Fractieflits november 2012

Begroting 2013-2016: tandje erbij!

Donderdag 25 oktober begon om 16.00 uur de raadsvergadering die in het teken stond van de begroting. De CDA fractie diende bij aanvang samen met de fracties van VVD, PvdA en CU een amendement in om de begroting eerder sluitend te krijgen dan 2016, namelijk al in 2014, in het jaar van de herindeling. Mede gelet op het belang naar onze fusiepartners Boskoop en Rijnwoude die ookeen sluitende begroting presenteren. Dus is het onze eer te na dat pas in 2016 te doen. Bovendien komen er nog een aantal donderwolken aan: nog te dekken kosten voor de decentralisaties WMO, WWB en Jeugdzorg, kosten van de nieuwe Verkeerstructuurvisie, gelden die nodig zijn voor stadsbeheer, een structurele korting van 8 ton, die we opgelegd krijgen als nieuwe gemeente. En dan komen er nog kortingen van het nieuwe kabinet. We moeten er dus een tandje scherper in gaan zitten. Met het amendement halen we een aantal voorgestelde bezuinigingen naar voren en schuwen we ook een iets hogere OZB niet vanwege de stijgende WMO kosten. Het amendement maakt het financiële huishoudboekje van Alphen aan den Rijn meer solide en toekomstbestendig. In het amendement hebben we tegelijk een aantal bezuinigingen teruggedraaid. Zoals de bezuiniging op natuur- en milieu educatie en het toezicht op de honden en hun bezitters dat we niet wensen te schrappen. Elk wijkbezoek leert dat hondenpoep een van de grootste ergernissen is. “Alphen moet niet gaan stinken en deze bezuiniging riekt ons teveel.” Positief is de CDA fractie dat we doorgaan met een aantal noodzakelijke investeringen in de stad zoals de Maximabrug, de Koningin Julianabrug, de aanpak van de Stationsomgeving, het samen met de regio en provincie ontwikkelen van de Rijnhaven, en natuurlijk ook de Lage Zijde. De CDA fractie koestert ook voorstellen zoals de realisatie van het Serviceplein per 1 januari a.s. en de aanleg van de ondergrondse afvalinzameling conform de CDA motie uit 2010. Verder noem ik verbetering van de onderwijshuisvesting, de aanpak van rotondes (volop zichtbaar in deze dagen) en het verbeteren van de veiligheid, onder meer door de geweldsklapper en de invoering van Burgernet zoals onlangs door de districtchef bepleit. Het zijn investeringen die Alphen aan den Rijn sterker maken naar de toekomst. Het amendement werd bij meerderheid aangenomen zodat Alphen aan den Rijn meer robuust en solide de toekomst in kan gaan. Een voorstel om een deel van het extra geld voor Castellum af te romen en te reserveren voor culturele initiatieven zoals Sta-Art en Stichting PA haalde het niet. Dat gold wel voor een voorstel dat we samen met Nieuw Elan hebben ingediend voor een jeugdcultuurfonds.  

Meer informatie bij: René Vrugt, rvurgt@alphenaandenrijn.nl

 

Burgerinitiatief Skatebaan

In november 2011 is in een informatiemarkt het Burgerinitiatief Skatebaan behandeld en in de daaropvolgende Gemeenteraad is besloten het Burgerinitiatief ter advies aan het college voor te leggen. Stichting Akkerbloem heeft het initiatief ingediend namens een enthousiaste groep van jongeren in de wijk Ridderveld. Zij willen graag vervanging van de verouderde halfpipe in het Zegerslootgebied door een modernere skatevoorziening. De skatebaan functioneert als ontmoetingspunt in hun wijk waar ze ook sportief bezig kunnen zijn. In het in 2005 vastgestelde speelruimteplan zou deze halfpipe niet vervangen worden. In het plan was het uitgangspunt dat één grote skatevoorziening in het Europapark zou voldoen voor heel Alphen. Echter het blijkt dat de behoefte groot is aan een skatebaan in dit gebied, die meer mogelijkheden biedt dan de versleten halfpipe. Ambtenaren van Stadsbeheer en CDA wethouder Kees van Velzen hebben naar het plan gekeken en ruimte gevonden in het budget van het speelruimteplan. Door te bezuinigen op het vervangen van speelplekken en toestellen is ruimte ontstaat in het budget waarmee de skatebaan vervangen kan worden. Hierbij wordt wel uitgegaan van een eigen bijdrage van de stichting  Akkerbloem van 20.000 euro. De CDA fractie heeft grote waardering voor de wijze waarop stichting Akkerbloem het burgerinitiatief Skatebaan  heeft ingebracht en hoe de wethouder dit binnen de huidige financiering heeft opgepakt. We vinden dit een mooi voorbeeld van wijkgerichte samenwerking, waarbij van 'wens naar werkelijkheid'  ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt, chapeau!!

