Josh Walet

136 inzendingen voor bruggedicht Alphense Brug, Kimm Mulder schrijft winnende gedicht

In de nabije toekomst hoef je je niet meer te vervelen tijdens het wachten voor de Alphense Brug. Dan kun je onder de brug namelijk het gedicht van Kimm Mulder lezen. Haar gedicht is gekozen uit 136 inzendingen.

Zaterdag 27 augustus stond niet alleen in het teken van het openingsfestival voor het cultureel seizoen. Op een Rijnplein gevuld met toeschouwers droeg stadsdichter Lars Ferwerda een gedicht voor en werd ook het winnende bruggedicht bekendgemaakt. Wethouder Anouk Noordermeer (kunst en cultuur) ontrolde daar het gedicht van uitverkoren dichter Kimm Mulder. Zelf kon de winnaar van de wedstrijd niet aanwezig zijn in verband met vakantie.

Tekst loopt door onder de foto

opening cultureel seizoen en straatmuzikantenfestival 2.jpeg

De winnaar van de wedstrijd is geen onbekende in de poëziewereld. Kimm Mulder is sinds 2018 actief onder de naam _De Perkamentdichter_ en bracht de afgelopen jaren drie dichtbundels uit. Zij woonde veertien jaar in Alphen aan den Rijn, waaronder aan de Aarkade. Daar is bovendien nu haar 'Vintage Poetrybox' te vinden, dat onderdeel uitmaakt van het project wisselkunst van Norma Koorengevel.

Toegankelijk, hedendaags en gelaagd

“Het geselecteerde gedicht is toegankelijk, hedendaags en toch gelaagd, sterk metrisch en met een goed lopend binnenrijm. Het toont taalplezier, spreekt tot de verbeelding en klinkt als een klok: er zit een lekkere beat in. We denken dat het voor een verscheidenheid aan lezers herkenbaar is en dat er lang van genoten kan worden, steeds opnieuw”, zo schrijft de jury in het juryrapport.

Tekst loopt door onder de foto

opening cultureel seizoen en straatmuzikantenfestival 3.jpeg

“De wachtende lezer kan erbij weg mijmeren en tegelijk echoën de regels na wanneer men zijn weg alweer heeft vervolgd. Het gedicht heeft bovendien een positieve ondertoon, wat fijn is telkens als je moet wachten voor de brug. Het sluit daarnaast in heel brede, poëtische zin aan op het thema waarbij verbinding en geschiedenis, het verleden en nu werden meegegeven als suggesties om mee aan de slag te gaan.”

Wie verbindt nog
wie vindt nog
de parels in dagen
wie proeft het geluk
overbrugt hier
de tijd
wie verlangt
terug naar vroeger
wie droomt er
van later
wie plukt hier
vandaag
de dag voor altijd

136 inzendingen

Het traject rondom het bruggedicht is voortgekomen uit een bewonersinitiatief van de Alphense Silvana Spee. Hiervoor werd een wedstrijd opgezet. Op de oproep om gedichten in te sturen voor de onderzijde van de Alphense Brug kwamen 136 reacties binnen. De selectiecommissie koos na een uitgebreide afweging en uitwisseling uit deze 136 inzendingen het gedicht van Kimm Mulder.

De ambitie van stichting de Zoek naar Schittering is dat het gedicht in voorjaar 2023 aan de onderzijde van de Alphense Brug wordt aangebracht. Dit is afhankelijk van meerdere factoren zoals vergunningverlening en fondsenwerving. Mocht het daar niet doorgaan, dan wordt het op een andere brug of mooie gevel in de stad uitgevoerd.

Alphense brug centrum drone_Josh.jpeg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.