Stichting Albert Heijn Erfgoed

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Het begon allemaal met Albert Heijn in 1887. Op 21-jarige leeftijd nam hij de kleine kruidenierszaak in Oostzaan over van zijn vader. De eerste winkel opent hij acht jaar later in Purmerend, waar het assortiment bestaat uit zo’n 120 artikelen. De stap van kleinwinkelbedrijf naar grootwinkelbedrijf werd gezet in 1902, toen er meer dan tien Albert Heijn-winkels bestonden. Door de jaren heen kwamen er steeds meer winkels én producten bij.  

Julianastraat 

In 1920 telt het bedrijf zo’n 75 filialen. Een jaar later, op 1 maart 1921, opent het eerst filiaal in Alphen aan den Rijn. Vanaf dat moment stond in de Julianastraat op nummer 28 met grote letters ‘Albert Heijn’ op de gevel. Links bevond zich de grote etalage en de toegangsdeur, met daarnaast nog een kleine etalage en boven de winkel een woning. Er is nog een foto van personeelslid Jan Kemp bewaard gebleven die met een blad koffie in zijn handen stond.  

Katholieken en protestanten 

In personeelsbladen van Albert Heijn is met regelmaat iets te lezen over filialen in Alphen aan den Rijn. Jan Bruning en Jan van der Kraan blikken tijdens een bedrijfsleidersdag in 1988 samen terug op hun tijd in Alphen. “Vóór de oorlog hadden we een winkel in Alphen aan den Rijn. Destijds een zeer godsdienstig dorp met twee duidelijke stromingen. Vijftig procent van de inwoners was katholiek en vijftig procent was protestant. Op het moment dat we een protestante bedrijfsleider hadden, kochten de katholieken niet bij ons en als we een katholieke bedrijfsleider hadden, kwamen de protestanten niet. Onze voorgangers hebben er toen een bedrijfsleider geplaatst die noch protestant, noch katholiek was. Met als gevolg dat er helemaal niemand meer in de winkel kwam. Zó scherp ligt het nu natuurlijk niet meer. Maar het is en blijft de klant die bepaalt of een winkel loopt of niet.” 

Transportfiets 

Niet alleen vandaag de dag maken we gebruik van de bezorgservice. Al rond 1900 realiseerde Albert zich dat bij meer luxe ook meer service hoorde. Er werd dan ook in die periode al gestart met het thuisbezorgen van boodschappen. Eerst werd dat gedaan met een hondenkar, later met het allernieuwste vervoermiddel: de transportfiets. In Alphen werd de transportfiets ook gebruikt om boodschappen bij klanten thuis te bezorgen. Door de grote bak voorop vergde dat de nodige oefening, maar eenmaal bezorgers dit onder de knie hadden, fietsten ze heel Alphen door.  

Nog steeds in Alphen 

Het filiaal in de Julianastraat sloot voorgoed de deuren op 29 september 1978. Albert Heijn is echter nog steeds in Alphen te vinden. In de tweede helft van de twintigste eeuw opende namelijk ook filialen in winkelcentrum De Aarhof, winkelcentrum De Ridderhof en winkelcentrum De Herenhof, waar de winkels nog altijd te vinden zijn. 

Dit artikel is eerder verschenen in de tiende editie (december 2021) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 14:34

Laatste optreden Van Velzen en De Jager

Kees van Velzen en Han de Jager nemen afscheid van de politieke arena in Alphen aan den Rijn. Beide CDA-wethouders keren niet terug in het college van burgemeester en wethouders. Zij stappen uit de actieve politiek en nemen donderdag 19 mei afscheid.

Calamiteiten vandaag 13:52

Grote file door verkeersongeval op de N11

Op de N11 is woensdag aan het begin van de middag een ongeval gebeurd tussen een vrachtwagen en een personenauto. Dit heeft een grote file veroorzaakt.

Wonen en bouwen vandaag 13:41

Bewoners Rode Dorp vieren de afronding van fase 1

Dinsdag werd in het Rode Dorp de oplevering van de nieuwbouwwoningen van Woonforte en de vernieuwde straten door de gemeente gevierd. Het feest startte in de Jan Nieuwenhuijzenstraat bij de onthulling van de nieuwe gevelsteen en eindigde met een gezellige barbecue in de speeltuin Kindervreugd.

Blog Opinie vandaag 12:02

Het zal je kind maar wezen

Nederland werd recent weer opgeschrikt door het zoveelste incident met een verward persoon. En weer wordt er moord en brand geschreeuwd hoe het zover heeft kunnen komen.