Alphens EV

Presentatie over Wmo in het Parkinson Café Alphen

Woensdag 25 januari 2023 om 14:00 uur in Buurthuis Kerk en Zanen geeft Parkinson Café Alphen een presentatie over Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

Kun je in het dagelijks leven niet meer alles zelf doen, door bijvoorbeeld ziekte, een beperking of ouderdom? Dan kan je hiervoor hulp krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van je huis, aanpassingen aan je woning, vervoer of hulpmiddelen zoals een scootmobiel of rolstoel. 

Welke Wmo-hulp kun je aanvragen:

Langdurige of medische zorg

Heb je langdurige zorg nodig? Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) regelt dit. Deze hulp valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz).

Heb je wijkverpleging nodig? Jouw eigen zorgverzekeraar regelt dit. Deze hulp valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Je kan dit vragen aan jouw huisarts of je belt een thuiszorgorganisatie.

Persoonsgebonden budget (pgb)

Heb je een indicatie voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dan kan je zelf bepalen wie jou kind verzorgt met een persoonsgebonden budget (pgb). Een Pgb is een geldbedrag waarmee je zelf zorg inkoopt. 

Je vraagt een pgb voor Wmo aan bij Tom in de buurt. Tom in de buurt bekijkt welke hulp jij nodig hebt en beoordeelt of jij de hulp zelf kunt inkopen met een Wmo-budget.

Zorg in natura

Bij zorg in natura krijg je hulp van een zorgaanbieder. Deze kies je zelf, maar de zorgaanbieder heeft wel een contract met de gemeente. Jij regelt zelf niets. De zorgaanbieder maakt afspraken met de gemeente over zorg en geld.

Eigen bijdrage betalen

Krijg je hulp via de Wmo dan moet je soms een deel van de kosten zelf betalen. Dit heet de eigen bijdrage. Je krijgt hierover automatisch bericht van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De eigen bijdrage betaalt je per 4 weken aan het CAK. Het CAK bepaalt jouw eigen bijdrage per periode aan de hand van jouw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden. Wilt je weten wat jouw eigen bijdrage is? Gebruik de rekentool op de website van het CAK. Let op, dit bedrag is een inschatting!

Cliëntondersteuner

Heb je een gesprek met een medewerker van het Serviceplein dan mag je altijd iemand meenemen (bijv. een familielid). Je kunt ook om een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen. Een cliëntondersteuner is een ervaren vrijwilliger of professional die verstand heeft van onderwerpen zoals huishoudelijke hulp, financiën of wonen met zorg.Heb je nog vragen, mail of bel dan gerust: info@parkinsoncafealphenaandenrijn.nlof 06 15 88 42 21, kijk altijd op de website: www.parkinsoncafealphen.nl


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

22 maart 2024 – 24 april 2024
Expositie "RUIMTE" met Corina Mathot, Marieke van Amerom en Antonetta Moerland

Bijzondere expositie met schilderijen en glaswerk

22 maart 2024 – 24 april 2024
Expositie "RUIMTE" met Corina Mathot, Marieke van Amerom en Antonetta Moerland

Bijzondere expositie met schilderijen en glaswerk

15 april 2024 om 14:00 – 16:00 Bibliotheek Rijn en Venen
Belastingspreekuur 2024

Heb je hulp nodig bij eenvoudige digitale belastingaangifte? Wij helpen je verder!

15 april 2024 om 15:00 – 16:00 Bibliotheek Rijn en Venen
Computercursus Klik & Tik

Wil jij beter leren omgaan met de computer? Bibliotheek Rijn en Venen helpt je verder. Bel voor een afspraak: 0172 - 475 771 (optie 2 Digilijn) of kom langs tijdens de computercursussen, dan kijken we samen welke oplossing het beste bij jou past.

15 april 2024 om 19:45 – 21:30 Castellum Theater & Film
De Terugreis

Jaap is al bijna 50 jaar samen met Maartje. Waar de nukkige Jaap niet veel zin meer heeft om dingen te ondernemen, zit de soms wat verwarde Maartje nog vol levenslust. Als het echtpaar een brief ontvangt van een oude vakantievriend, laat Jaap zich met gepaste tegenzin overhalen om hem op te zoeken in Zuid-Europa. Zoveel jaar later reizen de twee in hun oude auto door een totaal veranderd Europa; kibbelend, maar ook de ene herinnering na de andere ophalend. Onderweg komt Jaap tot het pijnlijke besef dat zijn vrouw dementerend is. Zich realiserend dat alles wellicht anders gaat worden, leren ze opnieuw waarom ze elkaar liefhebben.

15 april 2024 om 20:00 – 21:30 Castellum Theater & Film
Drive-Away Dolls

In deze humoristische film, geschreven door Ethan Coen en Tricia Cooke, maken we kennis met Jamie, een onbevangen vrije geest die klaagt over de zoveelste relatiebreuk met een vriendin, en haar terughoudende vriendin Marian, die nodig eens wat losser moet worden. Op zoek naar een nieuwe start, beginnen de twee vriendinnen aan een geïmproviseerde roadtrip naar Tallahassee. Maar het gaat al snel mis als ze onderweg een groep stuntelende criminelen tegenkomen.