PvdA pakt onveiligheid hotel Toor aan

Op dinsdag 24 juli heeft FNV Lokaal op uitnodiging van uitzendbureau Otto Workforce een bijeenkomst over rechten en plichten op het gebied van werk, zorg en huisvesting aan ruim 30 Poolse arbeidsmigranten bij het Alphense Hotel Toor georganiseerd in het Pools.

Na afloop van deze bijeenkomst werd de FNV en PvdA door enkele Polen gewezen op hun onveilige huisvesting in twee vertrekruimten. In één zaal zaten 5 stapelbedden bedoeld voor 10 mensen en in de tweede zaal bevonden zich 6 stapelbedden bedoeld voor 12 hardwerkende Polen. De Polen beklaagden zich verder over de huur van 284 euro per maand (71 euro per week), dat op hun loon werd ingehouden.

De PvdA Alphen aan den Rijn vond het onacceptabel dat deze hardwerkende mensen in één veel te kleine en veel te dure ruimte zaten. De PvdA heeft hierover schriftelijke vragen (artikel 43) gesteld aan het college van B&W. Het college heeft aangegeven dat die ruimten in gebruik zijn genomen zonder dat er een vergunning voor was verleend. De zalen zijn dan ook ontruimd en mogen pas weer worden gebruikt zodra de vergunning is afgegeven.

Verder is er een aanklacht ingediend bij de arbeidsinspectie en de Stichting Naleving cao voor uitzendkrachten tegen eigenaar Wim Smits. Wim Smits is directeur van uitzendbureau Foreignflex BV en ook van huisvester Jobhousing. Het heeft de schijn van belangenverstrengeling als de werkgever ook nog eens de huisvester is. Want als iemand ontslagen wordt, dan heeft hij ook geen slaapplek meer en dat is een uitermate ongewenste gang van zaken.

Op verzoek van Jobhousing is er op woensdag 8 augustus een overleg geweest om deze zaak gezamenlijk op te lossen tussen FNV Bondgenoten bestuurders, de staf van Wim Smits en Ahmed Sajid (PvdA raadslid én FNV Vakcentrale). Het was een vruchtbaar gesprek met goede concrete oplossingen. Zo zullen er 6 mensen per vertrekruimte ( 60m2) slapen. De communicatie naar de Poolse uitzendkrachten over de tijdelijke aard van de accommodatie en de tegemoetkoming in de huur zal voortaan beter worden uitgevoerd. Jobhousing geeft verder aan dat FNV van harte welkom is op alle locaties in Nederland die door Jobhousing beheerd worden en om er bijvoorbeeld voorlichtingsbijeenkomsten voor Poolse uitzendkrachten te organiseren. FNV vindt dat Jobhousing de goede weg is opgeslagen. Tenslotte pleit de PvdA in het algemeen voor meer handhaving en controle op huisvesting van arbeidsmigranten in Nederlandse gemeenten.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.