Alphen Groen

Alphen heeft veel groen. Over het algemeen heeft Alphen meer groen en bomen dan andere steden. Opvallend is dat er ook zo veel soorten bomen zijn. Deskundigen vertellen mij dat er in Alphen bomen staan, die bijzonder zijn, sommigen zelfs uniek.Ik vind dat fantastisch. Maar het is natuurlijk gek dat specialisten dat weten, terwijl de meeste inwoners dat niet weten. Zouden veel Alphenaren daar niet ook enthousiast over zijn? Ik vermoed van wel en wil er daarom meer aandacht aan geven o.a. via Alphens.nl en de gemeentelijke website

De beleidsdoelstelling van Alphen is (nog) meer groen. Dat is een uitdaging, want je kan niet zo maar overal van alles planten. Er komt ook wel eens een vraag langs of ergens een boom of een hele rij bomen weg mag. Soms is dat ook nodig, elke boomsoort heeft een levensduur, die door minder optimale omstandigheden (bijvoorbeeld weinig ruimte) soms korter is dan normaal.Vooral de veiligheid is een punt van afweging, maar ook weg- of rioleringswerkzaamheden luiden soms het einde in van een boom. Ook boomziektes eisen hun tol. Eén van de meest bekende is de kastanjeziekte (esculaap) die de oorzaak is dat veel kastanjes doodbloeden (o.a. Paradijslaan). Het duurt soms een paar jaar, maar dan moeten ze weg.Regel is dat overal waar een boom sneuvelt er een terugkomt. We kijken dan goed naar de boomsoort, of die passend is. Ook streven we naar nog meer diversiteit, want door te veel van één soort ben je kwetsbaar als ziektes toeslaan. Verder zoeken we ook naar plekken waar nieuwe aanplant kan worden gerealiseerd. Een mooie plek is de geluidswal N11. Ook voor het stadhuis, op de Wallenbergplein komen bomen.

Vrijwilligers
Toch is meer groen en meer bomen niet alles. Beter groen is nog belangrijker. Aanplant wordt altijd gevolgd door zorg en beheer. Dat kost veel geld. De komende jaren moet er nogal wat beplanting worden vervangen, omdat die niet meer voldoet. De budgetten zullen in de eerste plaats daarvoor worden benut. Gelukkig zijn veel mensen bereid om aan die verzorging bij te dragen. Dat helpt enorm. Bijna 3000 vrijwilligers helpen de openbare ruimte op orde te houden.Dat is uniek en stelt ons in staat veel meer te doen aan groen dan andere gemeenten. Alphen “Groene stad” heeft de dimensie van duurzaam, van groene energie. In CDA termen: goed rentmeesterschap. Ook op dat gebied staat nog veel te doen. Veel mensen investeren in groene energie, in zonnecollectoren en willen meedoen aan een beter milieu. De meeste mensen gaan zover nog niet. Je hoort wel eens de vraag of de gemeenten dat kunnen stimuleren, bijvoorbeeld door elk huishouden bij de aanschaf van enkele zonnecollectoren een eenmalige premie te geven. Dat onderzoeken lijkt me zinvol.

Duurzaam
De gemeente zelf doet ook aan duurzaamheid. We hebben diverse voertuigen op elektrisch of hybride rijden.Tevens wordt er een nieuw afvalbrengstation gebouwd, het Ecopark Steekterpoort, waar we maximaal inzetten op scheiden van afvalstromen, op hergebruik en op milieueducatie. Eind vorig jaar zijn we begonnen met de gescheiden inzameling van plasticafval in twee wijken. De komende tijd gaan we dat in alle andere wijken doen als de ondergrondse afvalbakken (metro’s) zijn geplaatst. Afvalscheiding loont, want zowel papier als plastic heeft een opbrengstwaarde, terwijl restafval, waar nu nog erg veel papier en plastic in zit, dik geld kost. Met andere woorden: als we goed scheiden, als iedereen meedoet, betekent het dat we per huishouden, per jaar tientallen euro’s minder hoeven te betalen! Zeker nu alles duurder wordt is dat een opsteker. Er komt een publiciteitscampagne van de gemeente om iedereen hiertoe op te roepen. Waarmee ik maar wil aangeven dat we op deze manier ook zelf kosten kunnen besparen.

 

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.