Theater, KASSETT & ArtEZ | MARTHA

MARTHA (werktitel) is een voorstelling gemaakt speciaal voor Parkvilla, het theater gevestigd in het oude weeshuis van de Martha-Stichting in Alphen a/d Rijn. MARTHA is een coproductie tussen muziektheatercollectief KASSETT, de opleiding Muziektheater ArtEZ en Cultuurcentrum Parkvilla.

De Martha-Stichting voor ‘onverzorgde kinderen’ bestond van 1883 tot begin jaren ‘80. In MARTHA richten we ons op de herinnering: niet alleen de geschiedenis van het pand en het verhaal, maar ook de herinnering van de oud-bewoners. Naarmate de tijd vordert overlijden de oud-bewoners van het weeshuis, waardoor de levende herinnering beetje bij beetje verdwijnt. Hoe houden we een herinnering in stand - en waarom eigenlijk?

KASSETT gaat een week lang aan de slag met muziektheaterstudenten van ArtEZ. Ze maken vanuit het niets een nieuwe voorstelling over deze geschiedenis, met de vaste KASSETTpijlers: theater, muziek en filosofie. Eerder maakte KASSETT met ArtEZ-studenten de voorstelling WALRUS over de Beatles en het Paul-is-Dead-mysterie, en de voorstelling HUT over de seriemoordenaar Huttenkloas en het fenomeen van de onbegrijpelijke ander.

KASSETT onderzoekt vanaf 2023 het fenomeen ‘geheugen’. Hoe werkt ons geheugen: wat herinneren we ons wanneer, en waardoor? Kunnen we ons eigen geheugen vormgeven of manipuleren? Hoe objectief of betrouwbaar is ons geheugen? Welke functies hebben herinneringen en hoe beïnvloeden ze onze toekomst? Hoe bepalen we ons collectieve geheugen: wat staat er in onze geschiedenisboeken en waarom? Wie bepaalt dat?

Samenwerking Project met KASSETT
ArtEZ muziektheater (Arnhem) werkt nauw samen met (inter)nationale professionele muziektheater gezelschappen. Zo ook met KASSETT, een toonaangevend muziektheatergezelschap uit Leiden. De wijze waarop KASSETT op een theatrale wijze inspeelt op de actualiteit en daarbij lokale verhalen gebruikt is uniek. Dat maakt dat zowel theatermaker Oukje den Hollander als regisseur/ schrijver Frank Siera van MC KASSETT veel gevraagd worden als theatermakers en regisseur. 

ArtEZ Muziektheater
Bij ArtEZ Muziektheater in Arnhem leer je muziek en theater te combineren. Deze 4 jarige interdisciplinaire theatermakers opleiding levert eigenzinnige kunstenaars af die niet alleen muziektheater voorstellingen maar ook performances, installaties en events maken. Muziek en theater zijn bij al hun creatieve uitingen uitgangspunt. Naast muziek en theater maken ze vaak ook gebruik van dans, literatuur, mode en beeldende kunst.

Data voorstelling: vrijdag 9 februari, 20.30 uur, zaterdag 10 februari 15.00 uur (succesoptie: om 20.30 uur). 

Kaartverkoop (incl. consumptie)
Normaal: € 15,00
Parkvilla Vriend: € 13,00 


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

4 augustus 2023 – 11 december 2023 Lida Plomp Kunstwerken
Cursus schilderen

Cursus schilderen bij Lida Plomp

26 september 2023 – 9 januari 2024 Bibliotheek Rijn en Venen
Klimaatcursus 'De groene verandering'

Wil jij meer weten over klimaatverandering en de positieve impact die jij kunt hebben op het klimaat? Met de IVN Klimaatcursus leer je over de wisselwerking tussen mens en klimaat en ontwikkel je een persoonlijke actieplan, waarmee je het geleerde meteen kunt omzetten in de praktijk.

30 oktober 2023 – 13 december 2023
Schilderen bij Petra van der Made

Tekenen en schilderen bij Petra van der Made.

2 december 2023 – 31 januari 2024 Bezoekerscentrum De Veenweiden
Maarten Abrahamsen met onvoorspelbare schildertechniek in Bezoekerscentrum De Veenweiden

Maarten Abrahamsen met onvoorspelbare schildertechniek in Bezoekerscentrum De Veenweiden.

10 december 2023 om 09:30 – 19:10 Castellum Theater & Film
We Know You Can Dance

We Know You Can Dance (WKYCD) organiseert danswedstrijden voor alle leeftijden.

10 december 2023 om 09:30 – 23:59 Castellum Theater & Film
We Know You Can Dance

We Know You Can Dance (WKYCD) organiseert danswedstrijden in 6 voorrondes en 1 NK WKYCD gehouden op de zondagen in theater Castellum in Alphen a/d Rijn en bieden daarmee een unieke podiumbeleving. Een gezellig- en sportief evenement voor alle leeftijden in de stijlen Jazz/Modern, Street/Hiphop en Freestyle. Met een dagkaart heeft u toegang tot alle wedstrijden