Fractieflits mei 2012

Landelijke verkiezingen/Politiek

Ook de CDA fractie Alphen aan den Rijn heeft op de voet gevolgd wat er in politiek Den Haag is gebeurd. Het Kabinet Rutte is gevallen en op woensdag 12 september a.s. Zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Natuurlijk zullen we daar actief campagne voor gaan voeren. Het belooft een boeiende nazomer te worden en de zaterdagen eind augustus/begin september zijn al gereserveerd. Het is ook niet mogelijk om deze verkiezingen los te zien van de gemeenteraadsverkiezingen van november 2013 waarvoor de voorbereidingen al volop gaande zijn. Het CDA moet landelijk op zoek naar een nieuwe leider, een nieuw gezicht. Tot 4 mei a.s. kunnen leden zich aanmelden als kandidaat. Het CDA Alphen aan den Rijn heeft afgelopen zaterdag op een koud en winderig Rijnplein reeds de meningen van de burgers gepeild. Duidelijke winnaars waren Sybrand van Haersma Buma (1e plek) en Jan Kees de Jager (2e plek). Wie het wordt? We gaan het zien!

Voor meer informatie: rvrugt@alphenaandenrijn.nl

Beleid leegstaande kantoren: “Snoeien doet groeien/leven”Ook in Alphen staan veel kantoren leeg. Oorzaken: te veel nieuwbouw, flex werken en teruglopende beroepsbevolking. Leegstand kan aanleiding geven tot achteruitgang van een gebied en het is nutteloos ruimtegebruik dat we zeker in het Groene Hart niet wensen. In regionaal verband is nu beleid gemaakt om deze leegstand tegen te gaan. Overigens voor alle duidelijkheid de invloed van de overheid om leegstand tegen te gaan is beperkt. Maar binnen die beperkte mogelijkheden wordt toch het nodige gedaan. Allereerst zullen de plannen voor nieuwbouw fors naar beneden worden bijgesteld. Uitzondering vormt de stationsomgeving omdat daar de bereikbaarheid met het OV erg goed is. Verouderde kantoren moeten worden gerenoveerd en een deel van de leegstaande kanotoren kunnen worden omgezet in woningen en/of gebruikt worden voor andere functies. Dat speelt in Alphen voor de kantoren langs de Henri Dunantweg. Nieuwbouw is ook alleen mogelijk als een groot deel van de ruimte langjarig wordt verhuurd.
De gemeente gaat nu eerst een inventarisatie uitvoeren naar het gebruik en de leegstand van kantoorgebouwen en de wensen van de eigenaar/huurder. Daarna zal de uitvoering ter hand worden genomen.
We hebben dit beleid van harte ondersteund onder het groene motto “Snoeien doet groeien”.

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvbeek@alphenaandenrijn.nl

Fietsplan Alphen aan den Rijn
Een puik plan van onze CDA wethouder Kees van Velzen, waarin wordt aangegeven hoe we met de fietsers willen omgaan, waar fietspaden moeten komen en hoe deze te verbinden tot een fietsnetwerk in de stad. Soms ook een fietsbrug. Kortom het gebruik van de fiets willen stimuleren. Mensen willen ook meer fietsen mits er maar goede fietspaden en parkeervoorzieningen zijn. En liefst mooi weer maar dat hebben we (gelukkig) niet in de hand. Het is een plan voor vele jaren en elk jaar zal worden gekeken of er geld genoeg is om een project uit dit plan uit te voeren. Komende maanden bijv. gaan we kiezen of er een fietsbrug over het Aarkanaal kan komen in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slot singel. Een oude wens van het CDA maar ja het zijn financieel barre tijden. Die brug gaat dan gelijk over de N 207 heen. Fietsverkeer (scholieren en recreanten) van en naar Aarlanderveen en Nieuwkoop kunnen dan sneller en vooral ook veiliger naar Alphen komen.
De eenmalige kosten van de deze brug zijn ca. 4.5 miljoen euro en daarvan wordt het merendeel door subsidies gedekt. Het restant moet Alphen zelf ophoesten te weten ca. 1 miljoen euro of iets minder. De vraag is dus binnenkort bij de behandeling van de begroting 2012, of we dit bedrag er voor over hebben. Wat is uw mening over deze brug?
Overigens komen er ook fietspaden langs de Pr. Irenelaan. Die zijn daar dringend gewenst zeker nu het in die buurt drukker wordt door de ontwikkeling van de Baronie. De kosten daarvan zijn voor de gemeente.
Tijdens de discussie over dit plan werd ook een motie ingediend door Nieuw Elan en Trots om de Julianastraat voor fietsers te verbieden. In deze gezellige straat kan het op sommige momenten erg druk zijn met voetgangers en fietsers, ook omdat de horeca nogal grote terrassen heeft. Een kleine “enquête” onder de winkeliers gaf aan dat ze deze afsluiting niet wensten. Wij vinden dat fietsers en wandelaars gewoon rekening met elkaar moeten houden in dit soort straten i.p.v. als overheid overal regels voor te maken. Uit onderzoek blijkt dat het beste te werken. De motie kreeg dan ook nauwelijks steun en is verworpen.
De wethouder heeft toegezegd dat hij wel een keer het gehele voetgangers/fietsgebied aan de Hoge Zijde wil bekijken omdat het op meer plekken in dit gebied druk is met langzaam verkeer en soms ook bussen. En als dit verder toeneemt plus de e-bikes meer hun intrede doen, kan het “vreedzaam” naast elkaar je voortbewegen weleens ongelukken geven. En daar zit niemand op te wachten.

