Alphens EV

Parkinson Café Alphen geeft presentatie "Seksualiteit en intimiteit bij Parkinson" op 28 september 2022

Parkinson Café Alphen geeft presentatie: "Seksualiteit en intimiteit  bij Parkinson" door Woet Gianotten.

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening, waarbij door het verlies van dopaminecellen in substantia nigra, symptomen ontstaan als traagheid van beweging (hypokinesie), stijfheid van ledematen en gewrichten(rigiditeit), verminderde bewegingsuitslag (bradykinesie) en beven (tremor). Minder bekend is dat bij de ziekte van Parkinson ook niet-motorische klachten kunnen ontstaan, zoals depressie, geheugenstoornissen, obstipatie, slaap- en seksuele stoornissen.Deze niet-motorische klachten nemen toe naarmate de ziekte vordert en hebben veel impact op de kwaliteit van leven van de patiënt en partner.Seksuele disfunctie is één van deze niet-motorische gevolgen, waarbij fysieke beperkingen, relationele, psychologische factoren en medicatie een rol spelen. 

Iets over Woet Gianotten:

In het begin van zijn medische carrière werkte hij 5½ jaar als tropenarts in West en Oost Afrika. Daarna belandde hij via de gynaecologie in de seksuologie.Daar raakte hij vooral geboeid door de seksuele problemen als gevolg van chronische ziekte, kanker, lichamelijke beperking en ouderdom.Tot zijn pensioen in 2006 was hij universitair hoofddocent Medische Seksuologie in de UMCs van Utrecht en Rotterdam en daarna ging hij tot 5 jaar geleden door als seksuoloog in een revalidatiecentrum in Huizen (NH).  Sinds 5 jaar ziet hij geen patiënten meer, maar is nog wel intensief bezig met onderwijs geven.  Wat zijn verhaal betreft:Hij wil dat vooral ophangen aan vier thema’s.

  1. Er is geen blauwdruk van seks. Er zijn veel verschillen onder mensen. Omdat we daar weinig over praten zitten mensen vaak met vaste ideeën hoe het zou moeten zijn.
  2. Informatie over seksualiteit. Met daarbij ook verschillen tussen vrouw en man
  3. Wat kan daarbij verstoord raken door Parkinson     en door de medicatie voor Parkinson
  4. Wat kan je doen aan eventuele verstoringen

Omdat hij niet meer voldoende patiënten zag, raakte hij vijf jaar geleden zijn registraties als arts en als psychotherapeut kwijt. Hij zal in het Parkinson Café dus geen medische adviezen geven, maar zich beperken tot informatie en voorlichting. Wat betreft de technische aspecten. Hij houdt zijn verhaal graag aan de hand van een powerpoint presentatie.  Locatie:Buurthuis Kerk en Zanende Oude Wereld 51-59,2408 NV te Alphen aan den Rijn.(volop gratis parkeerruimte)Tijd: 14:00 tot 16:30 uur, inloop vanaf 13:30 uur.Entree: Toegang is gratis, (koffie en thee gratis)Iedereen is welkomInformatie: info@parkinsoncafealphenaandenrijn.nl


Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

4 augustus 2023 – 11 december 2023 Lida Plomp Kunstwerken
Cursus schilderen

Cursus schilderen bij Lida Plomp

18 september 2023 – 24 september 2023 Bibliotheek Rijn en Venen
Expositie Daan Isendoorn

Daan Isendoorn (1974) is ruim vier jaar geleden begonnen met schilderen. Zijn schilderonderwerpen lopen uiteen van zelfportretten en familieportretten tot landschappen en filmsterren. Hij schildert met olieverf, en experimenteert graag met verschillende kleuren.

21 september 2023 om 13:30 – 23:59 Parkvilla
21 september 2023 om 13:30 – 23:59 Parkvilla
21 september 2023 om 14:00 – 15:00 Bibliotheek Rijn en Venen
E-bookspreekuur

Maak een afspraak en stel al je vragen over e-books of e-reader!

21 september 2023 om 15:00 – 16:00 Bibliotheek Rijn en Venen
E-bookspreekuur

Maak een afspraak en stel al je vragen over e-books of e-reader!