Apollo Ensemble brengt Brockes-passie

  • , ,
  • vrijdag 24 maart 2023 om 20:00 – 22:15

Passieconcert in Alphen aan den Rijn.

Het Apollo Ensemble brengt, samen met een achttal vocalisten, de Brockes-Passie van de relatief onbekende Duitse componist en operaproducent Reinhard Keiser (1674-1739).

Veel componisten gebruikten de tekst van Barthold Heinrich Brockes als basis voor hun passieconcerten. De in Hamburg woonachtige Keiser was de allereerste die dit libretto van zijn stadgenoot Brockes van muziek voorzag. “De teksten van Brockes, over het lijden en sterven van Christus, zijn vanuit de mens geschreven en verre van liturgisch. Ze spreken rechtstreeks tot het hart en vormen zelfs een rollercoaster van emoties. Het volk omarmde zijn woorden, de kerk had aanzienlijk meer moeite met de dramatische en opera-achtige vertolking van het lijdensverhaal”, zegt Marion Boshuizen van het Apollo Ensemble.

Keiser bracht zijn Brockes-passie op de planken in samenwerking met de Duitse dichter zelf. Sterker nog: de eerste uitvoeringen vonden plaats bij Brockes thuis. De tekst met al zijn dramatische en beeldende passages was koren op de molen van de componist die een voorliefde had voor muziektheater. Hij wist precies hoe hij het publiek kon boeien en vasthouden. Reinhard Keiser werd in zijn tijd beschouwd als een van de belangrijkste operacomponisten van Duitsland.

Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroegbarok tot de eerste helft van de twintigste eeuw en doet dat op historische instrumenten.

Apollo Ensemble, David Rabinovich, Renate Arends en Janneke Stoute - sopraan, Eske Tibben en Lisa Defeyter - alt, Camilo Delgado Diaz en Pablo Gregorian - tenor, Michiel Meijer en Robbert Muuse – bas

Tickets & Info.

De televisiezender Stingray Classica maakt opnamen van het concert.


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

4 oktober 2022 – 2 mei 2023 Theater Castellum
Pubquiz

Hoedje op, hoedje af, sportvragen, actualiteiten, plaatjesrondes; de Pubquiz staat garant voor een vrolijke, afwisselende en spannende avond! 

1 februari 2023 – 31 december 2023 Stichting Gilde Alphen aan den Rijn
Stadswandelingen centrum Alphen aan den Rijn

Interessante verhalen over Alphen door de stadsgidsen van het Gilde.

11 februari 2023 – 6 april 2023
‘Nieuwsgierig tot achter de horizon’ uitgebeeld door Renée Blom

In het werk van Renée Blom speelt het landschap een grote rol. Zij zoekt het perspectief, de weidsheid en de beperking.

24 februari 2023 – 29 maart 2023 Aarhof (Centrum)
Nieuwe expositie in Galerie Alphen Art

Expositie met schilderijen, beeldhouwwerken en 3D installaties.

1 maart 2023 – 5 juli 2023
A-MEEZING VOICES

A-MEEZING VOICES - De Vocalgroup voor jongeren!

22 maart 2023 – 19 april 2023 Bibliotheek Rijn en Venen
Beatmakers

Wil jij goeie beats kunnen maken? Ben je een muziekliefhebber? Doe dan mee met deze workshop en leer van professionals hoe je een strakke beat maakt.