Decentralisatie

Er is nu de mogelijkheid om zaken anders te doen en dat is ook hard nodig gelet de stijgende zorgkosten en de druk op financiële middelen als gevolg van de economische crisis. Onze gemeente Alphen aan den Rijn krijgt er meer taken bij, maar we moeten het wel met minder geld gaan uitvoeren en we hebben relatief een korte voorbereidingstijd met voor de gemeente ook nieuwe doelgroepen. Dit betekent dat er niet alleen sprake kan zijn van een transitie (overheveling van taken), maar dat er ook echt een transformatie nodig is (vraagt om cultuurverandering dus een andere manier van werken en anders organiseren). Die transformatie moet vooral plaatsvinden in de uitvoering, dus bij de instellingen en bij de professionals. En de processen (bijv. een efficiënte eerste lijn met breed bevoegde professionals) moeten anders ingericht worden en er moet anders gestuurd worden, zodat we straks met minder regels, bureaucratie en versnipperde hulpverlening te maken krijgen. De gemeente moet zorgen voor maatwerk, afgestemd op de lokale en individuele situatie van deze kwetsbare mensen. We moeten kijken naar de vraag achter de vraag van een cliënt en naar de mogelijkheden van mensen (en niet naar de beperkingen van mensen).

De financiering wordt integraal bekeken en besparingen worden niet per koker gezocht maar over de hele breedte. Door breder te kijken kan overlap voorkomen worden en wordt preventie belangrijker. PvdA vindt het verstandig om de budgetten te ontschotten, zodat partijen elkaar ook meer opzoeken om de betrokken burgers nog optimaler te kunnen ondersteunen.

Kortom, deze decentralisaties bieden kansen en het begint met een nieuwe blik, het formuleren van je bestaansrecht en vandaar uit werken aan een optimale waarde voor onze Alphense samenleving.

Gelet op de efficiëntietaakstelling, die met deze decentralisaties komt (landelijk 2 mrd euro) is het belangrijk dat processen wat meer gestandaardiseerd (vanuit VNG en Kwaliteits Instituut Nederlandse Gemeente) geleverd worden. We moeten leren van elkaar en we moeten’ best practices’ van andere gemeenten gebruiken voor onze eigen Alphense situatie.

Het zijn nieuwe taken voor de gemeente dus vaak evalueren of de gevolgde werkwijze wel de meest effectieve is. Evalueren is niet leuk, maar wel noodzakelijk in deze voor de gemeente nieuwe uitdagingen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.