NOS

1,5 meter regel gaat verdwijnen, coronatoegangsbewijs wordt in 'risicovolle situaties' verplicht

Op 25 september nemen we afscheid van de 'anderhalvemetersamenleving'. Dan is 1,5 meter afstand houden niet meer verplicht. Wat wel verplicht wordt, is het laten zien van een coronatoegangsbewijs in 'risicovolle situaties'. Volgens het demissionaire kabinet vallen horecagelegenheden, culturele instellingen en evenementen hieronder.

Helemaal terug naar normaal gaan we op 25 september nog niet. Dit vanwege de huidige besmettingscijfers, maar ook gezien de onzekere situatie dit najaar. Wel zal de 1,5 meter regel verdwijnen. Afstand houden is dan niet meer verplicht. Maar met het verdwijnen van deze maatregel zal het coronatoegangsbewijs wel verplicht worden in bepaalde situaties.

In alle horecagelegenheden, bij festivals, bioscoop- en concertbezoek en professionele sportwedstrijden geldt vanaf 25 september de verplichting van een coronatoegangsbewijs. Testen voor toegang blijft voorlopig gratis voor mensen die zich (nog) niet hebben gevaccineerd.

Daarnaast vervalt in de horeca de zitplaatsverplichting op 1,5 meter, waardoor meer mensen in de horeca aanwezig kunnen zijn. Bioscopen en andere zalen mogen weer 100 procent van de capaciteit benutten. Voor evenementen binnen zonder vaste zitplaats geldt een maximum van 75 procent. Horecagelegenheden mogen niet open zijn tussen 00:00 en 06:00 uur. 

Voorlopig blijft de mondkapjesplicht nog van kracht in het openbaar vervoer, maar wel alleen in de voertuigen. Ook op het vliegveld blijft de mondkapjesplicht gelden. Op scholen en andere onderwijsinstellingen hoeft er dus geen mondkapje meer gedragen te worden.

Voor het primair onderwijs vervalt vanaf 20 september de quarantaineregel voor de hele klas als één leerling positief test. Alleen leerlingen met een positieve test of klachten moeten thuisblijven. Dit betekent dat er geen hele klassen meer naar huis hoeven te worden gestuurd.

Het thuiswerkadvies verandert ook. "Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is", zo luidt het advies.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 15:08

Onthaasten met klei bij Parkvilla

Met klei kun je alle kanten op. Je creëert iets in een ruimtelijke vorm en met een beetje techniek ben je vrij om van alles te maken. Van fijn sieraad tot een meubel. “Tijdens de cursus keramiek hebben wij ook wel eens krukje gemaakt van klei en dat was echt zo stevig dat je erop kon zitten”, vertelt Parkvilla docente Beatrijs van Rheeden.

Werken gisteren 13:37

Het nieuwe vacature aanbod van week 37

Op zoek naar leuke baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je diverse soorten vacatures in verschillende branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Metaalwerk

In het Alphense castellum Albaniana zijn veel metalen voorwerpen gevonden. Onder meer in de fabrica, de extreem grote werkplaats. Daar werd zeker metaal bewerkt, want er zijn haarden en bewerkingsafval aangetroffen. Maar ook op het castellumterrein en in de oeverzone zijn metalen onderdelen gevonden.

Advertorial Sport gisteren 09:22

OldStars waterpolo van start in Alphen aan den Rijn

Op donderdag 23 september kunnen ouderen uit Alphen aan den Rijn en omstreken gratis kennismaken met OldStars waterpolo bij het Zwembad en Buurthuis Aquarijn. De clinic staat onder leiding van Robin van Galen; voormalig bondscoach van het Nederlands Waterpolo mannenteam.