Meer informatie bij: Marjon Verkleij, mverkleij@alphenaandenrijn.nl

Cultuuramendement

In de raadsvergadering van 25 oktober heeft de fractie een amendement ingebracht op de begroting bij het onderdeel cultuur. De CDA fractie vond namelijk dat van het totale cultuurbudget verhoudingsgewijs te veel geld gaat naar de grote professionele organisaties. Het CDA zou graag zien dat juist de amateurverenigingen (koren, muziekkorpsen) en de organisaties door voornamelijk of uitsluitend met vrijwilligers werken zoals Productiehuis Alphen en Sta-art een groter deel van het budget krijgen toebedeeld. Juist deze organisatie zorgen voor een breed, veelzijdig cultuuraanbod. Cultuur waar onze inwoners zowel actief aan deel kunnen nemen als, als toeschouwer. Omdat de fractie in deze financieel lastige tijden het cultuurbudget niet wil verhogen had ze voorgesteld om een klein deel van het budget dat naar het Theater Castellum gaat (om in de toekomst de stoelen en vloerbedekking te vervangen) hiervoor te gebruiken. Helaas kreeg het voorstel onvoldoende steun in de raad.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

 

Aanschaf mobiele ijsbaan

Sinds een aantal jaren wordt op het Rijnplein in de wintermaanden gedurende 5 weken een ijsevenement georganiseerd. Dit evenement trekt veel bezoekers en is goed voor levendigheid in het centrum en de stadspromotie. De gemeente heeft vanwege de maatschappelijke betekenis van het evenement onderzocht of de jaarlijkse exploitatielasten kunnen worden verlaagd en op basis daarvan besloten een ijsbaan aan te schaffen voor 170.000 euro en deze te verhuren ten behoeve van het jaarlijks organiseren van een ijsevenement in het stadshart. De baan kan buiten het 5 weken durende ijsevenement in het stadshart ook voor andere ijsevenementen buiten het stadshart worden verhuurd. Op voorhand willen we zeggen dat de CDA fractie een voorstander is van het winterspektakel. Het brengt levendigheid in het centrum en zorgt voor vijf weken actief winterplezier voor de jeugd. Wij zien deze aankoop echter niet als een overheidstaak. Hoewel het winterspektakel op de vaste lijst staat bij het evenementenbeleid, zijn we echter niet bereid om er op voorhand voor 10 jaar structureel geld in te steken; wij weten ook niet of het wel 10 jaar lang iets is wat leuk en gewild is. Daarnaast vinden wij dat dit evenement op den duur zelfstandig moet kunnen functioneren, daarvoor hebben wij als fractie tegen dit voorstel gestemd. Bij het tellen van de stemmen bleek een gelijke stand: 15 voor en 15 tegen. Daarom wordt bij de volgende gemeenteraad opnieuw gestemd. Ondertussen heeft Stichting Ice-event de gemeenteraad uitgenodigd voor een nadere uitleg van het voorstel,  zij willen het financiële voordeel nog eens duidelijk aan de raad uitleggen, wij zullen als CDA fractie in ieder geval de uitnodiging aannemen en gaan luisteren.

