Leidse ijsbaan wordt soap in de Alphense politiek

De bespreking van zes scenario’s om de schaatsers in de gemeente Alphen aan den Rijn te helpen, is uitgedraaid op een soap. Woensdagavond werd een politiek spel gespeeld in de Alphense raadzaal met als conclusie dat de oppositie vanavond, 17 januari, geen besluit wil nemen.

Woensdag 16 januari werd in de Alphense raadzaal een politiek spel gespeeld rond de financiering van de nieuwe Leidse ijshal. Wethouder Gert-Jan Schotanus had de politieke partijen zes scenario's voorgelegd om de Alphense schaatsers te helpen. Dat was de keuze die in de commissievergadering op tafel lag, precies zoals de wethouder op 18 oktober had beloofd.

De coalitiepartijen willen het voorstel van de wethouder honoreren om scenario 6 te volgen, en zij hebben een meerderheid in de gemeenteraad. In dit scenario wordt de schaatssport een van de onderdelen van de Alphense sportvisie. "Dat is het scenario met het minste risico", aldus Schotanus.
De oppositiepartijen willen liever voor 683.000 euro een deel van de nieuw te bouwen Leidse ijshal financieren als deze in plaats van een 250 meter een 333 meter ijsbaan krijgt.

Besluit Leiden
De complicatie is dat het Leidse college inmiddels heeft besloten dat het een 250 meterbaan moet worden, omdat er een veel te groot gat in de financiering zit. Daarbij maakt het niet uit of Alphen aan den Rijn een bijdrage levert of niet. De Leidse gemeenteraad moet hier echter nog over besluiten en dat doet zij op 24 januari.

Nieuw voorstel
Een tweede complicatie is dat te elfder ure, om precies te zijn twee uur voordat de Alphense commissievergadering begon, er een mail kwam van de Leidse wethouder Paul Dirkse met een nieuw voorstel van de ijsverenigingen. Deze bieden aan om een miljoenenbedrag te lenen van de gemeente Leiden en dit terug te betalen. Dirkse peilt nu de mening hierover in de regio, omdat van de regiogemeenten een garantiestelling wordt gevraagd. "Als Leiden op het laatste moment met zo'n brief komt en ze verwachten dat we dit meenemen, dan neemt Leiden ons niet serieus", merkte Jeroen van Gool (CDA) op.

Nieuw feit
Na een avond waarbij de oppositie en coalitie recht tegenover elkaar stonden, bleek de mail van Dirkse aanleiding voor een schorsing op verzoek van de meeste oppositiepartijen. "Deze brief is een nieuw feit", meldde Caroline Blom (CU) na de schorsing namens de oppositie. "Wij willen morgen geen gemeenteraad houden. We willen afwachten of Leiden steun krijgt voor dit voorstel. Als dat zo is, willen we op 23 januari een raadsvergadering. Als het niet zo is, dan willen we besluiten in de raadsvergadering van 31 januari."

Raadsvergadering
Commissievoorzitter Marjon Verkleij meldde dat dit onmogelijk is, omdat een raadsvergadering niet een dag van tevoren mag worden afgezegd. Vanavond, donderdag 17 januari, is er daarom om 19.00 uur een speciale raadsvergadering over de keuze voor een van de scenario's. De oppositie kan dan overigens alsnog met het voorstel voor uitstel komen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid vandaag 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk vandaag 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving vandaag 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.