Blogs

Blog Opinie vandaag 20:00

MINERVA Kunst en cultuur (2)

Een tijdje geleden tikte ik een stukje tekst met een paar ongenoegens over de nieuwe kunst en cultuurvisie. Niet de versie uit 2019 trouwens. Die rammelde zo dat de oude wethouder van cultuur zijn huiswerk over moest doen. De herkansing is voor de nieuwe wethouder van cultuur.

Blog Opinie 16 jun. 2021 11:37

Handelen of toch maar alléén wandelen?

Ze mochten, na de nodige versoepelingen, eindelijk weer eens uit eten met vrienden. Ze waren inmiddels wel Corona moe. Genieten en ff lekker bijpraten, maar wel volledig gevaccineerd.

Blog Opinie 11 jun. 2021 20:00

MINERVA Arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten. Het woord zegt het al: mensen die uit een ander land komen om hier te werken. De crux is dat de expats, goed geschoolde specialisten uit andere landen, hier niet mee worden bedoeld. Nee. Het gaat om ongeschoold werk waar Nederlanders zich te goed voor voelen.

Blog Opinie 4 jun. 2021 20:00

MINERVA Molenwieken

Er is een heleboel kabaal over een onderzoek naar de beste plek voor windturbines in de regio. Dat onderzoek gaat namelijk over windturbines langs de N11 en dat is dus hier. In onze achtertuin, zeg maar.

Blog Opinie 28 mei 2021 19:57

MINERVA Gans

Vlak voor de lockdown rond de kerstdagen was ik bij De Bosrand voor kerstspulletjes. Daar zat ook een kekke meer dan levensgrote gans tussen. De gans heeft een knaloranje vilten snavel, maar voor de rest is ie opgebouwd uit neutrale netjes met vogelzaden rond een lijf van stro. Zaden maatje zonnebloem.

Blog Opinie 21 mei 2021 20:00

MINERVA Fiets

Soms heb je van die gesprekjes waar vooraf niet zo goed over is nagedacht. Nou ja, soms? Ik heb er in ieder geval meer dan goed voor me is. Het zijn van die conversaties waarbij je ineens met je eigen tekortkomingen wordt geconfronteerd.

Blog Opinie 19 mei 2021 12:08

Hoe simpel kan het zijn

Tranen trekkend, dat spotje waarin een kind vertelt dat het niet mee kan op een schooltripje simpelweg omdat er geen geld is. Leg jouw kind dat maar eens uit. Het is net zo moeilijk uit te leggen waarom jouw kinderen geen designerkleding kunnen dragen, in combinatie met de duurste sneakers en waarom wij niet drie keer per jaar op vakantie kunnen gaan.

Blog Opinie 14 mei 2021 20:01

MINERVA Miljoenentekort

De tekorten bij alle gemeenten lopen op. De zalvende woorden van de CDA-wethouder van Alphen aan den Rijn ten spijt: hier ook! Ik denk zomaar dat het om vele miljoenen aan tekorten gaat. Misschien wel een stuk of 10 en dat bovenop de toch al geplande ombuigingen, lees bezuinigingen.

Blog Opinie 7 mei 2021 19:59

MINERVA Terrasdomper

We hebben het allemaal moeilijk met dat hele jaar corona. Ondernemers hebben het echter nog een graadje moeilijker en dan vooral ondernemers die zich bezighouden met kunst, cultuur, evenementen en horeca. Er is gewoon amper perspectief.

Blog Verhalen uit het hart 6 mei 2021 13:29

Dag zus

Op een winterse dag krijg ik de vraag van mijn collega of ik de uitvaart van mevrouw Scholten wil verzorgen. Ze is 78 jaar geworden. Het is niet nodig om nog contact op te nemen van tevoren, laat mijn collega weten. Maar zoals wij bij Monuta altijd doen, is toch nog even bellen naar de opdrachtgever. Dus ik bel de jongere zus van mevrouw Scholten.

Blog Opinie 30 apr. 2021 20:00

MINERVA Kunst en cultuur

Wil je een goede Kunst en Cultuurvisie maken voor de komende tien jaar dan moet je als eerste de vraag beantwoorden: wat is kunst en cultuur? Daarmee samenhangend: de betekenis voor de maatschappij, voor de lokale samenleving en voor iedere inwoner.

