Zin in Zondag: Middeleeuwse tuinen in oost en west

In een bijzondere lezing op zondag 2 oktober staan de middeleeuwse tuinen centraal. Dr. Annemarieke Willemsen (Rijksmuseum van Oudheden) vertelt je alles over hoe de planten, kruiden en bloemenpracht uit deze tijd uitzagen.

In deze lezing presenteert dr. Annemarieke Willemsen verschillende soorten Middeleeuwse tuinen in hun historische, kunsthistorische, literaire en archeologische context.

Middeleeuwse en Renaissance tuinen Er bestaan in de Middeleeuwen en Renaissance verschillende soorten tuinen: nuttige tuinen zoals kruidentuinen of aangename tuinen met bloemen en fonteinen. In de praktijk bevatten de meeste tuinen een combinatie, zeker bij kastelen en paleizen, waar de tuin een statussymbool is.

Tuinen in Oost en West In de periode van ongeveer 1200 tot 1600 zijn er veel overeenkomsten tussen tuinen in het christelijke Europa en het islamitische oosten. In beide cultuurgebieden zijn tuinen symbolen van het goddelijke, is er poëzie over rozen en liefde in de tuin en worden wereldlijke én hemelse vorsten afgebeeld in een besloten hof.

Over de spreker Annemarieke Willemsen studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze in 1998 promoveerde op een studie naar laatmiddeleeuws kinderspeelgoed. Sinds 1999 is ze aan het Rijksmuseum van Oudheden verbonden als conservator van de collectie Middeleeuwen.

Annemarieke Willemsen 2022.jpg

Zin in Zondag In 2022 organiseert de Bibliotheek een serie culturele en creatieve activiteiten op de zondagmiddag onder de naam Zin in Zondag! Muziek en dans, lezen en literatuur, kunst en cultuur, film en theater... alles komt aan bod.

Zin in Zondag wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Bon Coeur.


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

1 februari 2022 – 31 december 2022 Stichting Gilde Alphen aan den Rijn
Stadswandelingen centrum Alphen a/d Rijn

De stadsgidsen van het Gilde staan het hele jaar voor u klaar om interessante- en leuke verhalen over Alphen te vertellen.

14 februari 2022 – 14 februari 2023 Sagenn Educatie B.V.
Gratis Cursussen

Kosteloos je schrijf-, lees- of rekenvaardigheden verbeteren? Dan ben je bij Sagènn op het juiste adres!

9 juli 2022 – 16 oktober 2022 Bezoekerscentrum De Veenweiden
Uitbundige bloemenpracht in Bezoekerscentrum De Veenweiden

Tijdens de zomermaanden inclusief september bloeit het Bezoekerscentrum De Veenweiden als nooit tevoren. Tijdens de expositie ‘Bloemenpracht’ van de uit Oegstgeest afkomstige Truus Serdijn is er een ware explosie van kleuren te zien. Mede geïnspireerd door deze bloemenpracht, laat Adrie Zaalberg haar glasobjecten voor binnen en buiten zien. De exposities worden geopend op zaterdag 9 juli en duren tot half oktober.  

1 september 2022 – 3 oktober 2022 Bibliotheek Rijn en Venen
Expositie Romeinen (Atelier Verfstreken)

Atelier Verfstreken exposeert van 1 september t/m 2 oktober met tekeningen en schilderijen rond het thema De Romeinse Limes. Het verhaal van de Romeinen, dat de kunstenaars inspireerde tot het maken van hun kunstwerken wordt verteld in een boeiende audiotour, te raadplegen via QR codes.

3 september 2022 – 5 oktober 2022
Expositie "Ode aan het landschap" in Galerie Alphen Art

Kom jij ook naar de Expositie Ode aan het landschap?  

3 september 2022 – 1 oktober 2022 Atelier Verfstreken
Romeinse fotoportretten Atelier Verfstreken met een verhaal.

Sprekende Romeinse fotoportretten van Atelier Verfstreken vertellen een boeiend verhaal.