Fractieflits november 2012 (2)

Meer aandacht voor duurzaamheid op raadsagendaDe CDA fractie maakt zich al enige tijd zorgen over het gebrek aan aandacht in de politiek en het gemeentebestuur voor duurzaamheid in onze gemeente. Onder duurzaamheid verstaan we in dit verband het verminder

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvanbeek@alphenaandenrijn.nl

Bijeenkomst CDA ABR 17 november jl.
Zaterdag 17 november jl. kwamen de CDA fracties van Boskoop, Rijnwoude en Alphen aan den Rijn bijeen voor een gezamenlijke vergadering onder leiding van Jan de Vries en Kees Stolker, respectievelijk voorzitter van het CDA Interim afdelingsbestuur en CDA fractievoorzitter te Boskoop. Plaats van handeling was Scouting De Schouw in Boskoop. De bijeenkomst startte met een werkbezoek waar vertegenwoordigers van de scouting met gepaste trots vertelden over hun organisatie die maar liefst 550 leden telt en daarmee een van de grootste scoutingverenigingen van ons land is. Vervolgens kregen we een rondleiding over het grote terrein waar allerlei faciliteiten zijn. Scouting De Schouw is een van de grote vrijwilligersorganisaties die Boskoop en straks ook de nieuwe gemeente rijk is. Een organisatie die leeft en bloeit, en voor de gemeenschap van Boskoop een grote waarde heeft. Na deze start gingen de fracties in conclaaf. Aan de orde kwam onder meer: het nieuwe verkiezingsprogramma, een brainstorm over de campagneopzet, en informatie over de stand van zaken in de kandidaatstelling. Het was een bijzonder positieve bijeenkomst die aantoonde dat de CDA fracties in eenheid en harmonie op willen trekken naar de raadsverkiezingen van november 2013. De recente tussentijdse verkiezingen in o.a. Schagen sterken ons in de overtuiging dat we volgend jaar een sterk CDA kunnen neerzetten, positief en vol van ideeën en energie voor de toekomst, dit ten behoeve van het welzijn en de welvaart van de burgers in ons gebied. De fracties besloten zoveel als mogelijk samen op te trekken en elkaar over en weer te informeren. Bij partijbijeenkomsten en campagneactiviteiten zoals CDA op de Koffie gaan we met z’n allen er tegenaan. Zie ook onderstaand artikel.       

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

Klankbordgroep fusie Alphen ad Rijn, Boskoop en Rijnwoude
Afgelopen week is de klankbordgroep weer bij elkaar geweest om zich te laten informeren over de voortgang van de fusie en de beslispunten voor de raad goed te keuren om op de agenda te zetten. Dit keer stonden de kredieten voor de ICT integratie en de huisvesting op de agenda. Al met al toch flinke bedragen die nodig zijn voor het in elkaar laten lopen van drie organisaties.

Het is een uitdaging om per 1 januari 2014 een goed werkende, geïntegreerde ICT-omgeving operationeel te hebben. Hiervoor heeft de stuurgroep een inventarisatie van de huidige situatie gemaakt en een nieuw plan opgesteld. Door middel van implementatie van dit plan wordt de infrastructuur voor de nieuwe gemeente ABR ingericht, de integratie van de applicaties gerealiseerd en de telefonie heringericht. Hiervan wordt € 2.024.000 aangevraagd vanuit het frictiebudget en voor € 4.055.150 wordt krediet gevraagd, verdeeld over de 3 gemeenten. Voor ons als CDA fractie is de dienstverlening naar de burger toe een grote prioriteit, informatievoorziening, digitale vergunningaanvragen en telefonische beantwoording moet uitstekend zijn. Maar ook voor ons als raadsleden is het belangrijk om onze vergaderdocumenten op tijd en volledig te kunnen ontvangen en op elk tijdstip in te kunnen zien. Voor onze ambtenaren is hun digitale bereik heel belangrijk, immers in ons stadhuis heeft ieder flexplekken en is afhankelijk van een computer en het systeem. Ons aandachtspunt is hierbij wel, om alleen dat te vervangen wat noodzakelijk is, bv. recent vervangen beeldschermen kunnen nog wel even mee.

Ook de kredietaanvraag huisvesting ABR is besproken. De kern van het huisvestingsplan bestaat uit: Flexibel werken; Huisvesting binnendienst; Huisvesting buitendienst.

We krijgen er een flink aantal werkplekken bij en dit zal allemaal gerealiseerd worden in ons Stadhuis, hiervoor wordt met name op de begane grond het nodige verbouwd. Ook de Raadszaal moet worden aangepast: we krijgen er 4 zetels bij. Als CDA hebben we het punt gemaakt: doe het sober, maar doelmatig, we hebben als klankbordgroep meegegeven: kan er ook nog wat van het bedrag af? Ook is het wenselijk voor de buitendienst een extra dependance te krijgen in Boskoop, dit om de aanrijtijden niet te lang te maken. Totaal is nodig: € 4.884.000,- voor de binnendienst en € 115.000,- voor de buitendienst. Van dit bedrag wordt € 910.000,- aangevraagd vanuit het frictiebudget. Aan de gemeenteraden wordt gevraagd om het overige bedrag, € 4.089.000,-, beschikbaar te stellen als krediet voor de uitvoering.

