Interview met wethouder Hoekstra

Geef winkeliers ruimte om te ondernemenEr is deze week in de media veel te doen over de winkelopening op zondag en het feit dat een aantal gemeentes besloten heeft om, vooruitlopend op de toekomstige wetgeving, winkels die op zondag open willen te tolereren. Ook in onze nieuwe gemeente zijn de nodige vragen te stellen. Wat doen we in de kleine kernen? Hoe gaat het met de Lage Zijde? En wanneer gaat Alphen op zondag van slot? Tijd voor een interview met Tseard Hoekstra, wethouder economische zaken en lijsttrekker van de VVD bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Hoe sta je tegenover de uitbreiding van de openingstijden voor winkels?
Dat vind ik een goede ontwikkeling. Consumenten hebben toenemende behoefte om ook op zondag hun boodschappen te doen. Ondernemers moeten de kans krijgen daar op in te spelen. Nu zijn de winkels in Alphen elke eerste zondag van de maand open, maar in een aantal gemeentes om ons heen zijn de winkels elke zondag open. Als we in Alphen er niet voor kiezen om dat ook te doen zal onze lokale middenstand steeds meer omzet mis lopen. Ik zie liever dat onze inwoners op zondag naar Da Vinci of de Rijnekeboulevard gaan dan dat ze hun inkopen verderop gaan doen.

Waarom kan ik nog niet op elke zondag in Alphen winkelen?
Alphen aan den Rijn kiest er nog niet voor om onze middenstanders zelf te laten beslissen wanneer hun winkels open zijn. Dat vind ik een beetje jammer. Het komt aan de ene kant omdat we willen wachten tot de wetgeving netjes door de eerste kamer is en aan de andere kant doordat sommige politieke partijen niet durven te vertrouwen op de kracht van ons bedrijfsleven. Als VVD-er ben ik niet zo’n voorstander van betutteling die uiteindelijk ten laste van de burgers van onze gemeente komt.

Hoe zorg je er voor dat Alphense middenstanders door de crisis heenkomen?
De overheid is geen ondernemer, dat zijn de middenstanders zelf. De overheid moet er wel voor zorgen dat er zo min mogelijk belemmeringen zijn om te ondernemen. We stellen slechts ruime kaders op basis van de behoefte van onze burgers. Daarna is het aan de markt om te bepalen welke winkels een goede kans hebben om te overleven. Uiteindelijk bepalen de inwoners van Alphen zelf waar ze hun boodschappen doen. De uitdaging voor winkeliers is om aantrekkelijk te zijn en de consument te verleiden. In het centrum van Alphen starten we daarom dit voorjaar met centrummanagement. Een samenwerking van vastgoedeigenaren, ondernemers en de gemeente om de winkeliers te ondersteunen en de aantrekkelijkheid van het centrum te versterken.

De nieuwe gemeente heeft niet alleen de verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in Alphen, maar ook nog in zeven andere kernen.
Het is vaak een kwestie van schaal. Je ziet bijvoorbeeld dat Boskoop een gevestigd en evenwichtig winkelaanbod heeft voor de dagelijkse boodschappen. In Aarlanderveen en Zwammerdam weten de burgers dat ze voor veel boodschappen het dorp uitmoeten. Als je naar de kernen van Rijnwoude kijkt zie je dat het steeds moeilijker wordt voor winkels om zich te handhaven. Wij kunnen daar als overheid slechts een kleine rol in spelen. De belangrijkste bijdrage moeten de burgers daaraan zelf leveren, namelijk door boodschappen op hun dorp te doen. Het daagt de winkeliers uit om een passend aanbod te verzorgen.

Sommigen zetten op dit moment vraagtekens bij het project Lage Zijde. Hoe sta jij in dat debat?
Mensen vragen zich af of Alphen nog wel meer winkelruimte nodig heeft, zeker gezien de landelijke trend. Die vraag is, in tijden van crisis, terecht, maar we moeten ons wel realiseren dat we die ruimte creëren voor ná de crisis en dat het centrum ook voldoende omvang moet hebben om aantrekkelijk te blijven als regionaal centrum. Overigens wordt er maar een klein stuk bijgebouwd. Het meeste is vervanging van slecht functionerende gebouwen. De meeste zorgen maakten de Alphenaren zich over de betaalbaarheid van het Cultuurhuis. De VVD is tevreden dat dat gedeelte van het plan is heroverwogen en dat de muziekschool op haar huidige locatie blijft. Wat overblijft is de bibliotheek. Een functie die de VVD in ieder geval graag in het centrum ziet.

Wat wil je de komende raadsperiode bereiken met betrekking tot dit dossier?
Ik hoop dat we de ondernemers in positie kunnen brengen om de bewoners uit onze gemeente en de regio vaker te verleiden hun aankopen binnen onze gemeente te doen in plaats van daarbuiten. Daarnaast heb ik het idee dat men in Boskoop tevreden is over het winkelaanbod, dus dat proberen we zo te houden. Voor de kleinere kernen zullen we maatwerk moeten leveren. We denken nu bijvoorbeeld na over een combinatie van winkels met de wekelijkse warenmarkt zoals in Hazerswoude. Ik denk dat we daar ruimte kunnen vinden om ondernemers en burgers tot hun recht te laten komen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport vandaag 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.