Film, I Am the River, The River is Me

Māori-stamleider Ned Tapa neemt een groep vrienden en familie mee op een adembenemende kanotocht over de Whanganui-rivier in Aotearoa, zoals de Maori Nieuw-Zeeland noemen. Het is de eerste rivier die wordt erkend als rechtspersoon. Na de film op zaterdag 22 juni is er een nagesprek met Chautuileo Tranamil, de eerste Mapuche vrouw die zich verkiesbaar stelde voor de Amsterdamse gemeenteraad.

De Whanganui Rivier in Aotearoa/Nieuw Zeeland kreeg in 2017 als eerste rivier ter wereld dezelfde rechten als de mens. Dit was het resultaat van een ruim 150 jaar lange juridische strijd van de Maori, die de rivier zien als hun voorouders, als een onverdeelbaar en spiritueel wezen. Ned Tapa, de Maori voogd van de rivier, nodigt de filmmakers, internationale watervertegenwoordigers en activisten uit op een vijfdaagse kanotocht op de indrukwekkende rivier. Terwijl rivier en reizigers organisch samenstromen, is er zowel lichtheid, humor, als ruimte voor heling van de echo’s van het koloniale verleden. I Am The River, The River Is Me is meer dan een reis door een adembenemend landschap en een samenleving die zo ver af lijkt te staan van het kapitalisme en individualisme - het is een call for action, een oproep om waardesystemen ten aanzien van natuur en gemeenschap te herzien in het belang van al het toekomstig leven op aarde.


Achtergrondinformatie over de rechten van de natuur.
Meer weten over de achtergrond van de rechten van de natuur?
Interessante artilelen lees je op De Correspondent en Tegenlicht
Of lees interviews met de makers en Maori-hoofd Ned Talpa in NRCMovies That Matter en Trouw


--------------------RECENSIES--------------------

'Een meanderende reis vol ongedwongen, indringende gesprekken over natuur en de Māori.'
Het Parool

'Het is een louterende en oogstrelende reis waar je bijna uitgerust, mentaal verfrist en met hoop op een betere toekomst uit komt.'
Filmkrant

'Met Ned Tapa als fascinerende en charismatische gids gaat de reis niet snel vervelen.'
De Volkskrant


Bereikbaarheid Parkvilla op 22 juni
Let Op! Ivm festiviteiten in Park Rijnstroom is het mogelijk lastig/ er geen plek om te parkeren bij ons gebouw. Indien je met de auto komt, adviseren wij om deze in de achtergelegen wijk of in Parkeergarage Castellum te parkeren en vanaf daar lopend naar Parkvilla te komen. Parkeergarage Castellum bevindt zich onder het stadhuis. Vanaf daar loop je via het gezellige centrum in 15 tot 20 minuten naar Parkvilla.


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

31 mei 2024 – 8 augustus 2024
Zomer Expositie met als thema "OPWARMING" door de deelnemers van de Stichting

Veel divers werk, sculpturen, schilderijen, foto's en assemblage kunst

12 juni 2024 om 13:30 – 15:55 Castellum Theater & Film
12 juni 2024 om 13:30 – 15:20 Castellum Theater & Film
12 juni 2024 om 13:45 – 15:35 Castellum Theater & Film
12 juni 2024 om 15:45 – 17:35 Castellum Theater & Film
12 juni 2024 om 16:00 – 17:50 Castellum Theater & Film