Theater, Fotolezing Eddy van Wessel

Zilveren Camera-winnaar Eddy van Wessel komt op uitnodiging van Fotoclub Alphoto in Parkvilla vertellen over zijn werk.

Van Wessel kreeg de prijs dit jaar voor zijn zwart-wit serie Ruïnes voor de vrijheid, over de oorlog in Oekraïne, waarbij vooral de foto van een zwaargewond bejaard echtpaar uit Bachmoet indruk maakte. Juryvoorzitter van de Zilveren Camera Natalia Toret roemde Van Wessel om de "gelaagdheid in de beelden" van zijn fotoserie. "Iedere foto slaat een nagel in je ziel en bij het zien van het volgende beeld gaat deze steeds een stukje dieper."

Van Wessel staat bekend om zijn zwart-wit foto's uit oorlogsgebieden. "In zwart-wit is de boodschap veel duidelijker. Een oorlog is niet iets moois, daar hoef ik geen kleurtjes aan toe te voegen. Als het binnenkomt, en mensen zien wat erop staat, is zwart-wit wat mij betreft de perfecte taal.
Hij is de eerste Nederlandse fotograaf die de hoogste Nederlandse onderscheiding voor nieuwsfotografie voor de vierde keer ontving. Eerder kreeg hij deze prijs voor foto’s uit oorlogsgebieden in Tsjetsjenië, Syrië en Irak (2012, 2015 en 2019).


Van Wessel noemt zichzelf een documentair fotograaf die het leven op het randje in alle aspecten vastlegt. Zijn foto's zijn het resultaat van zijn doorzettingsvermogen, koppigheid en onverholen interesse in zijn medemens en zijn nieuwsgierigheid naar wat oorlog met de mens - en zijn medemens - doet. Diep van binnen zijn de foto's van Van Wessel een grafisch protest tegen de nutteloosheid van oorlog en het streven van de mens om groter te zijn dan zijn lijden.

Eddy van Wessel werkt voor internationale bladen als Stern, Paris Match, LeMonde2, Trouw, Der Spiegel en The Washington Post Magazine.


Samenwerking Alphoto en Parkvilla
Het optreden van Eddy van Wessel past in het streven van Fotoclub Alphoto om jaarlijks, in samenwerking met Parkvilla, een Nederlandse topfotograaf voor te stellen aan een breed publiek. Eddy van Wessel is de zesde fotograaf die in dit kader over zijn werk komt vertellen. Sacha de Boer, fotograaf des Vaderlands Dirk van der Burg, Ilvy Njiokiktjien, Klaas Jan van der Weij en Theo Bosboom gingen hem voor. Na afloop bestaat de mogelijkheid om  (gesigneeerde )fotoboeken in te zien en te kopen.

Kaartverkoop (inclusief consumptie): € 15,-


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

31 mei 2024 – 8 augustus 2024
Zomer Expositie met als thema "OPWARMING" door de deelnemers van de Stichting

Veel divers werk, sculpturen, schilderijen, foto's en assemblage kunst

20 juni 2024 – 26 juni 2024 Bibliotheek Rijn en Venen
Expositie ontwerpwedstrijd 'Duurzame wijk' 2024

Van 13 juni tot 12 juli zijn in Bibliotheek Alphen-Centrum de finale-ontwerpen te bewonderen van scholieren van het Ashram College en het Groene Hart Lyceum die meededen aan de ontwerpwedstrijd ‘Duurzame wijk’. Neem een kijkje!

23 juni 2024 om 13:30 – 15:15 Castellum Theater & Film
23 juni 2024 om 13:30 – 15:20 Castellum Theater & Film