Klimaatcursus 'De groene verandering'

Wil jij meer weten over klimaatverandering en de positieve impact die jij kunt hebben op het klimaat? Met de IVN Klimaatcursus leer je over de wisselwerking tussen mens en klimaat en ontwikkel je een persoonlijke actieplan, waarmee je het geleerde meteen kunt omzetten in de praktijk.

In samenwerking met IVN

Wil jij meer weten over klimaatverandering en de positieve impact die jij kunt hebben op het klimaat? Met de IVN Klimaatcursus leer je over de wisselwerking tussen mens en klimaat en ontwikkel je een plan om het geleerde meteen om te zetten in de praktijk. De cursus bestaat uit een introductie, vier theorielessen, twee excursies, een workshop storytelling en een terugkomavond voor het presenteren van je actieplan. De docent is Gerard Been, natuurgids bij IVN Alphen aan den Rijn. Bekijk ook dit filmpje over de cursus.

Kennis + actie = impact

Tijdens deze cursus doe je niet alleen kennis op over klimaat en duurzaamheid, je wordt ook geïnspireerd zelf aan de slag te gaan. Aan het eind van de cursus heb je een stevige dosis kennis, inspiratie en vaardigheden om een positieve, duurzame impact te maken op je omgeving.

Voor wie?

De cursus is gericht op volwassenen, maar ook scholieren en studenten (16+) kunnen zich aanmelden. Naast theoretische basiskennis over klimaatverandering biedt de cursus praktische handvatten hoe je in je dagelijks leven zelf kunt bijdragen aan de groene verandering. Voorkennis is niet nodig, motivatie wel! Houd er rekening mee dat je na elke les gemiddeld één uur extra tijd reserveert voor het uitwerken van je persoonlijke actieplan.

Cursusdata

De data voor de acht cursusavonden in de Bibliotheek zijn:

  • 26 september – Les 1. Introductie - Tijdens deze les leer je de docent en je medecursisten kennen en ga je in gesprek over de inhoud van de cursus en ieders motivatie om deel te nemen.
  • 3 oktober – Les 2. Theorieles ‘Systeem aarde’ - Deze les bevat basiskennis over klimaat(verandering) en aan de hand van proefjes ontdek je hoe complex systeem aarde is en hoe alles samenhangt.
  • 17 oktober – Les 3. Theorieles ‘Mens en klimaat’ - In deze les krijg je inzicht in de impact die de mens vanaf de prehistorie tot de moderne tijd op het klimaat heeft gehad en bespreken we de impact van onze acties voor de toekomst van de aarde.
  • 31 oktober – Les 4. Digitale excursie ‘Klimaatpsychologie’
  • 14 november – Les 5. Theorieles 'Systeemverandering’ - In deze les werk je aan je persoonlijke actieplan. Het doel: laten zien dat je vrij eenvoudig zelf aan de slag kunt met het maken van positieve klimaatimpact.
  • 28 november – Les 6. Workshop ‘Storytelling’ - Leer anderen mee te nemen in jouw verhaal, ze te inspireren en te motiveren ook stappen te zetten naar een duurzamere leefstijl.
  • 12 december – Les 7. Theorieles 'Afronden actieplan' - Tijdens deze bijeenkomst rond je je uitgewerkte actieplan af.
  • 9 januari 2024 – Les 8. Afsluiting - Tijdens deze terugkomavond presenteren de deelnemers hun actieplan door middel van speeddates, spelen we een quiz en sluiten we af met een gezellige borrel.

NB. De volgorde van de lesonderwerpen kan enigszins wijzigen.

Op zaterdagmiddag 7 oktober neemt Gerard Been je mee op een buitenexcursie in Alphen aan den Rijn.

Meedoen?

Op dinsdag 26 september gaat de cursus van start in het Huis van Duurzaamheid van Bibliotheek Rijn en Venen, aan de Aarkade 10 in Alphen aan den Rijn. Elke cursusavond duurt ongeveer 2 uur. De kosten voor de complete cursus zijn 49 euro, inclusief koffie en thee. Meld je hieronder meteen aan, of kijk voor meer info over de cursus op de website van IVN Nederland, of neem contact op via duurzaam@bibliotheekrijnenvenen.nl.


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

4 augustus 2023 – 11 december 2023 Lida Plomp Kunstwerken
Cursus schilderen

Cursus schilderen bij Lida Plomp

28 september 2023 om 10:00 – 23:59 Maggie Blue
28 september 2023 om 13:30 – 23:59 Parkvilla
28 september 2023 om 14:00 – 15:00 Bibliotheek Rijn en Venen
E-bookspreekuur

Maak een afspraak en stel al je vragen over e-books of e-reader!

28 september 2023 om 15:00 – 16:00 Bibliotheek Rijn en Venen
E-bookspreekuur

Maak een afspraak en stel al je vragen over e-books of e-reader!

28 september 2023 om 19:30 – 21:00 Bibliotheek Rijn en Venen
Klik & Tik computercursussen

Wil jij beter leren computeren? Bibliotheek Rijn en Venen helpt je verder. Kom langs tijdens de computercursussen, dan kijken we samen welke oplossing het beste bij jou past.