Alphens EV

Presentatie over Wmo in het Parkinson Café Alphen

Woensdag 25 januari 2023 om 14:00 uur in Buurthuis Kerk en Zanen geeft Parkinson Café Alphen een presentatie over Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning).

Kun je in het dagelijks leven niet meer alles zelf doen, door bijvoorbeeld ziekte, een beperking of ouderdom? Dan kan je hiervoor hulp krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van je huis, aanpassingen aan je woning, vervoer of hulpmiddelen zoals een scootmobiel of rolstoel. 

Welke Wmo-hulp kun je aanvragen:

Langdurige of medische zorg

Heb je langdurige zorg nodig? Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) regelt dit. Deze hulp valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz).

Heb je wijkverpleging nodig? Jouw eigen zorgverzekeraar regelt dit. Deze hulp valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw). Je kan dit vragen aan jouw huisarts of je belt een thuiszorgorganisatie.

Persoonsgebonden budget (pgb)

Heb je een indicatie voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Dan kan je zelf bepalen wie jou kind verzorgt met een persoonsgebonden budget (pgb). Een Pgb is een geldbedrag waarmee je zelf zorg inkoopt. 

Je vraagt een pgb voor Wmo aan bij Tom in de buurt. Tom in de buurt bekijkt welke hulp jij nodig hebt en beoordeelt of jij de hulp zelf kunt inkopen met een Wmo-budget.

Zorg in natura

Bij zorg in natura krijg je hulp van een zorgaanbieder. Deze kies je zelf, maar de zorgaanbieder heeft wel een contract met de gemeente. Jij regelt zelf niets. De zorgaanbieder maakt afspraken met de gemeente over zorg en geld.

Eigen bijdrage betalen

Krijg je hulp via de Wmo dan moet je soms een deel van de kosten zelf betalen. Dit heet de eigen bijdrage. Je krijgt hierover automatisch bericht van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). De eigen bijdrage betaalt je per 4 weken aan het CAK. Het CAK bepaalt jouw eigen bijdrage per periode aan de hand van jouw leeftijd en de samenstelling van uw huishouden. Wilt je weten wat jouw eigen bijdrage is? Gebruik de rekentool op de website van het CAK. Let op, dit bedrag is een inschatting!

Cliëntondersteuner

Heb je een gesprek met een medewerker van het Serviceplein dan mag je altijd iemand meenemen (bijv. een familielid). Je kunt ook om een onafhankelijke cliëntondersteuner vragen. Een cliëntondersteuner is een ervaren vrijwilliger of professional die verstand heeft van onderwerpen zoals huishoudelijke hulp, financiën of wonen met zorg.Heb je nog vragen, mail of bel dan gerust: info@parkinsoncafealphenaandenrijn.nlof 06 15 88 42 21, kijk altijd op de website: www.parkinsoncafealphen.nl


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

14 februari 2022 – 14 februari 2023 Sagenn Educatie B.V.
Gratis Cursussen

Kosteloos je schrijf-, lees- of rekenvaardigheden verbeteren? Dan ben je bij Sagènn op het juiste adres!

4 oktober 2022 – 2 mei 2023 Theater Castellum
Pubquiz

Hoedje op, hoedje af, sportvragen, actualiteiten, plaatjesrondes; de Pubquiz staat garant voor een vrolijke, afwisselende en spannende avond! 

6 januari 2023 – 17 februari 2023 Bibliotheek Rijn en Venen
Expositie Schilderijen Marco Stad

Marco Stad exposeert van 6 januari t/m 10 februari zijn kleurrijke schilderijen op de eerste etage van Bibliotheek Alphen-Centrum.

24 januari 2023 – 14 februari 2023 Bibliotheek Rijn en Venen
Beatmakers

Wil jij goeie beats kunnen maken? Ben je een muziekliefhebber? Doe dan mee met deze workshop en leer van professionals hoe je een strakke beat maakt.

1 februari 2023 – 31 december 2023 Stichting Gilde Alphen aan den Rijn
Stadswandelingen centrum Alphen aan den Rijn

Interessante verhalen over Alphen door de stadsgidsen van het Gilde.