Fractieflits december 2012

Nazorg CoupépolderTwintig jaar na het sluiten van de stort en het onderzoek van Engwirda naar het bestuurlijk opereren in die tijd, speelt de stort weer op in de media. Een drietal externe deskundigen heeft de gemeenteraad een spiegel voorgehouden over de

-In het grondwater wordt op de verkeerde plekken gemeten (niet in de goede stroomrichting en te diep in het watervoerend pakket). Verbeter dat op korte termijn.

-Accepteer dat de stort er ligt bij wijze van spreken "tot in de eeuwigheid" en beschouw deze niet langer als een Black box. Maar onderzoek de processen erin en kijk naar innovaties.

De gemeenteraad heeft met grote waardering voor de deskundige analyse de conclusies en aanbevelingen van het rapport overgenomen en beterschap beloofd. Van grootste belang is dat zo snel mogelijk goed gemeten wordt. Dan kan daarna bekeken worden wat de beste aanpak is: inpakken aan de bovenkant of het vervuild water oppompen en zuiveren. Voor het CDA is bij die afweging van belang dat op geen enkel moment de volksgezondheid van burgers, de golfers en omwonenden in gevaar mag komen. De oppositie greep overigens de gelegenheid aan om het functioneren van VVD wethouder Stan Lyczak aan de orde te stellen. We hebben gezegd dat het optreden van wethouder Lyczak in de recente Zembla televisie-uitzending "een beetje dom" te vinden. Maar de wethouder heeft intussen meerdere malen zijn excuses gemaakt en dat wegen wij ook mee naast het feit dat het College heeft toegezegd alle aanbevelingen van de commissie over te nemen en uit te gaan voeren.

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvanbeek@alphenaandenrijn.nl

Activiteiten budget Lage Zijde
Om tijdens de werkzaamheden aan de Lage Zijde de omgeving wat op te vrolijken heeft de raad daarvoor een budget beschikbaar gesteld. Bij de verbouwing aan de Hoge Zijde is dat destijds ook gebeurd. Misschien kunt u zich de teksten op schuttingen nog herinneren. Het CDA heeft hiermee ingestemd. Wel heeft zij verzocht om bewoners en ondernemers uit de omgeving van de Lage Zijde deel te laten nemen in de commissie die beslist over de uit te voeren activiteiten. Dit in de plaats van een aantal ambtenaren. Verder heeft de CDA fractie verzocht om bestaande Alphense evenementenorganisaties nadrukkelijk te verzoeken om aan de Lage Zijde activiteiten te ontwikkelen met gebruikmaking van het daarvoor bestemde budget. De betrokkenheid van de raad bij deze commissie blijkt uit de deelname van de heer Driessen (GL) en Marjon Verkleij (CDA)

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

Beschikbaar stellen kredieten Huisvesting, ICT-integratie en voorbereidingsproces herindeling ABR
Per 1 januari 2014 wil de nieuwe gemeente een goed werkende, geïntegreerde ICT-omgeving operationeel hebben. Hiervoor is een inventarisatie van de huidige situatie gemaakt en een plan van aanpak. Door middel van dit plan wordt de infrastructuur voor de nieuwe gemeente ABR ingericht, de integratie van de applicaties gerealiseerd en de telefonie heringericht. Het systeem in Alphen a/d Rijn is al enige tijd aan vervanging toe, hiervoor was al 3,3 miljoen gereserveerd. Doordat de fusie zich aandiende, is de investering uitgesteld en wordt er meteen een grote stap gemaakt om de 3 systemen in elkaar te laten vloeien. Totaal zijn de kosten 9,4 miljoen euro, waarvan 2 miljoen frictiekosten, 3,3 miljoen begroting Alphen a/d Rijn en 4,1 miljoen op kosten van de nieuwe gemeente.

Voor de nieuwe gemeente is een huisvestingsplan gemaakt, deze bestaat uit:  flexibel werken, huisvesting binnendienst en huisvesting buitendienst. De kosten hiervan zijn 5 miljoen euro, waarvan 0,9 miljoen ten laste wordt gelegd voor frictiekosten en de rest voor de nieuwe gemeente. Door de samenvoeging van de locaties ontstaan diverse efficiencyvoordelen (energielasten, schoonmaakkosten, beveiliging). Echter, door het in eigen gebruik nemen van het momenteel verhuurde gedeelte van het Stadhuis vallen ook de bijbehorende huuropbrengsten weg. Wel zal de eventuele verkoop van de locaties in Rijnwoude en Boskoop op den duur geld opleveren. 

