Expositie De Franse Tirannie in Holland (1672) – 350 jaar Rampjaarherdenking

In 1672 werd Nederland overvallen door het Franse leger, twee Duitse vorsten en de Engelse gevolgen. Dit had grote consequenties voor ons land, met name ook voor Midden-Holland. Aan de hand van 8 banners en attributen, waaronder een vitrine met replica’s en andere rekwisieten, vertellen we dit verhaal.

Deze expositie is tot 1 juli boven in de Bibliotheek in Alphen te bezichtigen. Voor meer informatie en een overzicht van de expositietournee zie deze website

De expositie
Banners 3, 4 en 5 gaan over de strooptocht van generaal Luxembourg in december 1672. Hij trok over het ijs van Woerden naar Nieuwkoop en vandaar richting Alphen aan den Rijn, maar moest zich terugtrekken door invallende dooi. Historici en tekenaars - zoals Romeyn de Hooghe - brachten de verschrikkingen van de oorlog in beeld.

Hebben de Franse wreedheden waarover bericht werd nu echt plaatsgevonden of was het (deels) gruwelpropaganda? Op banners 6 en 7 worden de Franse plundertochten, de rol van Luxembourg en het verhaal van Leuntie Chielen aan een fact-check onderworpen.

De laatste banner gaat over het gebruik en misbruik van propaganda, niet alleen in de tijd van het Rampjaar maar ook nog vandaag de dag.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

1 februari 2022 – 31 december 2022 Stichting Gilde Alphen aan den Rijn
Stadswandelingen centrum Alphen a/d Rijn

De stadsgidsen van het Gilde staan het hele jaar voor u klaar om interessante- en leuke verhalen over Alphen te vertellen.

14 februari 2022 – 14 februari 2023 Sagenn Educatie B.V.
Gratis Cursussen

Kosteloos je schrijf-, lees- of rekenvaardigheden verbeteren? Dan ben je bij Sagènn op het juiste adres!

6 mei 2022 – 26 augustus 2022 Dorpshuis Aarlanderveen
Zomeravond Klaverjassen

Klaverjassen in het Dorpshuis van Aarlanderveen.

14 mei 2022 – 31 juli 2022 Bibliotheek Rijn en Venen
Bijenfoto expositie

Deze expositie geeft een inkijkje in het leven van de bij en leert je van alles over een gezonde leefomgeving voor dit nuttige insect. Het gaat namelijk niet zo goed met de bij. Gelukkig kun je zelf veel doen om een leefbare plek in je tuin of op je balkon te maken voor bijen en andere bestuivers.

2 juni 2022 – 25 augustus 2022
Zomeravondbridge

Zomeravondbridge bij Recreatie Bridge Alphen in de Bron.