Nieuw Elan stelt vragen over de Jaarrekening 2012

Geachte Leden van de Griffie,

Namens de Fractie van Nieuw Elan, willen wij aan de accountant van Deloitte, de heer drs. R.D.H. Killeen RA MGA, de navolgende vragen stellen m.b.t. het accountantsverslag over de Jaarrekening 2012 van de Gemeente Alphen aan den Rijn, t.w. :

Stadshart Lage Zijde

In uw rapport schrijft u dat de grondopbrengsten in de deelgebieden 1, 3, 6 en 7 (€ 11,4 miljoen) niet door een (externe) partij zijn getoetst, maar zijn in totaal € 11,0 mln. naar beneden bijgesteld ten opzichte van de vorige grondexploitatie (was € 22,4 miljoen).

  1. Hoe verhoudt zich dat ten opzichte van de overige geraamde grondopbrengsten (ca 46/48 miljoen in totaal) in de exploitatie Stadshart Lage Zijde?
  2. Hoeveel miljoen wordt er van dit geraamde bedrag nog meer naar beneden bijgesteld mede vanwege te hoog geraamd opbrengsten van gronduitgiften voor de winkels en woningen?
  3. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de weerstandspositie van de gemeente?
  4. Hoe hoog schat u het risico in, van de vertraging van de gronduitgiften voor zowel de woningen als de winkels en overige commerciële ruimten?
  5. Moeten hiervoor geen voorzieningen worden getroffen?

Analyse vermogen en resultaat

De mutaties in het eigen vermogen vinden plaats door middel van de resultaatbestemming. Het Resultaat vóór bestemming bedraagt € 15.502.000 nadelig. Per saldo is tussentijds al
€ 11.943.000 aan de reserves onttrokken, zodat het uiteindelijke nog te bestemmen jaarresultaat € 3.559.000 nadelig bedraagt. Dit bedrag is afzonderlijk vermeld onder het eigen vermogen in de balans.
Omdat de omvang van de reserves ultimo 2012 inmiddels 56,1% van het balanstotaal bedraagt (in 2011: 60,1%) en de volgende investeringen/uitgaven er aan zitten te komen:

  1. Gemeentelijke bijdrage Maximabrug (ca 10 miljoen)
  2. Vernieuwing Julianabrug geraamd op ca 15 miljoen)
  3. Nieuwbouw Bibliotheek+ (ca 15/18 miljoen)
  4. Parkeergarage Thorbeckeplein (ca 18 miljoen)
  5. Jaarlijks tekort de afgelopen jaren in de gemeenterekening (van 11 t/m 15 miljoen)
  6. Extrastructureel tekort van 6 miljoen euro vanaf 1 januari 2014 oplopend naar 8 miljoen per 1 januari 2017 vanwege de fusie en de diverse Regeringsmaatregelen
  7. Totaal tekort in de Grondexploitaties van ca 120 miljoen
  8. Vernieuwing in het Onderwijs van diverse gebouwen (geraamd op ca 60 miljoen); hiervan denkt men door de uitgifte van de grond en de gebouwen ermee uit te komen, wat in deze tijd van crisis weinig onderbouwd lijkt!

Vraag 6): Komt de weerstandspositie van de gemeente niet zo in gevaar, dat extra bezuinigingen c.q. het schrappen van diverse uitgaven onvermijdelijk zullen zijn?

Met vriendelijke groet,

Namens de Fractie van Nieuw Elan.
Gerard.P. van As


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.