Oud Alphen

100 jaar geschiedenis Adventskerk te zien op expositie

Al vanaf de start van dit jaar worden er allerlei festiviteiten rondom de 100-jarige verjaardag van de Adventskerk georganiseerd. Op enkele zaterdagen in mei en juni wordt er een bijzondere expositie in de kerk geopend. Deze tentoonstelling vertelt bezoekers het verhaal van 100 jaar kerk en wordt ondersteund door dans- en muziekvoorstellingen. Burgemeester Liesbeth Spies zal de expositie officieel openen op zaterdag 14 mei om 11:00 uur.

“De expositie is te zien in verschillende ruimtes in de kerk. Een routekaartje helpt bezoekers de juiste looproute te volgen,” zegt Sita Tjepkema die samen met Mirelle Jacobs vanuit de jubileumcommissie deze expositie hebben opgezet.

“Alleen op zaterdag 14 mei, is er naast de expositie in het laatste openingsuur nog een speciaal optreden van dansgroep I’M in Motion van Frency van Duijn. Samen met Simon Stelling op het orgel, verzorgen zij een dansvoorstelling in en rondom de kerk.”

Bij de start van de expositie wordt er ook een virtuele torenklim gelanceerd. Alle bezoekers kunnen de 40 meter hoge kerktoren met een virtueel reality bril beklimmen, terwijl ze gewoon beneden in de kerk blijven. Het maakt niet uit of je slecht ter been bent of hoogtevrees hebt. Iedereen kan naar boven ‘klimmen’ en genieten van het prachtige uitzicht vanaf de toren over Alphen aan den Rijn.

“Wij vinden het geweldig leuk om een bijdrage te leveren aan dit leuke project. Ook al kun je de torenklim video in 360 graden weergave bekijken op je smartphone of computer, maakt het met een virtuele bril nog spannender. Met deze computertechniek lijkt het alsof je op de toren zelf staat, maar in werkelijkheid blijf je op de grond,” aldus Wouter Berkouwer van E-Sports Game Arena in de Raadhuisstraat.

De kerktoren op een normale manier beklimmen is vanwege veiligheid onmogelijk voor het publiek. Maar met deze unieke virtuele klim, is het voor iedereen toegankelijk gemaakt. Eindelijk is het mogelijk om het carillon, dat elke zaterdag live bespeeld wordt, van dichtbij te bekijken. De klim kan ook vanuit huis gemaakt worden via een link op de website.

De tentoonstelling in de kerk met de virtuele torenklim is open op zaterdag 14 mei, 28 mei en 11 juni. Op zaterdag 25 juni is er een escape room in de kerk. Openingstijden van 11:00-16:00 uur. Toegang is gratis. Geschikt voor alle leeftijden.

Kijk voor meer informatie over de expositie of een link naar de torenklim op de website van Stichting Vrienden van de Adventskerk.


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

26 april 2024 – 29 mei 2024
Expositie van een aantal vaste medewerkers

Veel divers werk, sculpturen, schilderijen, reliëfcomposities en assemblage kunst

27 mei 2024 om 19:30 – 23:59 Parkvilla
27 mei 2024 om 19:45 – 21:55 Castellum Theater & Film
Back to Black

Back to Black vertelt Amy Winehouses levensverhaal, van haar opvoeding en bruisende jaren in Londen tot haar intense reis naar wereldwijd succes, maar laat ook de donkere kant daarvan zien. Gedurende haar hele carrière tot aan haar tragische dood bleef de zangeres worstelen met haar demonen, haar roem en de toxische knipperlichtrelatie met haar grote liefde.Ook draait de film vanaf 18 april in Castellum!

27 mei 2024 om 20:00 – 22:10 Castellum Theater & Film
Monkey Man

De voor een Oscar® genomineerde Dev Patel (Lion, Slumdog Millionaire) maakt zijn verbluffende regiedebuut met een daverende actiethriller over een man die op zoek is naar wraak op de corrupte leiders die zijn moeder vermoord hebben en die de armen en zwakkeren in de samenleving onderdrukken. Monkey Man is gebaseerd op de legende van Hanuman, een mythische figuur die symbool staat voor kracht en moed. Patel speelt zelf de rol van Kid, een onopvallende jongeman die zijn geld bijeenschraapt in een illegale vechtclub, waar hij elke nacht weer met een gorillamasker op door populairdere vechters tot moes geslagen wordt. Na jarenlang zijn woede over het verleden te hebben opgekropt, ontdekt Kid een manier om de geheimzinnige elite van de stad te infiltreren. Als hij zijn razernij de vrije loop laat, gebruikt hij zijn handen met mysterieuze littekens om op explosieve manier wraak te nemen op de mannen die hem alles ontnomen hebben.

27 mei 2024 om 20:15 – 21:55 Castellum Theater & Film
Laatste Ronde

Als jeugdvrienden André, Bart en David, allen diep in de 50, gaan klussen in een oude opgekochte hoeve van vriend Joost in België, blijken ze niet langer onsterfelijk. Ze wisselen nog steeds moeiteloos loodzware ernst af met slap ouwehoeren, maar daarmee ontkomen ze niet aan het feit dat ze ouder worden. Loyaliteit, noodlot en humor zijn hun reddingsboei om de volgende fase in hun leven onder ogen te zien.

27 mei 2024 om 20:30 – 23:59 Parkvilla