Fractieflits oktober 2012

Raad stemt in met bestemmingsplan LimesTijdens de gemeenteraad van 27 september stond het nieuwe bestemmingsplan Limes op de agenda. De CDA fractie heeft bij de behandeling van dit plan in de commissie en in de raad vier aandachtspunten ingebracht:

a. Ipse de Bruggen
Deze instelling voor zorg aan verstandelijk gehandicapten wil aan de oostzijde van Zwammerdam uitbreiden. Op zich is daar geen bezwaar tegen (integendeel), ware het niet dat er nu ook cliënten bijkomen die door de strafrechter zijn veroordeeld voor een delict. Daar zijn nu veel vragen over gerezen. Ipse heeft kortgeleden de raad in een besloten sessie verteld dat het niet gaat om tbs-ers en ook niet over personen die een gewelds- of een seksueel delict hebben begaan. Bij motie is gevraagd deze informatie z.s.m. ook aan de Dammenaren te verstrekken omdat in die gemeenschap hierover begrijpelijkerwijs onrust is ontstaan.

b. Het plan van de Hervormde Kerk
De NHK in Zwammerdam heeft een plan gemaakt voor een nieuw verenigingsgebouw tegen deze monumentale kerk aan plus op de plek van het oude verenigingsgebouw enige nieuwbouw. Zodoende zouden de beheerkosten van deze kerk opgebracht kunnen worden. Wij vinden dit een mooi initiatief ook al beseffen we dat dit plan ook nadelen heeft o.a. voor de direct aanwonenden (meer parkeerders, aantasting monument etc). De belangenvereniging verzet zich hiertegen. We willen dan ook dat er een gesprek komt met het kerkbestuur om te bezien of een aangepast plan ook mogelijk is. We hebben daarvoor een ontwerp motie gemaakt die we evenwel niet hebben ingediend vanwege te weinig steun van andere fracties .In plaats daarvan zijn we van plan om zelf als CDA fractie het goede gesprek te gaan organiseren tussen de belangenvereniging en de kerkgemeente. Op basis van dat gesprek zullen we bepalen over hoe het verder moet.

c. Een nieuw fietspad
Het college wil een nieuw fietspad aanleggen tussen Zwammerdam en Alphen tussen de Steekterweg en het spoor. Dit als markering van de vroegere noordgrens van het Romeinse rijk. Wij hebben niets tegen een dergelijke markering maar wel in de vorm van een fietspad. Immers, dit kost veel geld en er ligt een prima fietspad langs de Steekterweg. Het is dus niet nodig. Ons voorstel om dit fietspad te schrappen heeft het evenwel niet gehaald.

d. Participatie en communicatie
Tijdens de inspraakmomenten van de afgelopen weken ver dit plan bleken vele misverstanden te zijn ontstaan bijvoorbeeld over een illegale woonboot, de uitbreiding van de Ipse de Bruggen, de bebouwing langs de Oude Rijn, een uitbreiding van een rust plek voor oude paarden, de bestemming van het bedrijventerrein Steekterpoort 2 voor zware industrie, de berekening van de geurcirkel van het bedrijf Niekerk en de onenigheid tussen het bedrijf Vos en hun buren etc. etc. Allemaal zaken die er op duiden dat er niet goed genoeg is gecommuniceerd in het voortraject. Deels zijn deze zaken alsnog opgelost tijdens of na de commissie behandeling. Maar dat is natuurlijk veel te laat. Op voorstel van de CDA fractie zal er een evaluatie komen van deze communicatie.

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvbeek@alphenaandenrijn.nl

Plan Rijnhaven goedgekeurd
Het bedrijventerrein bij de Rijnhaven heeft dringend een opknapbeurt nodig. Vooral het gebied dicht bij de haven zelf en tegen de stad aan (Rijnhaven Oost). Dat willen we via een zogenoemde PPS aanpak doen, dus samen met het bedrijfsleven. Al jaren is daarover gesproken maar nu gaat toch eindelijk de schop in de grond onder leiding van CDA wethouder Kees van Velzen. Er is een plan gemaakt dat nu is vastgesteld. De gemeente investeert vervolgens met een bescheiden bedrag en het bedrijfsleven doet de rest zelf. O.a. de kop van de Rijnhaven zal voor de recreatie worden ontwikkeld. Er komt een aanleg steiger en drijvende kades voor boten en andere boot gerelateerde voorzieningen. Zodoende ontstaat er veel meer levendigheid en een spin off. Dat zie je ook gebeuren bij haventerreinen in vergelijkbare steden. Bovendien sluiten deze plannen goed aan bij de aanpak van de dichtbij gelegen vroegere fabriek De Baronie. Dit kan allemaal omdat de gemeente bij Biesterveld (dit bedrijf ligt naast de haven) een investering doet waardoor het veiligheidsrisico van een ongeluk bij Biesterveld (werkt met chemische stoffen) sterk wordt verlaagd. De komende jaren zullen in het Rijnhaven gebied nog meer investeringen plaatsvinden zodat deze haven voor Alphen weer een gebruikte en levendige haven wordt. Bijv. de brug naar de Oude Rijn zal worden verhoogd en/of zal vaker open gaan.

