Fractieflits maart 2012

Lessen trekken uit Koningin Julianabrug

In de raad van 1 maart jl. is het rapport besproken over de gebeurtenissen met betrekking tot de Koningin Julianabrug. De CDA fractie heeft daarbij haar waardering uitgesproken over het verrichte onderzoek van de professoren Ten Heuvelhof en Bijlaard. Het rapport is gedegen, analytisch en helder. De CDA fractie heeft aangegeven dat het geen specifiek Alphens probleem is. In Nederland is veel oude infrastructuur, gemaakt met oud materiaal dat we nu niet meer zouden gebruiken. In de loop der jaren is bovendien het gebruik toegenomen. En in de politiek is weinig aandacht voor beheer en onderhoud. Dat geldt ook voor de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Voor de CDA fractie is klip en klaar dat men door de jaren heen de nodige steken heeft laten vallen in het onderhoud en de inspecties. Dat geldt voor de inspecterende bedrijven die ondeugdelijk hebben geïnspecteerd. Het geldt helaas ook voor de gemeente zelf. Die immers verantwoordelijk is als eigenaar voor de onderhoudstoestand. Het probleem is evenwel door de jaren heen stelselmatig onderschat. Ambtenaren hadden te weinig inhoudelijke kennis om een oordeel te vellen en konden de rol van deskundig opdrachtgever naar nauwelijks vervullen. In dit verband heeft de CDA fractie een lans gebroken voor de borging van kennis en professionaliteit bij de overheid. Uitbesteding zal moeten maar wel verantwoord en niet als we ons daarmee overleveren aan de markt. We moeten kennis houden van zaken op de taken waar we als gemeente verantwoordelijk voor zijn. Helaas moest de fractie constateren dat ook bestuurlijk er inschattingsfouten zijn gemaakt, zoals in de zomer van 2010 toen er duidelijke aanwijzingen waren dat sprake was van een risico bij de KJB en er ingegrepen diende te worden. Dat is toen niet gebeurd en pas najaar 2011 kwam dit risico weer op tafel. Daarbij is wel ingegrepen en is de brug uit roulatie genomen. Tijdens de raad is van diverse oppositiepartijen getracht om Hans Groen in ’t Wout hier verder op aan te spreken, ook al is hij meer dan een jaar geleden teruggetreden. Een motie van treurnis haalde het bij lange na niet. Ook een voorstel voor een enquêtecommissie heeft het niet gehaald. Wel komt er een raadswerkgroep die samen met B&W gaat kijken naar de veiligheidsrisico’s van infrastructuur. Verantwoordelijk CDA wethouder Kees van Velzen heeft namens B&W aangegeven dat de aanbevelingen van de onderzoekers worden omarmd. Hij deed verschillende toezeggingen. Verder heeft de burgemeester toegezegd om de cultuur van de ambtelijke organisatie – zoals ook in het BING rapport (antikraak wonen van ambtenaren) eind 2010 is aangekaart – nog eens nadrukkelijk tegen het licht te houden.

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

 

Wet Werk en Bijstand (WWB)

Per 1 januari 2012 worden er een aantal wijzigingen ingevoerd in de WWB en komen de jongeren die een uitkering nodig hebben weer onder deze wet te vallen. Deze wijzigingen zijn vrijwel geheel op landelijk niveau bepaald. Als gevolg hiervan moeten nieuwe verordeningen worden opgesteld. De speelruimte voor de gemeente Alphen daarbij is zeer klein.

