Dansen met Dementie

Vanaf woensdag 4 Maart start dansschool Cools Dance & Events in samenwerking met St. Spinselz een prachtig project voor mensen met (beginnende) dementie, samen met zijn/haar partner of mantelzorger.

Dansen verleer je nooit het is net als met fietsen, en het mooie aan dansen is, iedereen kan het. Of je nu klein of groot bent, jong of oud en gezond of niet; dansen is leuk. Zet de muziek aan en je kan niet meer stil blijven zitten. Dansen is voor iedereen, en iedereen kan wegdromen met armen, lichaam en voeten. Als iemands wereld door dementie steeds kleiner en passiever is geworden, zorgt dansen even voor het gevoel van vrijheid.

Dansen en dementie

Dementie is voor mensen in iemands omgeving misschien nog wel het moeilijkst. Geen contact meer krijgen met een geliefde of toe moeten kijken hoe een dierbare langzaam achteruit gaat maakt dat mensen zich machteloos voelen. Maar dementie heeft ook een andere kant. Zo genieten mensen met dementie meestal volop van het luisteren naar muziek, van liedjes zingen met elkaar en van dansen op muziek. Dansen met je dementerende familielid of naaste doet beide partijen even vergeten wat men mist. Niet alleen voor de naaste familieleden maar zeker ook voor de persoon zelf verandert een omgeving met muziek en dans in een plek van licht en ontmoeting.

Non-verbaal communiceren

Zeker, dansen maakt gelukkig en dansen kan overal, maar dansen is meer. Dansen is ook een non-verbale manier van communiceren en daardoor een manier waarop mensen elkaar (weer) kunnen vinden. Ook, of juist, als het geheugen het af heeft laten weten geeft dansen je de kans om weer jezelf te zijn. Dansen heeft ook het voordeel dat mensen met dementie lichamelijk wat actiever zijn. Daarnaast helpt dansen om contacten te leggen met anderen mensen, dansen zorgt ervoor dat mensen elkaar zien en dat zij plezier hebben met elkaar.

We gaan stijldansen! Een avondje uit, samen genieten! 12 lessen, waarvan de eerste 2 als proefles. Aanmelden of voor vragen, stuur een e-mail naar administratie@dansenleren.nl.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

7 september 2019 – 28 februari 2020 Yogatreasure
Start Yoga Teacher Training in Alphen aan den Rijn

Yoga Teacher Training in Alphen aan den Rijn start 7 september a.s.

1 oktober 2019 – 12 mei 2020 Theater Castellum
9 januari 2020 – 19 maart 2020 Volksuniversiteit Alphen aan den Rijn
Leer Portugees voor op reis

Bom dia! Leer Portugees voor op vakantie!

14 januari 2020 – 14 april 2020 Parkvilla
Cursus "Maak je eigen website met Wordpress"

Maak je eigen website met Wordpress

18 januari 2020 – 4 april 2020 Volksuniversiteit Alphen aan den Rijn
Cursus Frans op reis

Op vakantie naar Frankrijk? Doe nog even een korte cursus!