Film, Zomervacht (laatste kans)

Tijdens een broeierige zomervakantie zit Brian opgescheept met de zorg van zijn zwaar verstandelijk gehandicapte broer Lucien. Maar hoe zorg je voor iemand als je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je nog zoveel te ontdekken hebt?

Een aangrijpende verfilming van het boek van Jaap Robben. Broers Lucien en Brian elkaar kennen tegen een rauwe achtergrond vol schroot en roestig ijzer. Stoffige caravans, zoemende wespen en opengehaalde knieën vormen de arena voor een verhaal over twee jongens die het met elkaar zullen moeten doen. “Het was deze contrastrijke poëzie die er tijdens het lezen van het boek bij mij voor zorgde dat ik het verhaal naar een film wilde vertalen.”, zegt regisseur Joren Molter.

Brian ziet het op z’n zachts gezegd niet zitten wanneer hij plots wordt opgezadeld met de zorg voor zijn fysiek beperkte broer Lucien. Maar hoewel de beperking van Lucien centraal staat, verhaalt de film met name over de eigenheid van twee verwaarloosde jongens die ontdekken hoe sterk liefde kan zijn. Zomervacht is een film over beperkingen, verschillen en vooroordelen. Maar bovenal is het een film over liefde, hoop en moed. Over twee jonge broers van wie we allemaal nog een hoop kunnen leren. 

De film krijgt overal vier sterren, en dat komt vooral door de indrukwekkende prestatie van de jonge acteurs Joël in ‘t Veld en Jarne  Heylen. Zomervacht was de slotfilm van het Nederlands Film Festival 2023 en werd bekroond met de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek en een Gouden Kalf voor Best Production Design.


--------------------RECENSIES--------------------

'Fraaie verfilming van de ­roman van Jaap Robben'
★★★★ VPRO Cinema

'Subtiele, doorvoelde film'
★★★★ de Volkskrant 

'Molter bevestigt zijn talent'
★★★★ NRC

'Razendknap en zelfverzekerd debuut'
★★★★ Trouw

Stuur een agendapunt in

Meer agendapunten

16 januari 2024 – 29 februari 2024 Bibliotheek Rijn en Venen
Expositie Emke van Heiningen

Het werk van Emke bestaat voornamelijk uit kleine, kleurrijke schilderijtjes van dieren met grappige, menselijke uitspraken en oneliners. Inspiratie doet ze vooral op op haar werk en op straat. Vervolgens koppelt ze de tekst aan een dier.

31 januari 2024 – 10 april 2024 Bibliotheek Rijn en Venen
KlimaatGesprekken

Je bent bezorgd over klimaatverandering en je wilt graag een bijdrage leveren aan de oplossing. Maar hoe pak je dat aan? Doe mee met deze zesdelige workshopreeks KlimaatGesprekken!

31 januari 2024 – 8 maart 2024
Vriendschapsconcert

vriendschapsconcert 8 maart 2024 Maranathakerk Alphen aan den Rijn

16 februari 2024 – 20 maart 2024
Nieuwe expositie in Galerie Alphen Art

Expositie met 0.a. schilderijen en keramiek

26 februari 2024 om 15:00 – 16:00 Bibliotheek Rijn en Venen
Computercursus Klik & Tik

Wil jij beter leren computeren? Bibliotheek Rijn en Venen helpt je verder. Bel voor een afspraak: 0172 - 475 771 (optie 2 Digilijn) of kom langs tijdens de computercursussen, dan kijken we samen welke oplossing het beste bij jou past.

26 februari 2024 om 19:30 – 21:30 Bibliotheek Rijn en Venen
DuurzaamheidsCafé

Drie keer per jaar organiseert het Huis van Duurzaamheid een DuurzaamheidsCafé met een inspirerend voorprogramma voor bedrijven, (vrijwilligers)organisaties en ondernemende Alphenaren die zich bezig (willen) houden met toekomstbestendige oplossingen voor hun organisatie of de samenleving.