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvbeek@alphenaandenrijn.nl

De ontwikkelingen van Stadshart Lage Zijde
Na de vergadering van 30 augustus is de klankbordgroep 1x bij elkaar geweest. Op 17 september hebben we een presentatie van VORM BV uit Papendrecht gekregen.  Zij waren eerst bij de ontwikkelingen van het Stadshart betrokken als bouwers van de huizen en de parkeergarage, maar zijn nu gevraagd om voor het hele project als ontwikkelaar op te trekken. Dit houdt in de ontwikkeling van het Thorbeckeplein en omgeving binnen de kaders van het eerder geformuleerde Masterplan Stadshart Lage Zijde en dit gebied, inclusief Cultuurgebouw, in één keer te realiseren.

Omdat er onduidelijkheid was binnen de gemeenteraad over wie VORM is, gaf deze presentatie ons een beeld van wie ze zijn en wat ze zoal hebben gebouwd afgelopen jaren. VORM is als familiebedrijf groot geworden in de wederopbouw van Rotterdam en is een allround bedrijf. Zij zijn projectontwikkelaar en bouwer in één. Ze richten zich op de gehele breedte van de bouwsector: project- en gebiedsontwikkeling, utiliteitsbouw, woningbouw, groot onderhoud en renovatie. (zie www.bouw.vorm.nl) Dit gaf ons wel vertrouwen voor de taak waar ze voor staan.

Momenteel onderzoeken zij de verhuurbaarheid van de winkels, uiteraard had CORIO dat al onderzocht, maar VORM wil daar zelf ook het goede gevoel over krijgen.

Daarnaast onderzoeken zij ook de financiering van het project en voeren gesprekken met beleggers en banken. Hiervoor hebben zij de tijd tot 1 november voor gevraagd.

Op de vraag of nieuwe beleggers nu met andere eisen komen voor dit gebied, was VORM nogal stellig: nee, daar hebben beleggers geen kaas van gegeten.

Naast de onderhandelingen met VORM wordt door de gemeente ook aan een alternatief scenario voor de ontwikkeling gewerkt. Dit scenario zou alleen dan in werking treden als onverhoopt de onderhandelingen met VORM niet tot het gewenste resultaat leiden – op deze manier is dan extra vertraging te beperken.

Op 1 november is er een extra raadsvergadering waarin we duidelijkheid krijgen of er nu eindelijk binnen korte tijd gebouwd gaat worden aan ons nieuwe Stadshart.

Meer informatie bij: Marjon Verkleij: mverkleij@alphenaandenrijn.nl

Klankbordgroep fusie
Op 26 september waren de afgevaardigde klankbordgroep leden van de drie gemeenteraden bijeen in het Stadhuis van Alphen aan den Rijn.

Vanuit de verslagen van de stuurgroep en de projectgroep is te lezen hoever de organisatie is met het ontwikkelen van de diverse beleidsnota’s. Op dit moment wordt het informatiebeleid afgestemd met de ontwikkelingen van het organisatiebeleid ten aanzien van o.a. de dienstverlening, de huisvesting en het Nieuwe Werken.

Wat betreft de stand van zaken van de moties die de raden in Boskoop en Rijnwoude hebben aangenomen m.b.t. de naamgevingsprocedure, heeft professor van de Berg gezegd dat we de kwestie niet laten liggen, maar in de radenconferentie van 29 oktober ruimte scheppen om het helder te maken. We gaan daarin benoemen wat er fout is gegaan en wat we anders gaan doen. We gaan dan toekomstgerichte afspraken maken om het vertrouwen in elkaar terug te winnen.

