Pexels

30 km/u wordt leidend principe binnen de bebouwde kom in Alphen aan den Rijn

Het verlagen van de maximumsnelheid van 50 km/u naar 30 km/u op meerdere wegen binnen de bebouwde kom lijkt toch echt aanstaande. De ringstructuur van Alphen aan den Rijn zal wel minstens 50 km/u blijven.

Op wegen waar een maximumsnelheid van 50 km/u geldt en zowel fietsers als auto's op de rijbaan rijden, vallen relatief veel fietsdoden. Dat blijkt uit het onderzoek van RTL Nieuws en ingenieursadviesbureau Sweco. “Tien procent van de fietskilometers wordt afgelegd op 50 kilometerwegen, maar ze zorgen voor 40 procent van de dodelijke ongelukken”, verduidelijkt Hans Drolenga, adviseur mobiliteit bij Sweco, in het artikel van RTL Nieuws.

In Alphen aan den Rijn zijn in vijf jaar tijd binnen de bebouwde kom drie dodelijke fietsongevallen en 365 fietsongevallen met letsel geregistreerd op 50 km/u wegen. 4,4% van de drukste fietsroutes binnen de bebouwde kom gaat over wegen met het hoogste ongevalsrisico. Op die wegen is het risico op een dodelijk ongeval gemiddeld bijna negen keer hoger dan op een fietspad.

Van 50 naar 30

De Alphense afdeling van de fietsersbond maakte er eerder al geen geheim van dat zij groot voorstander zijn om de snelheid op meerdere 50 km/u wegen in Alphen aan den Rijn te verlagen naar 30 km/u. “Wij vragen aan de gemeente om een maximale snelheid van 30 km/u als leidend principe in de bebouwde kom te hanteren”, zei Gerard Huiskamp namens Fietsersbond Alphen aan den Rijn en omstreken. “Een hogere maximumsnelheid kan eventueel wel blijven bestaan op enkele hoofdwegen binnen de bebouwde kom, maar alleen als er sprake is van vrijliggende fietspaden.”

Gemeente gaat onder meer naar aanleiding van de landelijke invoering ’30 km/u als leidend principe’ ook kijken naar de verkeerssituatie in Alphen aan den Rijn. Dit gaat in de vorm van een zogeheten categoriseringsplan, een plan waarin wordt beschreven welke functie de wegen binnen de gemeente hebben en welke snelheidslimiet hiermee samenhangt.

Ringstructuur blijft 50 km/u

Het ‘30 km/u als leidend principe’ beschrijft welke wegen met een verkeersfunctie een snelheidslimiet van 30 km/u moeten krijgen en welke een limiet van 50 km/u kunnen houden. “Het gaat hier veelal om wegen die in de huidige situatie bekend staan als ‘grijze wegen’ (wegen waarvan functie, vormgeving en de gedragingen van het verkeer niet met elkaar in harmonie zijn). Deze keuzes zijn direct van invloed op de benodigde weginrichting. Een gedegen verkenning van standpunten en argumenten is daarom noodzakelijk”, aldus de gemeente.

De veranderingen die op komst zijn hebben vooral betrekking op de wegen binnen de bebouwde kom. Uitgangspunt daarbij is dat de ringstructuur van Alphen aan den Rijn ten minste 50 km/u blijft. Voor de overige wegen die nu 50 km/u zijn wordt opnieuw een afweging gemaakt. “Het voorstel is vooralsnog ‘realistisch, doelmatig en spaarzaam’. Dit houdt in dat in sommige gevallen gekozen kan worden een goed en veilig functionerende weg die tevens technisch in orde is, voorlopig nog niet te wijzigen, totdat herinrichting binnen het reguliere onderhoudsprogramma aan de orde is.” Duidelijk is ook dat er in geen enkel geval een snelheidsverhoging doorgevoerd zal worden.

Na de zomer verwacht de gemeente een definitief plan aan de Alphense gemeenteraad aan te kunnen bieden.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!