Reactie wethouder Oppatja

Geachte heer Van der Wal, Penning en Huizenga,

allereerst; ik begrijp uw zorg. Graag licht ik toe wat ik met mijn brief richting minister en staatssecretaris voor ogen heb gehad.

Mijn uitgangspunt is dat niemand onder het minimumloon zou mogen verdienen, om te voorkomen dat mensen ‘door de bodem zakken’. Daarom ben ik bezig met het wegen van belangen. Daarmee bedoel ik niet dat ik aan de bestaande rechten van mensen die nu een functieloon verdienen wil komen. Dat kan ik bovendien ook helemaal niet, want daarover zijn CAO-afspraken gemaakt met de VNG.

Wel wil ik me hard maken voor de gelijkheid van verschillende doelgroepen waar we binnen het sociale domein mee te maken hebben. Rechtsgelijkheid vind ik belangrijk. Rechtsongelijkheid kan straks gaan ontstaan tussen de “oude” gevallen, dus de mensen die al jaren met een functieloon in de SW werken, en nieuwe mensen waarvoor veel minder geld beschikbaar is.

De bedrijfsopbrengsten uit de werkzaamheden van de Wsw’ers, zouden voldoende moeten zijn om de evt. begeleiding en alle andere bedrijfskosten (huisvesting, grondstoffen, overhead e.d.) te dekken. Soms is dit het geval, maar het is vaak niet genoeg om ook nog het “gat” van de loonkosten te dekken. Bovenstaande heeft geleid tot de brief die ik aan de minister heb verzonden, deze is ook terug te vinden op de website van de gemeente. De conclusie die Binnenlands Bestuur heeft getrokken, over het afschaffen van het functieloon, is niet de kern van mijn betoog.

Zoals u zelf ook op de website beschrijft ‘de veranderende markt op het gebied van werk en inkomen binnen de Nederlandse samenleving behoeft de noodzaak voor een vernieuwing en praktisch oplossingsgerichte vernieuwende arbeidmarkt voor zowel mens als organisatie binnen onze samenleving.’ En een van de belangrijke vragen die ook Cedris (brancheorganisatie voor sociale werkgelegenheid & arbeidsintegratie) stelt kan ik geheel onderschrijven: ‘blijft er voldoende budget beschikbaar om mensen te begeleiden naar werk? Begeleiding is de sleutel tot het succes van de nieuwe wet. De Participatiewet gaat ervan uit dat meer mensen aan de slag gaan bij gewone werkgevers. Dat gaat niet vanzelf, werkgevers geven aan dat dit alleen lukt als mensen voldoende worden begeleid.

U roept ook in uw artikel op tot een gezamenlijke aanpak. Ook daar kan ik het mee eens zijn, we praten als gemeente met diverse vertegenwoordigers als de wwb clientenraad, de wsw-clientenraad, de wmo adviesraad. Ook hierin moeten veranderingen plaatsvinden, omdat er veelal enkel vanuit eigen achterban gedacht wordt.
We willen als gemeente graag iedereen ondersteunen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, ongeacht de oorzaak waarom mensen hier terecht zijn gekomen, arbeidshandicap of niet. Wel gaat de ondersteuning gericht op re-integratie naar betaald werk zich veel nadrukkelijker richten op degenen die ook echt bij reguliere werkgevers aan de slag kunnen. Voor degenen die dat niet aankunnen, moeten we kijken naar andere vormen van participatie in de samenleving. Dat kan beschut werk of een vorm van arbeidsmatige dagbesteding zijn, maar ook vrijwilligerswerk of deelname aan een maatschappelijke activiteit. Dergelijke activiteiten kunnen net zo goed waardevol zijn, ook voor de samenleving als geheel. De moeilijkheid zit hem erin, dat de budgetten daarvoor veel kleiner worden, zeker als daaruit ook de lonen van de huidige mensen in de sociale werkvoorziening betaald moeten worden.

Ik hoop u hiermee voldoende geinformeerd te hebben.

met vriendelijke groet,

Hélène Oppatja, wethouder werk & inkomen.

 

 

Noot van de redactie:

De aanleiding voor deze brief was een eerdere brief van de wethouder aan minister Ascher. Lees HIER deze brief. 

