Cultuurhuis

De fractie van Nieuw Elan vindt het besluit van het College van Burgemeester en Wethouders om – vanwege financiële redenen - de Streekmuziekschool niet in het nieuwe Cultuurhuis te plaatsen, maar blijvend in het oude Raadhuis te laten, een wijs besluit. W

Bij haar eerste aantreden in de gemeenteraad in 2010 heeft de Fractie van Nieuw Elan al bij monde van haar financiële woordvoerder, Gerard van As, aangegeven dat de bouw van een peperduur Cultuurhuis op het Thorbeckeplein (van ca 25/28 miljoen) financieel volstrekt onverantwoord was, omdat de financiële positie van de gemeente dit niet kan dragen. De vele miljoenen (ca 80 miljoen) die al gestoken zijn in de verwerving van woningen en winkels rondom het Thorbeckeplein en de jaarlijkse rentelasten van ca 4,3 miljoen euro, hangen als een loden last om de nek van de gemeente en het eind hiervan is nog lang niet in zicht!

Ook al heeft wethouder Lyczak aangegeven, dat er in maart 2013 gestart zou gaan worden met het Stadshart Lage Zijde, gaan deze plannen voorlopig niet door.
Daarnaast is er grote onzekerheid over de nieuwbouwwoningen door Wonen Centraal. Als er straks een ander, meer realistisch plan moet komen kan en mag het niet zo zijn dat een (half) Cultuurhuis daarin een sta in de weg is.

Nieuw Elan heeft in 2010 zelfs een veel goedkoper alternatief plan aangedragen, door het voormalige gebouw van het Scalacollege aan het Burgemeester Visserpark met de daarachter liggende grond, voor Kunst en Cultuur in te richten, waardoor er miljoenen zouden kunnen worden bespaard.

Dit plan hield het volgende in: Streekmuziekschool houden in het oude Raadhuis; de Bibliotheek, het Streekarchief, Stichting Alphense Ateliers, Literair Café en overige culturele functies huisvesten in het voormalige Scalagebouw met eventueel een aanbouw c.q. uitbreiding aan de achterzijde. In extra parkeervoorzieningen behoeft niet te worden voorzien, omdat er onder het Stadhuis voldoende parkeerplaatsen (ca 850) aanwezig zijn.

Helaas gaf de Coalitie van VVD, CDA, PvdA en Christen Unie niet thuis en hebben met steun van D’66 de voorgenomen bouw van het Cultuurhuis er doorheen gedrukt.
Men verkeerde schijnbaar nog in de veronderstelling dat de (financiële) bomen tot in de hemel groeiden!

Inmiddels ziet de wereld er heel anders uit en komt de Coalitie en het College van Burgemeester en Wethouders er eindelijk achter dat de bodem van de gemeentelijke schatkist in zicht is. Het zou van bestuurlijke wijsheid getuigen, als men de moed had om de bouw van het (halve) Cultuurhuis helemaal af te blazen. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald!

Nieuw Elan is overigens fervent voorstander van het zo spoedig mogelijk aanpakken van het Stadshart Lage Zijde met een goede aanvullende winkelvoorziening, horeca en gezellige terrasjes. Het wordt de hoogste tijd dat de winkeliers en omwonenden duidelijk weten waaraan men toe is, want de hele planaanpak heeft al veel te lang geduurd.

De Fractie van Nieuw Elan ziet daarom met grote belangstelling uit naar het binnenkort te houden raadsdebat over zowel het Stadshart Lage Zijde als het Cultuurhuis en zal het College hiervoor zeker verantwoordelijk houden.

Namens de Fractie van Nieuw Elan,
Gerard van As (woordvoerder financiën)

Alphen aan den Rijn, 29 januari 2013


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.