Oud Alphen

100 jaar geschiedenis Adventskerk te zien op expositie

Al vanaf de start van dit jaar worden er allerlei festiviteiten rondom de 100-jarige verjaardag van de Adventskerk georganiseerd. Op enkele zaterdagen in mei en juni wordt er een bijzondere expositie in de kerk geopend. Deze tentoonstelling vertelt bezoekers het verhaal van 100 jaar kerk en wordt ondersteund door dans- en muziekvoorstellingen. Burgemeester Liesbeth Spies zal de expositie officieel openen op zaterdag 14 mei om 11:00 uur.

“De expositie is te zien in verschillende ruimtes in de kerk. Een routekaartje helpt bezoekers de juiste looproute te volgen,” zegt Sita Tjepkema die samen met Mirelle Jacobs vanuit de jubileumcommissie deze expositie hebben opgezet.

“Alleen op zaterdag 14 mei, is er naast de expositie in het laatste openingsuur nog een speciaal optreden van dansgroep I’M in Motion van Frency van Duijn. Samen met Simon Stelling op het orgel, verzorgen zij een dansvoorstelling in en rondom de kerk.”

Bij de start van de expositie wordt er ook een virtuele torenklim gelanceerd. Alle bezoekers kunnen de 40 meter hoge kerktoren met een virtueel reality bril beklimmen, terwijl ze gewoon beneden in de kerk blijven. Het maakt niet uit of je slecht ter been bent of hoogtevrees hebt. Iedereen kan naar boven ‘klimmen’ en genieten van het prachtige uitzicht vanaf de toren over Alphen aan den Rijn.

“Wij vinden het geweldig leuk om een bijdrage te leveren aan dit leuke project. Ook al kun je de torenklim video in 360 graden weergave bekijken op je smartphone of computer, maakt het met een virtuele bril nog spannender. Met deze computertechniek lijkt het alsof je op de toren zelf staat, maar in werkelijkheid blijf je op de grond,” aldus Wouter Berkouwer van E-Sports Game Arena in de Raadhuisstraat.

De kerktoren op een normale manier beklimmen is vanwege veiligheid onmogelijk voor het publiek. Maar met deze unieke virtuele klim, is het voor iedereen toegankelijk gemaakt. Eindelijk is het mogelijk om het carillon, dat elke zaterdag live bespeeld wordt, van dichtbij te bekijken. De klim kan ook vanuit huis gemaakt worden via een link op de website.

De tentoonstelling in de kerk met de virtuele torenklim is open op zaterdag 14 mei, 28 mei en 11 juni. Op zaterdag 25 juni is er een escape room in de kerk. Openingstijden van 11:00-16:00 uur. Toegang is gratis. Geschikt voor alle leeftijden.

Kijk voor meer informatie over de expositie of een link naar de torenklim op de website van Stichting Vrienden van de Adventskerk.


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

4 oktober 2022 – 2 mei 2023 Theater Castellum
Pubquiz

Hoedje op, hoedje af, sportvragen, actualiteiten, plaatjesrondes; de Pubquiz staat garant voor een vrolijke, afwisselende en spannende avond! 

1 februari 2023 – 31 december 2023 Stichting Gilde Alphen aan den Rijn
Stadswandelingen centrum Alphen aan den Rijn

Interessante verhalen over Alphen door de stadsgidsen van het Gilde.

11 februari 2023 – 6 april 2023
‘Nieuwsgierig tot achter de horizon’ uitgebeeld door Renée Blom

In het werk van Renée Blom speelt het landschap een grote rol. Zij zoekt het perspectief, de weidsheid en de beperking.

24 februari 2023 – 29 maart 2023 Aarhof (Centrum)
Nieuwe expositie in Galerie Alphen Art

Expositie met schilderijen, beeldhouwwerken en 3D installaties.

1 maart 2023 – 5 juli 2023
A-MEEZING VOICES

A-MEEZING VOICES - De Vocalgroup voor jongeren!

22 maart 2023 – 19 april 2023 Bibliotheek Rijn en Venen
Beatmakers

Wil jij goeie beats kunnen maken? Ben je een muziekliefhebber? Doe dan mee met deze workshop en leer van professionals hoe je een strakke beat maakt.