Meer informatie bij: Marjon Verkleij, mverkleij@alphenaandenrijn.nl

 

Raadsconferentie ABR: verzoening

Afgelopen maandag was er een besloten conferentie voor alle raadsleden van de 3 gemeenten ABR:  Alphen, Boskoop en Rijnwoude. Namens de gehele gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heb ik een inleiding gehouden over het thema gelijkwaardigheid. Ik heb aangegeven dat te zien als een wederkerig begrip dat respect en vertrouwen veronderstelt. Juist die waren de afgelopen maanden ver te zoeken als gevolg van de wig die de naamgevingkwestie tussen de raden heeft gedreven. Ik heb namens de raad gesteld dat de procedure bijzonder ongelukkig is verlopen en dat het een grote gemeente als Alphen siert om daarover sorry te zeggen. Gelijkwaardigheid veronderstelt het vermogen om elkaars maat serieus te nemen en niet de macht van de grootste als kaart uit te spelen. Het veronderstelt dat verschillen worden gezien als kwaliteiten in plaats van als barrières. Gelijkwaardigheid is wat anders dan gelijkheid. De drie gemeenten zijn niet gelijk maar juist anders en door dat te gaan zien en benutten, ontstaan er kansen. Tijdens de conferentie bleek dat een grote meerderheid de naamgevingkwestie achter zich wil laten en geen reële behoefte meer heeft om hierop terug te komen c.q. het besluit ter discussie te stellen. Er is in open sfeer hierover met elkaar gesproken en overall was de stemming dat we ons vizier nu beter op de toekomst en op de inhoud kunnen gaan richten: wat zijn d grote vragen waar de nieuwe gemeente voor staat en welke keuzes moeten er worden gemaakt. Immers, we hebben veel ambities en da’s maar goed ook. Alleen kunnen ze niet allemaal worden verwezenlijkt en zullen er prioriteiten moeten worden gesteld.

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

 

Gesprek met Sybrand Buma

Op 2 november jl. bracht onze partijleider Sybrand Buma een privé bezoek aan Alphen aan den Rijn. Op zijn verzoek wilde hij aansluitend graag een uurtje vrij praten met de CDA fractie. Dat gesprek verliep heel geanimeerd. De besproken onderwerpen varieerden van de landelijke VVD/PVDA coalitie tot wat zijn de issues bij de lokale politiek en de komende gemeentelijke verkiezingen. Erg leerzaam. Leuke verrassing op vrijdagmiddag 2 november

Na het gesprek met Sybrand Buma, dat zeer inspirerend was, nodigden Peter Dobbe en Cock Kroft ons (Marly, Roeli en ondergetekende ) uit om de begraafplaats van de St. Bonifacius kerk te bekijken. Peter beheert samen met vrijwilligers uit de rooms katholieke parochie Heilige Thomas die begraafplaats. Deze ligt achter de kerk en is enkele jaren geleden geruimd zodat er nu weer enige ruimte voor begraven is. Ik woon al meer dan dertig jaar in Alphen, maar zal eerlijk bekennen dat ik niet wist dat er midden in ons drukke centrum zo'n prachtige particuliere begraafplaats ligt. En dat die overdag ook nog vrij toegankelijk is. Ook de toelichting van Peter en Cock over begrippen als "het achter de heg begraven" en "gewijde grond" en een "gewijde plaats voor de urnen" was zeer verhelderend zeker voor iemand die opgevoed is in een zwaar gereformeerde traditie. Dit was een mooie afsluiting van een drukke week.

Joost G. van Beek, jvanbeek@alphenaandenrijn.nl

 

Vergadercyclus november 2012

Donderdag 1 november is er extra raadscommissie

Dinsdag 6 november vergadert de CDA fractie om 20.00 uur

Donderdag 8 november is er extra raadsvergadering

Donderdag 15 november is er raadscommissie

Dinsdag 20 november vergadert de CDA fractie om 20.00 uur

Donderdag 22 november is er raadsvergadering


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Milieu en duurzaamheid vandaag 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk vandaag 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving vandaag 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 09:26

Stichting Help Anders bundelt krachten met Nationaal Fonds Kinderhulp

Per 1 april heeft Stichting Help Anders een belangrijke samenwerking aangekondigd met het Nationaal Fonds Kinderhulp, met als doel om kinderen en jongeren in Nederland die in armoede leven nog effectiever te helpen. Als ondersteunende partner van Kinderhulp zal Stichting Help Anders nu aanvragen kunnen indienen voor kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 20 jaar, wanneer er geen andere voorzieningen beschikbaar zijn.