Film, Oxy Junky

Op zondag 2 juni gaat de documentaire “Oxy Junky” feestelijk in première in filmtheater Park Villa in Alphen aan de Rijn. In de aangrijpende film “Oxy Junky” gaat filmmaker Floris Meinardi op zoek naar het verhaal van Esmee. Esmee was twaalf jaar lang verslaafd aan de opioïde pijnstiller Oxycodon.  Oxycodon is een pijnstiller vergelijkbaar met heroïne en twee maal zo verslavend als morfine. In 2021 kregen 450.000 Nederlanders Oxycodon voorgeschreven door hun arts. In een intiem portret onderzoekt de maker hoe  Esmee verslaafd kon raken aan Oxycodon en welke impact dit heeft op haar leven. Op het dieptepunt van haar verslaving schrijft ze een afscheidsbrief aan haar zoon. “Mijn lichaam en geest waren uitgeput”. Hoe kan het dat artsen Esmee twaalf jaar lang een sterk verslavend medicijn voorschrijven? Artsen staan voor een dilemma bij het verstrekken van opioïden. Wanneer na een operatie onvoldoende sterke pijnmedicatie wordt gegeven bestaat de kans op chronische pijnklachten. Maar hoe voorkom je als arts dat je patiënt niet verslaafd raakt aan de opioïde pijnstiller en wat doe je als de patiënt wel verslaafd raakt aan de pijnstiller? In observaties en openhartige onderlinge gesprekken toont Esmee hoe zij van haar verslaving wist  af te komen. Aan het slot van de film zien we hoe Esmee besluit haar verhaal te delen. “Door eerlijk mijn verhaal te vertellen hoop ik anderen te waarschuwen”. De documentaire “Oxy Junky” wil een maatschappelijke discussie op gang brengen over de risico’s en het verantwoord gebruik van de opioïde pijnstiller Oxycodon.

Programma
13.00 - 13.30    Inloop
13.30 - 14.00    Start film Oxy Junky
14.00 - 15.00    Q&A o.l.v. journalist Piet Hein van der Hoek met Esmee Somers

Kaartverkoop via De Beeldfabriek Films (klik hier)

Over de maker
Filmmaker Floris Meinardi is geïnteresseerd in strijdbare mensen. Wat drijft hun om te vechten voor hun idealen? Zo maakte hij onder andere de documentaire “Soldaat voor Ambon” over verzetsheld Eric Hazelhoff Roelfzema en de film “Strijdbaar” over twee Utrechtse actievoeders die zich vijftig jaar verzetten tegen de aanleg en verbreding van een weg door het bos Amelisweerd.


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

26 april 2024 – 29 mei 2024
Expositie van een aantal vaste medewerkers

Veel divers werk, sculpturen, schilderijen, reliëfcomposities en assemblage kunst

18 mei 2024 om 13:30 – 15:20 Castellum Theater & Film
Garfield

Garfield, de wereldberoemde typische binnenkat die een hekel heeft aan maandagen en dol is op lasagne, waagt zich buiten de deur voor een wild avontuur! Als zijn vader, de sjofele straatkat Vic, onverwachts opduikt, worden Garfield en zijn vriend hond Odie gedwongen hun luizenleventje achter zich te laten en met Vic mee te gaan voor een razend grappige, risicovolle roofoverval.

18 mei 2024 om 13:45 – 15:35 Castellum Theater & Film
Fantasievriendjes

Fantasievriendjes, die ook in de originele versie wordt uitgebracht onder de titel IF, is een film van schrijver en regisseur John Krasinski over een meisje dat erachter komt dat ze iedereens denkbeeldige vriendjes kan zien. Wat zal zij met deze superkracht doen? Het wordt een magisch avontuur waarin ze probeert om de vergeten Fantasievriendjes weer samen te brengen met hun kinderen.

18 mei 2024 om 14:00 – 15:10 Castellum Theater & Film
Het Muizenhuis – Sam & Julia In De Bioscoop

Het Muizenhuis – Sam en Julia in de bioscoop is een compilatie van acht afleveringen waarvan 6 afleveringen nooit eerder vertoond zijn. De muizen Sam en Julia beleven spannende avonturen binnen de wereld van Het Muizenhuis. Ze ontrafelen eilandgeheimen, leren magische goocheltrucs en ontdekken verborgen mysteries. Ze zien zelfs hoe een regenboog ontstaat, gaan sterrenkijken en leren leuke danspasjes! Tussen al deze geweldige belevenissen leren Sam en Julia waardevolle lessen over vriendschap en verdraagzaamheid. Ze versterken hun band en maken prachtige herinneringen samen.

18 mei 2024 om 15:30 – 17:10 Castellum Theater & Film
Lassie: Een Nieuw Avontuur

Het is zomervakantie! Omdat de 12-jarige Flo niet gescheiden wil worden van zijn beste vriend Lassie, logeren de twee op de boerderij van Flo’s tante. Daar maken ze al snel nieuwe vrienden met tante’s pleegkinderen Cleo en Henry en haar Jack Russell Pippa. Wanneer er ineens honden uit het dorp verdwijnen, zijn er gelijk grote zorgen. Dan wordt er ingebroken in tante’s huis en wordt Pippa gestolen! Samen met de drie kinderen weet Lassie niet hoe snel ze in actie moet komen om de dieven te vangen en Pippa te redden.

18 mei 2024 om 15:45 – 17:35 Castellum Theater & Film
Garfield

Garfield, de wereldberoemde typische binnenkat die een hekel heeft aan maandagen en dol is op lasagne, waagt zich buiten de deur voor een wild avontuur! Als zijn vader, de sjofele straatkat Vic, onverwachts opduikt, worden Garfield en zijn vriend hond Odie gedwongen hun luizenleventje achter zich te laten en met Vic mee te gaan voor een razend grappige, risicovolle roofoverval.