Verder ontwikkelt de griffie de uitwerking van het plan van aanpak 2012-2014 ‘Op weg naar een nieuwe raad’. Omdat dit plan de raadsleden direct aangaat, is afgesproken dat een begeleidingsgroep vanuit de 3 gemeenteraden samen met de griffiers zaken gaan voorbereiden en uitwerken. De radenbegeleidingsgroep is 4x bij elkaar geweest en hebben als taak het sonderen van de voorstellen en bekijken in hoeverre er draagvlak voor bepaalde voorstellen bestaat. Zij hebben de radenconferentie van 11 juni voorbereid en ook de volgende van 29 oktober.

Wat betreft de huisvesting raad en griffie vindt de radenbegeleidingsgroep dat de raadszaal van Alphen aan den Rijn vòòr de fusie in een duale inrichting moet zijn ingericht. Zij hebben verder punten meegegeven voor de huisvesting van de raad en griffie.

De klankbordgroep werd gevraagd het Huisvestingsplan voor kennis te nemen en in te stemmen met dat gedeelte dat betrekking heeft op de raad en griffie. Hierover ontstond nogal wat discussie omdat diverse partijen graag een eigen fractiekamer zouden willen hebben. De CDA fractie is echter van mening dat gemeenteraadsleden naar buiten moeten om hun volksvertegenwoordigende taak te kunnen uitoefenen. We zijn tevreden over de wijze waarop we nu kunnen vergaderen in de vergaderzalen: een efficiënt gebruik van de bestaande locatie. Wij willen niet op een gouden troon zitten en vinden dat de aanpassingen in de Raadzaal sober, maar wel doeltreffend moeten worden uitgevoerd. (met name de geluidsinstallatie) Wij zijn er niet op tegen dat er wordt onderzocht hoe de Raad haar taak het beste kan uitoefenen, hierbij wordt mede gekeken naar een Raadsinformatiepunt in de centrale hal van het Stadshuis.

Meer informatie bij: Marjon Verkleij: mverkleij@alphenaandenrijn.nl

Windenergie
Jaren geleden heeft de gemeenteraad bij meerderheid besloten tot het mogelijk maken van windmolens langs de N 11 ten oosten van de Gouwe. De provincie heeft kort geleden besloten hier planologisch geen medewerking meer aan te verlenen. Tegen dit laatste provinciale besluit kan nu bezwaar worden gemaakt en dat gaat het college van B&W ook doen. Daarmee is Alphen aan den Rijn consistent en wordt een logisch vervolg gegeven aan het eerdere besluit. Toch is de verwachting niet dat de provincie haar standpunt nog verandert. Zodat het oorspronkelijke plan vermoedelijk niet doorgaat. Het is dan ook tijd om de koers te verleggen en uit te kijken naar andere vormen van duurzame energie zoals zonne-energie. Het CDA is in overleg met andere partijen in de raad om te kijken naar een initiatief voor meer duurzame vormen van energie.

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvbeek@alphenaandenrijn.nl

Vergadercyclus oktober 2012
Donderdag 4 oktober is er informatiemarkt en raadscommissie

-Op de agenda van de informatiemarkt staat:

  • Uitvoering Klimaatprogramma plus
  • Cultuurvisie Alphen aan den Rijn 2012-2018
  • Jaarverslag 2011 Commissie bezwaarschriften

-Op de agenda van de raadscommissie staat:

  • Programmabegroting 2013-2016

Op 4 oktober is er ook een inloopavond voor burgers en maatschappelijke organisaties in het kader van de nieuwe begroting en daarin opgenomen bezuinigingen

Dinsdag 9 oktober vergadert de CDA fractie om 20.00 uur

Donderdag 11 oktober is er informatiemarkt en raadscommissie

 Op de agenda van de informatiemarkt staat:

  • Vervolg professionaliseringstraject gemeentelijk vastgoed

 Op de agenda van de raadscommissie staat:

  • Cultuurvisie Alphen aan den Rijn 2012-2018
  • Uitvoering Klimaatprogramma plus
  • Risicobeheersing grondexploitaties + vaststellen parameters grondexploitaties

Dinsdag 23 oktober vergadert de CDA fractie om 20.00 uur

Donderdag 25 oktober is er gemeenteraad. Op de agenda staat de begroting 2013 inclusief de bezuinigingen. De raad begint om 16 uur ’s middags!


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.