Zin in Zondag lezing: Jan en Charley Toorop

Kunstlezing over de oeuvres van Jan Toorop en Charley Toorop, waarbij de verschillen en overeenkomsten in het werk van deze bijzondere vader en dochter worden belicht.

Jan Toorop is een kunstenaar met vele gezichten. Zijn oeuvre bestaat uit een bonte verzameling van stijlen en technieken. Met de zeer succesvolle kunstenaar als vader leek het voor de hand te liggen dat Charley Toorop ook beeldend kunstenaar zou worden. Uiteindelijk trad zij in Jans voetsporen en ging ook schilderen. Haar vader hielp haar zowel artistiek als financieel op weg.

Zelfbewust en met veel doorzettingsvermogen schiep zij haar eigen positie. Het resultaat is een oeuvre dat met glasharde eerlijkheid confronteert en tegelijk bezielt door de onverwoestbare vitaliteit die ervan uitgaat. In deze lezing worden verschillen, maar ook overeenkomsten in het werk van deze bijzondere vader en dochter belicht.

Monique Varma- Lamme studeerde Franse Taal en Letterkunde en Kunstgeschiedenis. Zij werkt al meer dan 20 jaar als zelfstandige in diverse musea in Den Haag. Zij geeft rondleidingen en lezingen. Verder verzorgt zij ook stadstours en diverse stadswandelingen.

Afbeelding: 'Drie generaties' van Charley Toorop (Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam)

Zin in Zondag In 2023 organiseert de Bibliotheek een serie culturele en creatieve activiteiten op de zondagmiddag onder de naam Zin in Zondag! Muziek en dans, lezen en literatuur, kunst en cultuur, film en theater... Alles komt aan bod.

Zin in Zondag wordt mogelijk gemaakt door een financiƫle bijdrage van Stichting Bon Coeur.


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

1 februari 2023 – 31 december 2023 Stichting Gilde Alphen aan den Rijn
Stadswandelingen centrum Alphen aan den Rijn

Interessante verhalen over Alphen door de stadsgidsen van het Gilde.

1 maart 2023 – 5 juli 2023
A-MEEZING VOICES

A-MEEZING VOICES - De Vocalgroup voor jongeren!

6 mei 2023 – 6 juni 2023
Centrumwandeling met stadsgids

Leer meer over de historie van Alphen aan den Rijn

17 mei 2023 – 14 juni 2023 Bibliotheek Rijn en Venen
Beatmakers

Wil jij goeie beats kunnen maken? Ben je een muziekliefhebber? Doe dan mee met deze workshop en leer van professionals hoe je een strakke beat maakt.

5 juni 2023 om 15:00 – 16:00 Bibliotheek Rijn en Venen
Klik & Tik computercursussen

Wil jij beter leren computeren? Bibliotheek Rijn en Venen helpt je verder. Kom langs tijdens de computercursussen, dan kijken we samen welke oplossing het beste bij jou past.

5 juni 2023 – 7 juni 2023 Theater Castellum
Air

Hoe het merk Air Jordan een revolutie teweegbracht in de sportcultuur.