Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)?

Sinds 1 januari 2007 is er een nieuwe wet, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het maatschappelijke doel van de Wmo is ‘meedoen’. De wet moet er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving, al of niet geholpen door vrienden, familie of bekenden. Dat is de onderlinge betrokkenheid tussen mensen. En als dat niet kan, is er ondersteuning vanuit de gemeente. De gemeente ondersteunt bijvoorbeeld vrijwilligers en mantelzorgers.

De Wmo is er voor ouderen en mensen met een handicap of een chronisch psychisch probleem. Zij kunnen de gemeente vragen om ondersteuning zoals thuiszorg of een rolstoel .

Onderdelen van de Algemene Wet Bijzondere Zieketekosten (AWBZ) worden gedecentraliseerd naar de gemeente. De zorgkantoren worden opgeheven en de uitvoering van de AWBZ wordt in handen gelegd van de zorgverzekeraars, waarmee de cliënt over meer keuzevrijheid beschikt. Regelgeving wordt waar mogelijk vereenvoudigd of afgeschaft. Het gebruik van het persoonsgebonden budget (pgb) wordt beperkt, maar wel wettelijk verankerd.

Gemeente verantwoordelijk voor Wmo
Per 1 januari 2013 wordt de functie begeleiding voor nieuwe vragen niet meer binnen de AWBZ afgegeven. De WMO kent een compensatieplicht en er zal dan bekeken worden welke compensatie ingezet moet worden. Per 1 januari 2014 wordt de functie begeleiding in de huidige vorm (AWBZ functie begeleiding individueel of begeleiding groep, in de volksmond dagbesteding) opgeheven. Daarmee rijst de vraag wat de gemeente Alphen aan den Rijn overneemt van de door de jaren heen opgebouwde expertise van zorgaanbieders - maar ook de kennis die bij zorgkantoren ligt.

De gemeente Alphen bepaalt zelf voor het grootste deel hoe ze de Wmo uitvoert. U moet daarom bij het Wmo loket van de gemeente Alphen zijn als u bijvoorbeeld huishoudelijke hulp nodig heeft via de Wmo of als u een Wmo-voorziening wilt aanvragen.

Gebruikelijke zorg en Wmo-zorg
Gebruikelijke zorg is de normale dagelijkse zorg van gezinsleden en huisgenoten voor elkaar. Dit betekent bijvoorbeeld dat uw partner boodschappen kan doen of dat uw kinderen kunnen koken. Als u via de Wmo huishoudelijke hulp aanvraagt, bekijkt de gemeente eerst of gebruikelijk zorg op u van toepassing is. Als dit zo is, krijgt u geen huishoudelijke hulp vergoed via de Wmo.

Mantelzorg en Wmo
Een mantelzorger geeft onbetaalde zorg aan zieke familieleden of vrienden. Mantelzorg is geen Wmo-voorziening. U kunt met mantelzorg soms wel een beroep doen op de Wmo. Bijvoorbeeld als uw mantelzorger alleen uw persoonlijke verzorging op zich wilt nemen omdat de combinatie met huishoudelijke hulp te zwaar is. In dit geval kunt u huishoudelijke hulp aanvragen via de Wmo.

Wmo vervangt oude regels
Sinds de invoering van de Wmo gelden de volgende regels niet meer:
Wet voorziening gehandicapten (Wvg). De Wvg regelde voorzieningen voor mensen met een beperking of handicap.

Welzijnswet. De Welzijnswet regelde welzijnswerk zoals maatschappelijk werk, de peuterspeelplaats, jongerenwerk, buurthuizen en vrouwenopvang.

Huishoudelijke hulp uit de AWBZ. Met de invoering van de Wmo is uw gemeente verantwoordelijk voor huishoudelijke hulp als u die nodig heeft.

Welke hulp en voorzieningen biedt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)?
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. U kunt Wmo-hulp aanvragen bij uw gemeente. Deze bepaalt in overleg met u of u ondersteuning krijgt en welke vormen van ondersteuning u nodig heeft. Dit kan een algemeen gebruikelijke voorziening zijn of een wmo-voorziening.

Voorbeelden van hulp en voorzieningen die onder de Wmo vallen zijn:

  • hulp bij het huishouden, zoals opruimen, schoonmaken en ramen zemen;
  • aanpassingen in de woning zoals een traplift of een verhoogd toilet;
  • vervoersvoorzieningen in de regio voor mensen die slecht ter been zijn en niet met het openbaar vervoer kunnen reizen, zoals de taxibus, een taxikostenvergoeding of een scootmobiel;
  • ondersteuning aan vrijwilligers en mantelzorgers;
  • hulp bij het opvoeden van kinderen;
  • rolstoel;
  • maaltijdverzorging (ook wel warme maaltijdvoorziening of tafeltje dekje genoemd).
  • sociaal cultureel werk, zoals buurthuizen en subsidies aan verenigingen;
  • maatschappelijke opvang, zoals blijf-van-mijn-lijfhuizen en daklozenopvang.

Voorzieningen die niet onder de Wmo vallen
De volgende voorzieningen zijn niet via de Wmo geregeld:

Hulpmiddelen voor tijdelijk gebruik zoals krukken, een rollator of een douchestoel. Heeft u een tijdelijk hulpmiddel nodig, dan kunt u hiervoor contact opnemen met de thuiszorgwinkel, het thuiszorguitleenmagazijn of uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan u meer informatie geven over de voorwaarden en procedures rond de vergoeding van hulpmiddelen.

Woningaanpassingen die niet voor uw eigen woning zijn maar voor uw caravan of vakantiehuis.

Algemeen gebruikelijke voorzieningen. Dit zijn voorzieningen waarover u ook zonder uw handicap of beperking zou kunnen beschikken, of voorzieningen die aangepast niet veel duurder zijn. Voorbeelden van algemeen gebruikelijke voorzieningen zijn: eenhendelmengkranen, internet en een fiets met een hulpmotor.

Persoonlijke verzorging, zoals hulp bij het opstaan, douchen, scheren, aankleden, eten en drinken. Persoonlijke verzorging krijgt u vergoed uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Voorzieningen in natura of als persoonsgebonden budget
U kunt een voorziening uit de Wmo in natura krijgen. Er komt dan bijvoorbeeld iemand langs als hulp in de huishouding. Het kan ook, dat u liever zelf bepaalt wie er langs komt. U kunt dan een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Dit is een geldbedrag waarmee u zelf de hulp of voorziening kunt inkopen die u nodig heeft.

Meer informatie over Wmo-voorzieningen

Voor meer informatie over voorzieningen die u kunt krijgen uit de Wmo kunt u contact opnemen met het Wmo-loket in uw gemeente.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.