PvdA steunt Economisch Actie Plan

Niets doen is ook een keuze, maar niet die van de PvdA. Afgelopen donderdag is het economisch actieplan aangenomen in de raad. Hieronder de uitgesproken tekst van Ahmed Sajid

De PvdA wil de aanval openen op werkloosheid. Ook onze gemeente moet samen met de ondernemers en scholen snel handelen. Maandelijks komen er 30.000 werklozen in Nederland bij. In Alphen stonden begin 2013 al ruim 2000 personen ingeschreven als werkzoekenden. De werkloosheid loopt op (in april 2013 hadden 1.626 Alphenaren een WW-uitkering), een stijging van het aantal bijstandsuitkeringen (momenteel zijn er 900 bijstandsgerechtigden), afname van het aantal vacatures en ook de maatschappelijke en financiële risico’s voor de gemeente Alphen aan den Rijn zijn enorm. En dan hebben we het nog niet eens over de verborgen werkloosheid onder jongeren en ouderen.

Het is belangrijk dat de gemeente iedere dag hard werkt om de gevolgen van het rijksbeleid en de economische crisis zo goed mogelijk op te kunnen vangen. Als het gaat om de bijstand betekent dit, dat er maximaal wordt ingezet op uitstroom door het vinden van betaald werk. Daarvoor hebben we de werkgevers keihard nodig. Het werkgeversservicepunt is het vehikel waarmee we de werkgevers benaderen en de arbeidsmarkt bewerken. Op een zakelijke manier, gericht op de acquisitie van banen en met veel aandacht voor relatiebeheer. Dat is de manier waarop het bedrijfsleven werkt en zo dient de gemeente ook de werkgevers te benaderen.

Dit voorstel tot een convenant Economisch Actieplan draagt bij aan vele en breed gedragen doelstellingen. Werk is één van de belangrijkste speerpunten van onze gemeente. De PvdA is dan ook blij dat de gemeente samen met de vereniging van ondernemingen VOA de krachten bij elkaar hebben gebundeld tegen werkloosheid (en bedrijfsfaillissementen). De VOA is natuurlijk altijd al een belangrijke partner van de gemeente en dit actieplan maakt deel uit van een groter geheel. De gemeente werkt al aan re-integratie (via de SWA) en een actieve benadering van werkgevers (via het werkgeversservicepunt). Dit actieplan legt een belangrijke verbinding tussen de beleidsterreinen Werk & Inkomen en Economische Zaken.

Wij willen de wethouders complimenteren dat ze hier samen de schouders onder gaan zetten. Wij willen ook een pluim uitdelen aan het Ondernemersklankbord. Zij doen echt goed werk bij de coaching/ondersteuning van startende ondernemers. Ze zijn al jaren een gewaardeerde partner van de gemeente en wij gaan ervan uit dat deze samenwerking een goede plek krijgt binnen het Economisch Actieplan en het Ondernemershuis, samen met de VOA.

Voorzitter, ook wij willen echter 3 aanpassingen.

Ten eerste, voor de uitvoering van het actieplan richten VOA en gemeente gezamenlijk een stichting op. Hierbij is het essentieel dat wij lering trekken uit incidenten als met gebiedsontwikkelingen en meer recent met de overeenkomst met de golfbaan. Overdraagbaarheid, aanspraakbaarheid, deelnames e.d. dienen helder, transparant en juridisch waterdicht geregeld te worden.

Ten tweede, de PvdA wil concreet meetbare doelen. Zoals bijvoorbeeld, hoeveel stageplaatsen komen er, hoeveel arbeidsplaatsen, hoeveel geld wordt er precies door ondernemers aangebracht en hoe worden die doelen straks precies gemeten. Dit plan staat of valt met een breed maatschappelijk draagvlak. Én transparantie en meetbaarheid zijn daar het fundament voor.

Ten derde, qua bestuurbaarheid staat in het Convenant dat de stichting Economische Ontwikkelingsraad Alphen (EORA) het activiteitenplan (plus begroting) en de rapportage over haar werkzaamheden en de realisatie van de afgesproken doelen alléén aan het college rapporteert. Wij vragen een reactie van het college hierover. Want de PvdA ziet graag dat we de rapportage ook aan de gemeenteraad doen laten toekomen en ook dat het “echte” plan straks ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Wij verzoeken het college hierop dan ook het voorstel aan te passen aan de gemeenteraad.

Voorzitter ter afsluiting de financiële dekking.

Uit de brief van het college gisteren blijkt dat de dekking voor 2013 vooralsnog wordt gehaald uit de post onvoorzien, met daarbij de toezegging dat dit een tijdelijk dekkingsvoorstel is dat terugkomt bij de integrale afweging in juni wanneer wij de Business Review bespreken. Ook voor de volgende jaren worden op dat moment de middelen beschikbaar gesteld. De PvdA wil investeren in werkgelegenheid en geeft dit onderwerp topprioriteit. Wij zijn bereid om de gevraagde middelen beschikbaar te stellen, deze lijn zullen wij doortrekken bij de bespreking van de Business Review. Wij gaan dan ook van harte akkoord met dit voorstel.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 10:54

Wethouder Gert-Jan Schotanus en Kinderboerderij Zegersloot planten eerste voedselbomen

Op maandag 1 april worden, tijdens het paasfestijn, de 1e bomen geplant voor het te realiseren voedselpark bij kinderboerderij Zegersloot. Deze eerste bomen, genaamd berken, zijn niet bedoeld als voedsel voor mensen, maar juist als leefgebied voor de weidehommel. Samen met andere iconische soorten zoals de merel, huismus en egel, zal de weidehommel profiteren van een nieuw aangelegde habitat. 

Advertorial Muziek/Concert vandaag 09:36

Duik in het muzikale leven van Fernando Lameirinhas

Fernando Lameirinhas, een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland, komt terug met een gloednieuw concert: Koffer! De altijd nog jeugdige maestro pakt tijdens de voorstelling zijn koffer uit en neemt je mee in zijn muzikale leven.

Advertorial Horeca gisteren 17:24

Kamer van Admiraal: een geslaagde opening in de nieuwe zaak!

Vorige week was het een avond om te onthouden in Alphen aan den Rijn, toen de Kamer van Admiraal haar deuren opende voor het publiek. Met een top sfeer en een overvloed aan activiteiten, markeerde de opening een nieuwe mijlpaal in de lokale uitgaansscene.

Politiek plein gisteren 16:42

Krachtenbundeling tussen Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen

In een tijd van toenemende versnippering en politieke zelfgerichtheid slaan Nieuw Elan en Lokaal Belang Alphen (LBA) verrassend de handen ineen. Ze starten met samenwerken en hebben zelfs plannen om later dit jaar te fuseren tot één krachtige lokale partij.

Advertorial Overige gisteren 13:42

Neem jij het roer over van AlphensBootverhuur.nl?

AlphensBootverhuur.nl is een bloeiend bedrijf in de bootverhuur gevestigd in Alphen aan den Rijn en klaar om overgenomen te worden. Deze kans biedt een compleet pakket, inclusief de goed ontwikkelde website, twee boten met trailer, een uitgebreid klantenbestand en een efficiënt boekingssysteem.