Op 30 juni 2011 is het herindelingsontwerp vastgesteld en door middel van een bestuursopdracht de Colleges van B&W de opdracht gegeven om de fusie voor te bereiden. De Colleges van B&W hebben hiertoe een Stuurgroep ingesteld, een programmaorganisatie en daarbij een begroting opgesteld, o.a. om proceskosten en vervangende uren te bekostigen. Uit het Gemeentefonds krijgen we 9,5 miljoen op grond van de maatstaf herindeling. In oktober 2011 is al een krediet verleend van 2,5 miljoen waar tot nu toe 1,3 miljoen van is uitgegeven. Nu ligt er een verfijnde begroting voor 2012-2013 voor, waarvoor de kosten 8,1 miljoen euro zijn minus het resterende bedrag van 1,3 miljoen blijft er nog een bedrag nodig voor de 2e krediet voor de uitvoering van het voorbereidingsproces herindeling van 6,9 miljoen. 

Zoals u in de vorige fractieflits hebt kunnen lezen, hebben we als CDA duidelijk laten horen dat we vonden dat er wel heel veel geld met de fusie gemoeid is, met name voor aanpassing van de Raadszaal willen wij: 4 nieuwe plekken voor de uitbreiding van het aantal zetels en een goede geluidsinstallatie. (die hapert momenteel erg vaak) De werkplekken van de ambtenaren moeten goed zijn en ook begrijpen we dat de ICT tegenwoordig een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsvoering, toch hebben we de Stuurgroep opgeroepen tot soberheid. Meerdere fracties hebben dat geluid laten horen en daardoor heeft de Stuurgroep nog eens goed naar de budgets gekeken. Dit heeft geresulteerd dat er nu een raadsvoorstel is ingediend om de Stuurgroep de opdracht te geven van minimaal 5% taakstellende besparing van de drie budgets. In het voorstel stond dat het vrijgekomen bedrag terug moet vloeien naar de Algemene Reserve, dan wel dat de klankbordgroep fusie een voorstel doet voor de herbestemming van de middelen. Dit laatste vonden wij geen besparing en daarom wilden wij die zin amenderen. Echter omdat dat dan in alle 3 de raden moet gebeuren (en dat kon niet meer omdat Rijnwoude al hun vergadering had gehad en Boskoop gelijktijdig hun vergadering had) hebben we een motie ingediend die oproept aan de klankborgroep het geld terug te laten vloeien aan de Algemene Reserve. Deze motie is door de hele gemeenteraad behalve de SP aangenomen. We hopen echt dat het leidt tot een grotere besparing.

Meer informatie bij: Marjon Verkleij, mverkleij@alphenaandenrijn.nl

CDA op de koffie
Op zaterdag 22 december konden de inwoners van Alphen weer in gesprek gaan met het CDA. We stonden – kletsnat door de aanhoudende regen – met koffie en kerstkransjes op het plein voor de HEMA. Een aantal fractie- en bestuursleden stelden de vraag aan de inwoners: ‘Wat wenst u Alphen in 2013 toe?’ Alle reacties werden opgeschreven. Een kleine greep uit de reacties:

- een opgeknapte Raadhuisstraat
- een volwaardige 400 meter ijsbaan
- wat is er gebeurd met de 10 miljoen?
- meer opvang voor dieren
- meer uitgaansgelegenheden voor de jeugd
- meer fietspaden
- meer betrokkenheid van inwoners

Overall viel op dat – het kan door de kerstdagen komen natuurlijk – veel inwoners zich heel tevreden toonden over Alphen aan den Rijn en hier met plezier wonen en winkelen.

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

Kerst- en Nieuwjaarsgroet
Aan het einde aan 2012 wenst de CDA fractie alle lezers van deze digitale Fractieflits een Gezegend Kerstfeest toe. Kerstmis is feest van het Licht en van de belofte dat de Zoon van God op aarde is gekomen voor ons allemaal. Kerstmis draagt de belofte van Vrede in zich en in alle mensen een welbehagen. De CDA fractie wenst u heel fijne dagen toe samen met allen die u dierbaar zijn. Ook wensen we u een gezellige, veilige jaarwisseling toe. Voor 2013 hopen we dat u allen een gezond en gelukkig nieuw jaar mag beleven. Een jaar waarin het u goed zal gaan. We wensen ook dat het een mooi CDA jaar mag zijn met een prachtige verkiezingsuitslag bij de raadsverkiezingen in november. Bovenal echter zullen we ons ook in 2013 inzetten voor het wel en wee van de Alphense burgers.

Graag tot ziens in het nieuwe jaar. 

Vergadercyclus januari 2013
Woensdag 2 januari is de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Alphen aan den Rijn vanaf 17.00 uur

Dinsdag 8 januari start de CDA fractie het nieuwe jaar met een Kick off.

Donderdag 10 januari is er informatiemarkt en raadscommissie over o.a. Koningin Julianabrug, verslavingspreventie, openbaar vervoer en de APV

Maandag 14 januari is de nieuwjaarsreceptie CDA ABR om 20.00 uur

Dinsdag 15 januari vergadert de CDA fractie om 20.00 uur

Donderdag 17 januari is er informatiemarkt en raadscommissie over o.a. afvalbeleid, Bospark en kapitaalgoederen

Dinsdag 29 januari vergadert de CDA fractie om 20.00 uur

Donderdag 31 januari is er raadsvergadering


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!