Professor Herman Pleij over liefde & Lust in de late Middeleeuwen

Herman Pleij vertelt over Liefde & Lust in de late Middeleeuwen” Oefeningen in genot

Eeuwenlang hield de kerk het lichaam gevangen. Het huwelijk diende voor de voortplanting en het dempen van lusten. Genot was uit den boze. Maar beschikte het lichaam niet over een seksuele uitrusting die vanzelf genot ontstak? En vormde het sensuele Hooglied niet de handleiding daarvoor? Aards genieten mocht van de Bijbel. In de late Middeleeuwen was literatuur het aangewezen proefstation voor rechtvaardigingen daarvan. Eerst projecteerde men onder het mom van morele verontwaardiging woeste seks op karikaturale boeren. Maar rond 1500 schiepen rederijkers een moderne literatuur die genotvolle seks ronduit verheerlijkte. Het is bijna schokkend om te lezen hoe deze vrijwel onbekende teksten gedetailleerde vuilbekkerij in artistieke vormen weten te gieten. De seksuele vrijwording leerde ook dat aanranden en verkrachten tot de hogere minnekunst behoorden. Was dat niet wat vrouwen eigenlijk wilden? Daarop volgde een repressie in de zestiende eeuw. De katholieke kerk verbood uitbeeldingen van Maria’s blote borst, de Hervorming dwong genot weer in het gelid van de voortplanting en verkrachting werd serieus vervolgd. Verlopen alle seksuele revoluties dan op dezelfde manier? (Bron: Historiek).

Toegang

Leden van de VVvA en personeel van Archeon betalen 12,50 euro, dat is inclusief een kopje koffie/thee bij binnenkomst. Overige gasten betalen 22,50 euro, inclusief een kopje thee of koffie.

Speciaal aanbod: Je kunt ook meteen lid van VVvA worden en dit voordeel meepakken. Het jaarlidmaatschap bedraagt 25 euro voor volwassenen en biedt vele voordelen zoals op toegang to het museumpark en tevens een groot aantal gratis lezingen.

Wanneer u nu meteen lid wordt tot eind 2020 betaalt u slechts 35,00 inclusief de toegang tot deze speciale avond.

Aanmelden vooraf via: https://www.vrienden-archeon.nl/activiteit-23-10-2020/


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

1 september 2020 – 30 september 2020 Aarhof (Centrum)
5 september 2020 – 7 november 2020 Ammoniet Uitvaartbegeleiding
Uitvaartwinkel De Aandacht geopend

Gedenksieraden, urnen, keepsakes & troostcadeautjes

5 september 2020 – 7 november 2020 Ammoniet Uitvaartbegeleiding
Koffie met een Oortje

Voor ieder verhaal een luisterend oor

24 september 2020 om 13:30 – 23:59 Parkvilla