Verder is het punt intensivering van de klankbordgroep besproken, als raad willen we gezamenlijk inhoudelijke onderwerpen bespreken, zoals Bespreking van de Sociale Agenda (de drie rijks decentralisaties op de gebieden Werk, WMO en Jeugdzorg); de ontwikkelingen rond de Regionale Uitvoering Organisatie (RUO) op het gebied van sociale werkvoorziening; de positionering van de nieuwe gemeente op verschillende terreinen; de uitwerking van het beleid op wijken en kernen.

Als CDA fractie willen we daar Duurzaamheid aan toevoegen, met name omdat door wegvallen van de windmolens we andere inspanningen zullen moeten doen om ons klimaatprogramma te kunnen realiseren. Dit onderwerp werd niet door ieder als prioriteit gezien en er zal later worden bekeken of het erbij komt.

Als laatste punt hebben we gesproken over de functie van plaatsvervangend griffier. Vanuit de Alphense raad is aangegeven dat wij graag ook onze loco-griffiers voor deze positie in aanmerking willen laten komen, echter het is niet duidelijk of dat ook mag volgens het sociaal plan. Het wordt nu uitgezocht wat wel en niet kan.

Voor Rijnwoude en Boskoop liet onze wethouder Michel du Chatinier een presentie zien over de Lage Zijde: wat hebben we besloten, hoe ziet onze overeenkomst met VORM eruit. Zijn verhaal gaf een stuk duidelijkheid aan onze fusiepartners en ook wat ruis op de lijn weg.

Al met al weer veel besproken en weer een stapje dichter bij de realisering van de fusie

Meer informatie bij: Marjon Verkleij, mverkleij@alphenaandenrijn.nl

CDA op de koffie
Op zaterdag 23 november konden de inwoners van Alphen weer in gesprek gaan met het CDA. Deze keer stonden we in de Ridderhof. Een groep van 5 CDA-ers uit Alphen en Boskoop, zowel raadsleden als bestuursleden, hadden het druk met het beantwoorden van vragen en het ontvangen van tips. Een kleine greep uit alle opmerkingen die we hebben mogen noteren. Bedenk als gemeente vooraf goed op welke groepen een beslissing allemaal invloed heeft en informeer deze mensen tijdig. Begrip voor het feit dat ook Alphen moet bezuinigen maar bezuinig niet op de openbare ruimte en ook niet op groen. Goed onderhouden pleinen en straten maken het wonen aantrekkelijker en beïnvloeden het veiligheidsgevoel positief. Op zaterdag 15 december is de volgende CDA op de koffie.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

Verkiezingen 2013
Afgelopen week waren er in drie gemeenten elders in Nederland verkiezingen omdat deze gemeenten werden heringedeeld. Eén van deze gemeente was Schagen. In die nieuwe gemeente haalde het CDA 28% van de stemmen. Een geweldig succes. Op woensdag 21 november 2013 vinden waarschijnlijk de herindelingsverkiezingen in Alphen, Boskoop en Rijnwoude plaats. Wij hopen van harte dat deze verkiezingen voor het CDA in onze gemeente net zo goed verlopen als in Schagen afgelopen week. Een dergelijk succes komt er niet vanzelf. Daar is veel inzet en enthousiasme van heel veel actieve CDA-ers voor nodig. Op korte termijn komt het campagneteam bij elkaar om plannen te maken voor onze campagne in 2013. Heeft u ideeën of suggesties dan horen we dat graag. We hopen dat we in ieder geval op uw medewerking mogen rekenen, samen kunnen we immers meer!

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

Vergadercyclus december 2012
Donderdag 6 december is er informatiemarkt en raadscommissie

Op de agenda van de informatiemarkt staat:

  • Presentatie onderzoeksrapport Coupépolder

Op de agenda van de raadscommissie staat:

  • Onteigening t.b.v. bestemmingsplan Centrum Lage Zijde
  • Dinsdag 11 december vergadert de CDA fractie om 20.00 uur
  • Donderdag 13 december is er informatiemarkt en raadscommissie

Op de agenda van de informatiemarkt staat:

  • Nieuwe Nota volksgezondheidsbeleid
  • Structuurvisie Verkeer en Vervoer

Op de agenda van de raadscommissie staat:

  • Opiniërende discussie over de Structuurvisie Verkeer en Vervoer
  • Zaterdag 15 december is er weer CDA op de koffie
  • Dinsdag 18 december vergadert de CDA fractie om 20.00 uur
  • Donderdag 20 december is er raadsvergadering

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.