Film, BIJGEBOEKT: Sweet Dreams | Gouden Kalf Beste Film

Sweet Dreams is de grote winnaar van de Gouden Kalveren die werden uitgereikt op het Nederlands Film Festival. De film won maar liefst zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. Renée Soutendijk viel in de prijzen voor Beste Hoofdrol voor haar rol in Sweet Dreams. 

Een bitterzoet koloniaal familiedrama met o.a. Renée Soutendijk, Hans Dagelet en Peter Faber. De dood van een Nederlandse suikerfabrikant leidt in deze meedogenloze satire tot een uitbundig kat-en-muisspel terwijl een Indonesische arbeidersopstand broeit.


Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de nadagen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Aziz) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. Te midden van een opstand van de Indonesische arbeiders, begint een kat-en-muis-spel waar niemand heelhuids uit zal komen. Sweet Dreams combineert meedogenloze satire en een uitbundige esthetiek in een verhaal over de ondergang van het Europese kolonialisme.


Sweet Dreams ontving tijdens het Nederlands Film Festival zes Gouden Kalveren: Beste film, beste regie, beste hoofdrol, beste bijrol, beste camera, beste kostuumontwerp. De film is ook Nederlandse inzending voor de Oscars.


--------------------RECENSIES--------------------


In 'Sweet Dreams' brengt Ena Sendijarevic het vernietigende oordeel over koloniaal geweld in Nederlands-Indië met humor en nuance.
★★★★ de Volkskrant

'Sendijarević deinst nergens voor terug'
★★★★ NRC

'Doet denken aan sommige films van David Lynch'
★★★★ Trouw

Sendijarević' oog voor compositie is feilloos
★★★★ de Volkskrant 

'Verpakt kritiek in absurdistische, droogkomische, bijna theatrale scènes'
★★★ VPRO Cinema 


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

4 augustus 2023 – 11 december 2023 Lida Plomp Kunstwerken
Cursus schilderen

Cursus schilderen bij Lida Plomp

26 september 2023 – 9 januari 2024 Bibliotheek Rijn en Venen
Klimaatcursus 'De groene verandering'

Wil jij meer weten over klimaatverandering en de positieve impact die jij kunt hebben op het klimaat? Met de IVN Klimaatcursus leer je over de wisselwerking tussen mens en klimaat en ontwikkel je een persoonlijke actieplan, waarmee je het geleerde meteen kunt omzetten in de praktijk.

30 oktober 2023 – 13 december 2023
Schilderen bij Petra van der Made

Tekenen en schilderen bij Petra van der Made.

2 december 2023 – 31 januari 2024 Bezoekerscentrum De Veenweiden
Maarten Abrahamsen met onvoorspelbare schildertechniek in Bezoekerscentrum De Veenweiden

Maarten Abrahamsen met onvoorspelbare schildertechniek in Bezoekerscentrum De Veenweiden.

11 december 2023 om 20:00 – 23:59 Parkvilla
12 december 2023 om 10:00 – 23:59 Maggie Blue