Blog Opinie 16 apr. 2021 20:06

MINERVA Kapitalisme

Zat ik toch laatst naar de Alphense politiek te luisteren tijdens een interessant debat. Zo interessant dat ik me echt met geen mogelijkheid kan herinneren waar het over ging. En nee, dat is niet de leeftijd of iets dergelijks. Het kwam door dat ene woord: kapitalisme.

Blog Opinie 14 apr. 2021 10:35

U weet waar de dader ligt…

De steeds terugkerende vraag aan klanten is: hebt u het wel goed geregeld? Antwoord: wat? Dan zeg ik: de erfenis!

Blog Overige 13 apr. 2021 12:50

Financiële stress en voetbal? Het hoeft niet te verlammen

Op het moment van het verschijnen van dit artikel, april 2021, zitten wij als mensheid nog midden in de globale onzekerheid die ons overkomen is, namelijk die veroorzaakt door 'corona' en de ingeslagen, mondiale weg van remedies. De vooruitzichten zijn uiterst onzeker. Gaan wij nog terug naar het ‘oude normaal’? Of zijn wij al beland in een nieuwe werkelijkheid, die nog in moet dalen bij de meesten?

Blog Opinie 9 apr. 2021 19:59

MINERVA Woontorens

Dat sommige inwoners nog altijd in de achttiende eeuw leven is een beetje jammer. Dat vertroebelt namelijk zo af en toe de discussies over de moderne stad die Alphen aan den Rijn al tientallen jaren is. Woontorens zijn namelijk steedse oplossingen voor moderne woningnood. Overigens al sinds de negentiende eeuw.

Blog Drama 9 apr. 2021 12:59

Samenloop voor hoop (en topsalarissen)

In Alphen werd jaarlijks de Samenloop voor Hoop georganiseerd. Daarbij kon het KWF per editie rekenen op een cheque van zo’n 125.000 euro. Het KWF stopt er echter mee.

Blog Opinie 2 apr. 2021 20:00

MINERVA Plastic zooi

Het blijkt een schier onmogelijke opgave om de afvalberg weg te werken. Dat is wereldwijd zo en landelijk en lokaal, al is de ene gemeente succesvoller dan de andere. Hier in Alphen halen we de doelstelling die onze gemeenteraad jaren geleden heeft bedacht zelfs niet een beetje. En dat is erg.

Blog Opinie 26 mrt. 2021 19:59

MINERVA Vulkaan

Vol verbazing volgde ik afgelopen donderdag de gemeenteraadsvergadering van Alphen aan den Rijn. Keurig via de gemeentelijke website. Niets dan lof. De verbazing gold deze keer dan ook niet het falen van de uitzending, maar een inhoudelijk dingetje van de SP en RGL.

Blog Opinie 19 mrt. 2021 20:00

MINERVA Angst

De stemmen zijn geteld en de uitslag is binnen. Het is wel duidelijk dat Nederland redelijk massaal lijdt aan een Rutte-effect. Er is een pandemie, er zijn nare maatregelen en Mark staat nog steeds. Nederland lijdt echter ook aan een wappie-effect. De partijen van 'er is niks aan de hand' winnen namelijk ook.

Blog Opinie 17 mrt. 2021 11:47

De dief van de (eigen) portemonnee

Heb jij onlangs ook de uitzending van Zembla gezien? Het ging over ouderenmisbruik dat in allerlei vormen voorkomt. Van fysiek geweld in de huiselijke kring tot het leegtrekken van de bankrekening door middel van phishing.

Blog Opinie 13 mrt. 2021 18:59

De Stem van Alphen doet aan eigenbelang

De renovatie van winkelcentrum De Aarhof in combinatie met de bouw van twee woontorens is een heel ambitieus plan. Daarom gaat de Alphense politiek niet over een nacht ijs. Nu is er ook De Stem van Alphen en die stichting is faliekant tegen. Maar: is dat niet gewoon ingegeven door eigenbelang?

Blog Opinie 12 mrt. 2021 20:00

MINERVA Alphen-Stad

Hoe je het ook wendt of keert: Alphen is een stad. Alphen-Stad dus. De rest van de gemeente bestaat uit min of meer pittoreske dorpen en een groot groen buitengebied. De stad heeft ruim 75.000 inwoners, maar wordt nog steeds door haar inwoners liefkozend 'dorp' genoemd.