Film, Ni chaînes ni maîtres | Dag van de Rechten van de Mens
- Parkvilla, Cornelis Geellaan 2, 2406 JG ALPHEN AD RIJN
- woensdag 11 december 2024 om 20:00 – 23:59
- Klik hier voor meer info
In Ni chaînes ni maîtres volgen we de tot slaaf gemaakte Mati, die droomt van een vrij leven, ver weg van de suikerrietplantage. Het is de eerste Franse speelfilm die een blik werpt op de slavernijgeschiedenis, maar gaat impliciet ook over Nederland. Op 11 december organsieren we deze filmavond in samenwerking met de lokale werkgroep van Amnesty International rondom de schrijfactie WriteforRights.
In 1759 heet het eiland Mauritius nog Isle de France. Dit door de Fransen gekoloniseerde stukje Afrika is met slavenarbeid uitgegroeid tot een lucratief wingewest. Volgens de overlevering zou er ergens op Île de France (het huidige Mauritius) een plek bestaan waar voormalige slaven in vrijheid leven. Mati’s vader Massamba gelooft daar niets van, en vindt dat ze zich beter kan schikken in haar lot. Dat is immers de enige kans om te overleven. Wanneer Mati toch ontsnapt, en de plantagehouder de beruchte slavenjager Madame de la Victoire inhuurt om haar te vangen, ziet Massamba geen andere mogelijkheid dan zijn ketenen af te gooien en zijn dochter te vinden, voor het te laat is. Ni chaînes ni maîtres is de eerste recente grote Franse speelfilm die een blik op het Franse slavernijverleden werpt.
Voor het scenario werkte regisseur Simon Moutaïrou nauw samen met historici om de film zo realistisch mogelijk te maken en zo bij te dragen aan het bewustzijn rond het Franse slavernijverleden.
Dag van de Rechten van de Mens & WriteforRights actie Amnesty International
'Schrijf een brief, verander een leven'
Ieder jaar rond 10 december komt Amnesty International met Write for Rights in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. Honderdduizenden brieven worden gestuurd naar machthebbers en vragen hun een einde te maken aan onrecht. Deze internationale actie levert elk jaar succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt, daders worden berecht.
Bij deze filmavond is de lokale werkgroep van Amnesty Internatiol aanwezig en vestigen we onze aandacht op de actie. Je kunt ter plekke de actie ondersteunen door voorgedrukte voorbeeldbrieven te ondertekenen.