 

Daarop kwam van de blog-site WSWland, die gericht is op de sociale werkvoorziening een reactie:  

 

Naar aanleiding van de uitlatingen van wethouder Oppatja van Alphen aan de Rijn willen wij het volgende verklaren:

Mevrouw Oppatja pleit voor afschaffing van het functieloon in de sociale werkvoorziening. Afschaffen van het functieloon is feitelijk hetzelfde als afschaffen van de CAO WSW.

De belangrijkste motivatie van mevr. Oppatja is: het is te duur, het is een molensteen om de nek van  gemeenten. Gemeenten hebben daardoor te weinig budget voor de begeleiding en ondersteuning van andere doelgroepen.

Wij (een bezorgde en betrokken groep medewerkers van SW bedrijven) zijn van mening dat dit schandalige en ongenuanceerde uitlatingen zijn van nota bene een wethouder.

Dergelijke wethouders bewandelen wel heel eenvoudig de gemakkelijkste weg. Dergelijke wethouders hebben dan ook totaal geen idee hoe zaken tot stand zijn gekomen en hebben totaal geen idee van betrouwbaar werkgeverschap.

De oplossing van mevr. Oppatja getuigd van een groot gebrek aan inzicht en creatief en ondernemend besturen.

Wij adviseren mevr. Oppatja in gesprek te gaan met alle betrokken partijen om toe te werken naar een toekomstbestendige, effectieve en efficiënte sw-sector.

Alleen door een gezamenlijke aanpak kan de participatie van mensen effectiever. Er moet toegewerkt worden naar een vertrouwensrelatie tussen alle betrokken partijen.

Wij verwijzen in deze bijvoorbeeld naar een nuttige en bruikbare handreiking van Divosa. Publicatie december 2012.

Ook zijn er door Radar een aantal landelijke bijeenkomsten (“dialogentafels”) georganiseerd waarin participatie op de agenda staat.

Ongetwijfeld zullen er meer initiatieven zijn.

Het advies voor mevr. Oppatja geldt trouwens voor allen die betrokken  zijn  bij invulling geven aan de toekomstige Participatiewet.

Met name adviseren wij de ondernemingsraden binnen de sociale werkvoorziening de gezamenlijke aanpak bespreekbaar te maken.

Ook zouden wij graag een actievere en ondersteunende rol zien van Abvakabo in deze: neem openlijk afstand van ongenuanceerde standpunten en uitlatingen en benader actief alle ondernemingsraden. Geef ondernemingsraden handvatten het gesprek over gezamenlijke aanpak te starten.

Kom op vakbond: laat je zien en laat je horen!!!!

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:54

Wethouder Gert-Jan Schotanus en Kinderboerderij Zegersloot planten eerste voedselbomen

Op maandag 1 april worden, tijdens het paasfestijn, de 1e bomen geplant voor het te realiseren voedselpark bij kinderboerderij Zegersloot. Deze eerste bomen, genaamd berken, zijn niet bedoeld als voedsel voor mensen, maar juist als leefgebied voor de weidehommel. Samen met andere iconische soorten zoals de merel, huismus en egel, zal de weidehommel profiteren van een nieuw aangelegde habitat. 

Advertorial Muziek/Concert vandaag 09:36

Duik in het muzikale leven van Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas, een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland, komt terug met een gloednieuw concert: Koffer! De altijd nog jeugdige maestro pakt tijdens de voorstelling zijn koffer uit en neemt je mee in zijn muzikale leven.

Advertorial Horeca gisteren 17:24

Kamer van Admiraal: een geslaagde opening in de nieuwe zaak!

Vorige week was het een avond om te onthouden in Alphen aan den Rijn, toen de Kamer van Admiraal haar deuren opende voor het publiek. Met een top sfeer en een overvloed aan activiteiten, markeerde de opening een nieuwe mijlpaal in de lokale uitgaansscene.

Politiek plein gisteren 16:42

Krachtenbundeling tussen Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen

In een tijd van toenemende versnippering en politieke zelfgerichtheid slaan Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen (LBA) verrassend de handen ineen. Ze starten met samenwerken en hebben zelfs plannen om later dit jaar te fuseren tot één krachtige lokale partij.

Advertorial Overige gisteren 13:42

Neem jij het roer over van AlphensBootverhuur.nl?

AlphensBootverhuur.nl is een bloeiend bedrijf in de bootverhuur gevestigd in Alphen aan den Rijn en klaar om overgenomen te worden. Deze kans biedt een compleet pakket, inclusief de goed ontwikkelde website, twee boten met trailer, een uitgebreid klantenbestand en een efficiënt boekingssysteem.