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvbeek@alphenaandenrijn.nl

Heroverweging subsidie Stichting MAX
Naar aanleiding van de commissievergadering over de incidentele subsidie voor Stichting MAX voor 2012 is door de CDA fractie in de raadsvergadering van 26 april jl. een motie ingediend om de aan Stichting MAX verleende incidentele subsidie te heroverwegen. Stichting MAX is een organisatie die activiteiten organiseert die bedoeld zijn als een laagdrempelig alternatief om de jeugd op een veilige en verantwoorde manier kennis te laten maken met uitgaan maar dan zonder alcohol en drugs. De door B&W voor 2012 verleende incidentele subsidie voor 2012 was naar het oordeel van een grootte meerderheid van de raadscommissie onvoldoende om dit doel te bereiken. De hoogte van de aan Stichting MAX te verlenen subsidie voor de jaren 2013 en volgende is mede afhankelijk van het behoefteonderzoek naar jeugd en vrije tijd dat in de loop van 2012 zal zijn afgerond

Meer informatie bij: Peter Dobbe, pdobbe@alphenaandenrijn.nl

Variantenstudie nieuwe oeververbinding ter plaatse van KJB
In de gemeenteraad van 26 april jl. is ingestemd met het uitvoeren van een variantenstudie naar de opvolger van de Koningin Julianabrug. Ondanks de paniekverhalen van een aantal fracties, onder meer gebaseerd op een krantenartikel, is duidelijk dat deze brug - na de grondige renovatie van eind 2011 - nog circa 5 jaar mee kan. De CDA fractie denkt dat een brug eerder realiseerbaar zal zijn dan een tunnel maar is van mening dat de vraag naar een keuze mede gebaseerd moet zijn op het nieuwe verkeers- en vervoerplan dat direct na de zomer op tafel zal komen. Aan de hand daarvan kan de discussie worden gevoerd en kunnen functionele ontwerpeisen worden gedefinieerd. De CDA fractie heeft verder aangedrongen op tijdige betrokkenheid van de Alphense burgers, en met name de omwonenden en de bedrijven.

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

Bij het CDA op de koffie
Zaterdag 12 mei a.s. is het CDA weer aanwezig in een van de Alphense winkelcentra. Dit keer staan vertegenwoordigers van het CDA klaar in het winkelcentrum De Atlas. Tussen 10.00-12.00 uur bent u van harte welkom voor een kopje koffie en vernemen we graag uw mening over de actuele politiek, zowel landelijk als plaatselijk.

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

Deelname SamenLoop voor Hoop
Het weekend van 2-3 juni a.s. wordt in Alphen aan den Rijn voor de 3e keer de SamenLoop voor Hoop georganiseerd.
Het CDA brengt met deze deelname zijn sympathie en steun tot uitdrukking voor de organisatie van de Samenloop en daarmee voor de doelstellingen van het KWF.
De Samenloop is een moderne vorm van vrijwilligerswerk waarin honderden zo niet duizenden actieve Alphenaren laten zien dat ze betrokken zijn bij elkaar. Dat is prachtig en verdient onze warme support.
Wij hebben uw hulp wel nodig!
-U kunt gezellig 2 uur met het team ‘De groene Loper’ meewandelen, inschrijfgeld is 10 euro per persoon
-U kunt kaarsenzakken kopen, 5 euro per stuk (bij mij verkrijgbaar)
Voor meer algemene informatie verwijs ik u naar de website: www.samenloopalphen.nl en voor alle andere informatie kunt u bij mij terecht.

Meer informatie bij: Roeli Hoving, rhoving@alphenaandenrijn.nl

Vergadercyclus mei 2012

  • Donderdag 10 mei is er informatiemarkt en raadscommissie
    • Op de agenda informatiemarkt staat:
      • -Beleidskader Sociale Agenda ABR
      • -Bespreken Overeenkomst gegevensuitwisseling tussen WonenCentraal en gemeente
    • Op de agenda van de raadscommissie staat:
      • -Voorbereiding vergaderingen Holland Rijnland
      • -Vestiging supermarkt (Aldi) Euromarkt 95
  • Dinsdag 22 mei vergadert de CDA fractie om 20.00 uur
  • Donderdag 24 mei is er raadscommissie en vergadert de gemeenteraad (hamerstukken)
  • Dinsdag 29 mei vergadert de CDA fractie om 20.00 uur
  • Donderdag 31 mei is er gemeenteraad

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.