FvD, VVD en CDA bespreken mogelijkheden coalitie

Forum van Democratie en VVD waren de grootste partijen bij de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen, CDA is de derde grootste partij. Samen hebben zij echter maar 25 zetels en dit is te weinig voor een meerderheid.

Forum van Democratie (FvD) was dit jaar de grote winnaar bij de verkiezingen. Informateur Hans Wiegel voor FvD liet dinsdag aan Omroep West weten dat de drie grote partijen gaan bespreken of zij kunnen samenwerken en een basis creëren om met andere fracties tot een meerderheid te komen. De Provinciale Staten telt in totaal 55 zetels. Forum van Democratie heeft er 11, VVD 10 en CDA 4. 

Floor Vermeulen van VVD laat aan Omroep West weten dat de samenwerking tussen de drie partijen nog geen zekerheid is. ChristenUnie met 3 zetels en de SGP met 2 zetels zijn mogelijke partijen om zich aan te sluiten bij de potentële coalitie. GroenLinks met 5 zetels en D66 met 6 zetels kunnen dat ook maar vinden dit niet realistisch, laten zij weten aan Omroep West. 

In gemeente Alphen aan den Rijn was de uitslag te vergelijken met de landelijke uitslag. Forum voor Democratie was ook in Alphen de grote winnaar en de bestaande partijen verloren of wonnen met percentages die ook landelijk te zien zijn. De opkomst in Alphen aan den Rijn was beduidend hoger dan 4 jaar geleden. Toen ging 50,5% van de kiesgerechtigden naar de stembus. Nu was dat 58,1%, een toename van maar liefst 15%.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.

Evenement gisteren 13:43

Geslaagd Alphens Boksgala met hoogstaande gevechten

In de Rijnstreekhal vond afgelopen zaterdag het jaarlijkse Alphense Boksgala plaats, georganiseerd door Boksschool Teus de Kruyf. Met een tribune die tot de nok toe gevuld was, was het evenement een groot succes met zeventien amateurpartijen en drie professionele gevechten.