar een 333-meterbaan in Leiden. Liever wil wethouder Gert-Jan Schotanus de schaatssport meenemen als onderdeel van de nieuw op te stellen Alphense sportvisie.

Over de manier waarop is omgegaan met het Leidse verzoek om een bijdrage aan de upgrade van een 250 naar een 333-meterbaan heeft vooral de oppositie vraagtekens. Het feitenrelaas is daarom in opdracht van de Alphense gemeenteraad gemaakt.

Keuze 250 of 333 meter
Uit het feitenrelaas blijkt dat Leiden in maart 2017 aan Katwijk en Alphen aan den Rijn heeft gevraagd om een behoorlijke bijdrage én om een lobby in de regio te starten om andere gemeenten over de streep te trekken. In mei is door beide gemeenten besloten om eerst te onderzoeken of er wel draagvlak is. Leiden nam in juli 2017 het besluit om zowel een 250- als 333-meterbaan te onderzoeken. In november 2017 werden de regiogemeenten geïnformeerd.

Eveneens in november 2017 wilde de Alphense gemeenteraad een concreet voorstel zien hoeveel de regiogemeenten, inclusief Alphen zelf, zouden bijdragen aan een 333-meterbaan. Omdat Leiden toen nog niet had besloten om voor 333 meter te gaan, is er ook geen voorstel gekomen. In februari 2018 besloot Leiden om de 250-meterbaan zelf te financieren en om aan de regio en de ijsclubs te vragen om een bijdrage voor een uitbreiding naar 333 meter.

Onvoldoende draagvlak
In maart 2018 bleek er wel regionaal draagvlak te zijn, maar onvoldoende. Een aantal regiogemeenten besloot om geen bijdrage te leveren. Alphen aan den Rijn heeft besluitvorming uitgesteld tot na de verkiezingen. Het nieuwe college van B&W besloot in september om geen bijdrage te geven. De Alphense gemeenteraad was sterk verdeeld over dit besluit en wilde een aantal scenario's zien om de schaatssport te helpen. Dat was op 18 oktober.

Definitief 250
Vlak daarna, op 30 oktober, besloot Leiden om definitief geen 333-meterbaan te bouwen. Dit omdat er te weinig animo was om bij te dragen in de regio. Acht gemeenten hadden 'nee' gezegd. Op 29 november meldde de Leidse wethouder dat het financiële gat te groot was, zelfs als Alphen aan den Rijn wel zou bijdragen

Dit besluit van het Leidse college wordt op 24 januari in de Leidse gemeenteraad besproken. De Leidse wethouder verwacht dat de raad het voorstel voor de 250-meterbaan steunt. Omdat Alphen aan den Rijn, na de bespreking op 16 januari, in haar raadsvergadering van donderdag 17 januari een besluit neemt, kan dit nog worden meegenomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden gisteren 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.