Film, Kampong Lunetten

 


Kampong Lunetten


Een film over het laatste Molukse woonoord van Nederland


Kampong Lunetten, een documentaire van filmmaker Ellen van Kempen, toont het wel en wee van 72 jaar Molukkers in Lunetten. Recente beelden en verhalen van Molukkers, die er zelf hebben gewoond of nog steeds wonen, worden afgewisseld met oude filmbeelden van woonoord Lunetten door de jaren heen.


De documentaire verweeft het bijzondere verhaal van toen met het levendige verhaal van nu. Een verhaal van ontgoocheling, van strijd én van sterke verbondenheid.Een Moluks dorp in de Vughtse natuur. Een ‘dorp’ dat nu, 72 jaar later, nog steeds bestaat.


Op 21 maart 1951 arriveert de boot Kota Inten in Nederland met aan boord de eerste groep Molukse ex-KNIL-militairen met hun gezinnen, die – zo werd toen aangenomen – tijdelijk naar Nederland worden overgebracht. Dit in afwachting van een spoedige repatriëring naar de Molukse eilanden. Dit is echter niet gebeurd.


Bij aankomst worden zij uit militaire dienst ontslagen en overgebracht naar woonoorden. Daarmee start de Nederlandse geschiedenis van de Molukkers.


Eén van die woonoorden is Lunetten in Vught, dat in de oorlog als concentratiekamp (Kamp Vught) is gebouwd. Binnen enkele maanden wonen er meer dan 3000 Molukkers. Een plek waar zoveel mensen bij elkaar wonen zonder perspectief, levert zo nu en dan spanningen op. Toch is het leven in Lunetten doorgaans plezierig, met veel sport- verenigingsactiviteiten, gezamenlijk muziek maken, feesten en het delen van lief en leed.


Inleiding en nagesprek | Zondag 10 september


Op zondag 10 september is er voorafgaand aan de film en korte introductie. Na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen en een nagesprek met regisseur Ellen van Kempen.


De documentaire is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de werkgroep Kampong Lunetten, Ellen van Kempen en het Vughts Museum.


 


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

31 mei 2024 – 8 augustus 2024
Zomer Expositie met als thema "OPWARMING" door de deelnemers van de Stichting

Veel divers werk, sculpturen, schilderijen, foto's en assemblage kunst

20 juni 2024 – 26 juni 2024 Bibliotheek Rijn en Venen
Expositie ontwerpwedstrijd 'Duurzame wijk' 2024

Van 13 juni tot 12 juli zijn in Bibliotheek Alphen-Centrum de finale-ontwerpen te bewonderen van scholieren van het Ashram College en het Groene Hart Lyceum die meededen aan de ontwerpwedstrijd ‘Duurzame wijk’. Neem een kijkje!

23 juni 2024 om 13:30 – 15:15 Castellum Theater & Film
23 juni 2024 om 13:30 – 15:20 Castellum Theater & Film