Koppen of inhoud?

Rolllen er koppen of gaan we voor inhoud?

Die vraag leek op voorhand centraal te staan bij het raadsdebat over de Koningin Julianabrug op 1 maart jl. Twee knappe koppen - de professoren Ten Heuvelhof en Bijlaard - hadden een helder rapport gemaakt over de jarenlange onderhoudsgeschiedenis van deze brug. Zij constateren dat er het nodige loos was met dat onderhoud, vooral met de inspecties door bedrijven maar ook met het toezicht vanuit de gemeente. Zowel ambtelijk als bestuurlijk heeft men steken laten vallen. Dat kan en moet beter. Beide professoren gaan in op de organisatiecultuur en de werkwijze van de gemeente als opdrachtgever.Naar aanleiding van hun rapport heeft de CDA fractie een lans gebroken voor behoud van voldoende kennis en kunde binnen het ambtelijk apparaat. Natuurlijk kan een gemeente niet anders werken dan door veel taken in de uitvoering op te dragen. Anders ontstaat er immers een veel te grote gemeentelijke organisatie en dat willen we ook niet. Maar als er op vitale onderdelen van de gemeentelijke taken sprake is van uitbesteding moet dat wel verantwoord zijn. De gemeente is en blijft immers verantwoordelijk voor het functioneren en de veiligheid van bruggen, viaducten, wegen en andere publieke infrastructuur. Als CDA bepleiten we om deze kennis te bundelen met die van andere gemeenten en die van de provincie.

Niet in een nieuwe organisatie maar wel in termen van sharing en pooling. Terecht gaat de provincie voortaan op verzoek van de gemeente de inspecties uitvoeren en de beheergegevens bewaren zodat er een actueel en accuraat databestand is. Momenteel is er geen institutioneel geheugen en zijn we heel kwetsbaar als ambtenaren met veel kennis de organisatie verlaten. Overigens is dit geen specifiek Alphens vraagstuk maar speelt dit bij alle overheden.

Op verzoek gaan B&W op korte termijn met de raad in debat over het zogeheten procesregiemodel waarin veel verantwoordelijkheid ligt bij marktpartijen die taken van de gemeente uitvoeren. Waar nodig zullen we hierin moeten corrigeren want Alphense burgers moeten te allen tijde hun gemeente kunnen vertrouwen. In het debat van 1 maart waren er helaas ook partijen zoals de SP die op beschamende wijze trachtten om de voormalig wethouder verder te beschadigen. Gelukkig ging de overgrote meerderheid van de raad daar niet in mee en werd het een debat over inhoud. Stevige inhoud wel te verstaan.

Er ligt een grote opgave om de cultuur in het gemeentelijk apparaat verder open en transparant te maken. Na het eerdere Bing rapport over antikraak wonen is er een 2e wake up call gekomen voor het gemeentebestuur om actief en zichtbaar te werken aan een broodnodige cultuurverandering. Het perspectief van een nieuw groter Alphen aan den Rijn na herindeling met meer dan 100.000 inwoners versterkt de noodzaak hiervan, en snel ook!

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.