Theater, KASSETT & ArtEZ | MARTHA

MARTHA (werktitel) is een voorstelling gemaakt speciaal voor Parkvilla, het theater gevestigd in het oude weeshuis van de Martha-Stichting in Alphen a/d Rijn. MARTHA is een coproductie tussen muziektheatercollectief KASSETT, de opleiding Muziektheater ArtEZ en Cultuurcentrum Parkvilla.

De Martha-Stichting voor ‘onverzorgde kinderen’ bestond van 1883 tot begin jaren ‘80. In MARTHA richten we ons op de herinnering: niet alleen de geschiedenis van het pand en het verhaal, maar ook de herinnering van de oud-bewoners. Naarmate de tijd vordert overlijden de oud-bewoners van het weeshuis, waardoor de levende herinnering beetje bij beetje verdwijnt. Hoe houden we een herinnering in stand - en waarom eigenlijk?

KASSETT gaat een week lang aan de slag met muziektheaterstudenten van ArtEZ. Ze maken vanuit het niets een nieuwe voorstelling over deze geschiedenis, met de vaste KASSETTpijlers: theater, muziek en filosofie. Eerder maakte KASSETT met ArtEZ-studenten de voorstelling WALRUS over de Beatles en het Paul-is-Dead-mysterie, en de voorstelling HUT over de seriemoordenaar Huttenkloas en het fenomeen van de onbegrijpelijke ander.

KASSETT onderzoekt vanaf 2023 het fenomeen ‘geheugen’. Hoe werkt ons geheugen: wat herinneren we ons wanneer, en waardoor? Kunnen we ons eigen geheugen vormgeven of manipuleren? Hoe objectief of betrouwbaar is ons geheugen? Welke functies hebben herinneringen en hoe beïnvloeden ze onze toekomst? Hoe bepalen we ons collectieve geheugen: wat staat er in onze geschiedenisboeken en waarom? Wie bepaalt dat?

Samenwerking Project met KASSETT
ArtEZ muziektheater (Arnhem) werkt nauw samen met (inter)nationale professionele muziektheater gezelschappen. Zo ook met KASSETT, een toonaangevend muziektheatergezelschap uit Leiden. De wijze waarop KASSETT op een theatrale wijze inspeelt op de actualiteit en daarbij lokale verhalen gebruikt is uniek. Dat maakt dat zowel theatermaker Oukje den Hollander als regisseur/ schrijver Frank Siera van MC KASSETT veel gevraagd worden als theatermakers en regisseur. 

ArtEZ Muziektheater
Bij ArtEZ Muziektheater in Arnhem leer je muziek en theater te combineren. Deze 4 jarige interdisciplinaire theatermakers opleiding levert eigenzinnige kunstenaars af die niet alleen muziektheater voorstellingen maar ook performances, installaties en events maken. Muziek en theater zijn bij al hun creatieve uitingen uitgangspunt. Naast muziek en theater maken ze vaak ook gebruik van dans, literatuur, mode en beeldende kunst.

Data voorstelling: vrijdag 9 februari, 20.30 uur, zaterdag 10 februari 15.00 uur (succesoptie: om 20.30 uur). 

Kaartverkoop (incl. consumptie)
Normaal: € 15,00
Parkvilla Vriend: € 13,00 


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

31 mei 2024 – 8 augustus 2024
Zomer Expositie met als thema "OPWARMING" door de deelnemers van de Stichting

Veel divers werk, sculpturen, schilderijen, foto's en assemblage kunst

20 juni 2024 – 26 juni 2024 Bibliotheek Rijn en Venen
Expositie ontwerpwedstrijd 'Duurzame wijk' 2024

Van 13 juni tot 12 juli zijn in Bibliotheek Alphen-Centrum de finale-ontwerpen te bewonderen van scholieren van het Ashram College en het Groene Hart Lyceum die meededen aan de ontwerpwedstrijd ‘Duurzame wijk’. Neem een kijkje!

23 juni 2024 om 13:30 – 15:15 Castellum Theater & Film
23 juni 2024 om 13:30 – 15:20 Castellum Theater & Film