De CDA fractie is heel blij dat het amendement dat zij samen met D66 heeft ingediend met een grote meerderheid is aangenomen. Met dit amendement zorgt het CDA ervoor dat uitkeringsgerechtigden die de eerste keer niet direct aan alle verplichtingen voldoen of deze niet direct in een keer begrijpen minder worden gekort op hun uitkering. Het gaat ons immers om het bewerkstelligen van ander gedrag en daarbij is korten op de uitkering een middel en niet een doel.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

 

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO)

De wet ruimtelijke ordening kende vroeger de overbekende artikel 19 procedure. Een relatief lichte procedure waar bij met nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen geanticipeerd kon worden op de huidige bestemming. Het college was hier in eerste instantie verantwoordelijk voor. Maar de Gemeenteraad kon in gevallen waar bijvoorbeeld veel maatschappelijke weerstand bestond tegen een initiatief zelf het besluit nemen als tenminste 1/5 deel van de raad dit wenste. Zo heeft de raad in veel gevallen de vinger aan de pols gehouden als het college iets te voortvarend wilde opereren. De wetgeving is in dit opzicht drastisch veranderd. Nu zal ik u de nieuwe benamingen besparen, maar er is wel afgesproken dat de raad net als vroeger nog steeds plannen zelf kan beoordelen. Dus los van andere namen zoals de Wet algemene bepalingen omgevingsvergunning en de verklaring van geen bedenkingen etc. is er niets veranderd. U kunt ons dus altijd aanspreken op een initiatief waar veel gedoe over is.  

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvbeek@alphenaandenrijn.nl

 

Motie Kinderpardon

Door Groen Links werd een motie ingediend waarin het college werd verzocht bij Minister Leers aan te dringen op een oplossing voor asielkinderen die al lang in Nederland (8 jaar of meer) wonen en daardoor in onze samenleving geworteld zijn. In veel gemeenten is een dergelijke motie ook wel ingediend door het CDA. Toch heeft het CDA Alphen aan den Rijn tegen deze motie gestemd. Natuurlijk zijn we als fractie zeer begaan met deze groep kinderen en vanzelfsprekend willen we een oplossing voor de problemen waar zij mee geconfronteerd worden.

MAAR in Alphen hebben we de goede traditie geen moties aan te nemen over landelijke onderwerpen waar wij als raadslid toch geen invloed op kunnen uitoefenen. Dergelijke moties krijgen daarmee immers een hoog symbolisch gehalte. Daarom heeft de CDA fractie net als veel andere fracties tegen gestemd. Via internet kan iedereen die dat wil de motie kinderpardon ondertekenen en als lid van een landelijke politieke partij kan via die weg invloed worden uitgeoefend, zoals bv op het laatste CDA congres.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

 

CDA ABR overleg

Afgelopen zaterdag waren de CDA fracties van Alphen aan de Rijn, Boskoop en Rijnwoude (ABR) weer bijeen, ditmaal op de prachtige locatie Klein Giethoorn in Rijnwoude.

’s Ochtends heeft Rien Fraanje, auteur van het landelijke rapport een toelichting gegeven op de nieuwe CDA koers vanuit het strategisch beraad en deze proberen te vertalen naar lokaal niveau.

Hierna hebben we gekeken naar de standpunten van de fracties over verschillende (gezamenlijke) thema’s:

  • RijnGouwelijn,
  • Floriade,
  • Decentralisaties re-integratiewerk, jeugd en bijstand,
  • Maximabrug,
  • Lage Zijde en Cultuurhuis
  • Naamgeving nieuwe gemeente
  • Regio indeling

Na een heerlijke lunch hebben we een start gemaakt met de voorbereiding ABR CDA programma. Het interim bestuur heeft de drie fractievoorzitters hierom gevraagd. Besloten is om in drie sub groepjes de diverse onderwerpen te bespreken. Aan het einde van de dag kwam de samenwerking tussen de drie fracties op diverse terreinen aan de orde. De volgende punten kwamen aan de orde:

  • Het delen van agenda’s en verslagen
  • Stand van zaken gezamenlijke CDA website
  • Het uitbrengen van een gezamenlijke fractieflits
  • Het organiseren van een fietstocht door de drie gemeenten
  • Een volgende ‘bij het CDA op de koffie’. Deze is gepland op 24 maart a.s. in Boskoop.
  • In het najaar een volgend CDA ABR overleg in Boskoop

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

 

 

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.