Inbreng Nieuw Elan tijdens Raadsvergadering 30 mei

Tijdens de raadsvergadering van 30 mei jl. heeft de fractie van Nieuw Elan ten aanzien van het Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) beleid het volgende standpunt ingenomen:

WMO beleid

Met het hoofddocument dat werd behandeld, kan de Fractie van Nieuw Elan instemmen, daar op dit moment nog niet helemaal duidelijk is hoe de wetgeving hieromtrent er straks gaat uitzien. Maar in ieder geval is de basis met dit document gelegd, om hier straks een goed stevig gebouw op neer te zetten. Er werden ook moties en amendementen in stemming gebracht.

De eerste motie was van D66, gesteund door Beter Alphen om geen verplichte vrijwilligers, lees uitkeringsgerechtigden, in te zetten in de WMO werd door ons niet gesteund, omdat Nieuw Elan vindt, dat je met verplichte vrijwilligers ook een goede match kunt maken met andere WMO taken, zoals het repareren van rollators en het verstrekken van alarmsystemen, wat ook een WMO taak is en mensen met een uitkering daarvoor ook ingezet kunnen en mogen worden.

De tweede motie van het CDA, mede door Nieuw Elan ondersteunt, ging over de evaluatie van het WMO-beleid. Nieuw Elan wil In ieder geval elk jaar een evaluatie en niet zoals de VVD wil, om de twee jaar. Aangezien wij veel minder geld van het Rijk voor deze taken krijgen, kun je sneller anticiperen en ingrijpen dan met een evaluatie na twee jaar.

Het amendement van de PvdA over het niet te laten betalen van een eigen bijdrage bij het gebruikmaken van vrijwilligersdiensten binnen de WMO werd door ons niet gesteund, omdat we een hoop taken over geheveld krijgen van de Rijksoverheid met daarbij een extra korting van 25 a 30% op de financiële middelen. Het zal dus een hele klus worden om hier met aanzienlijk minder geld een goed sociaal beleid neer te zetten. In het amendement wordt gesteld dat het aanvragen van een eigen bijdrage meer geld zou kosten dan dat het oplevert door de bureaucratie. Dan moet je in onze ogen de bureaucratie aanpakken. Om vanwege de bureaucratie de eigen bijdrage dan maar te laten vallen, is de omgekeerde wereld!

De motie van de PvdA, om bij de volgende aanbesteding meer op de kwaliteit van de verstrekking en de service te letten, is door Nieuw Elan gesteund met de opmerking, dat in onze ogen deze motie niet nodig zou moeten zijn omdat je bij een aanbesteding altijd moet uitgaan van de beste kwaliteit.

Economisch Actie Plan

Het agendapunt over het Economisch Actie Plan dat het college opgesteld heeft in samenwerking met de VOA om jonge ondernemers een makkelijker start te laten maken is door Nieuw Elan van harte ondersteund en wordt in de plint van Antarctica gehuisvest.

Wijk- en Kernenbeleid

Het agenda punt over de opzet van het Wijk- en Kernenbeleid wordt ook door Nieuw Elan onderschreven.

De motie van de PvdA om belangenverenigingen en georganiseerde bewoners te betrekken bij de besluitvorming is door Nieuw Elan niet ondersteund, omdat dit in het beleidsstuk al ruim voldoende is geregeld, dus was deze motie overbodig!

Paardenhouderijen

Met het beleidsplan Paardenhouderijen is een goed doordacht plan op tafel gelegd met waarborgen voor de op dit moment functionerende Paardenhouderijen, waarmee Nieuw Elan kon instemmen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.