Pixabay

3,5 jaar cel geëist tegen 27-jarige Alphenaar voor vervoeren van gestolen cocaïne

Donderdag eiste het Openbaar Ministerie 42 maanden (3,5 jaar) celstraf tegen een 27-jarige Alphenaar. Hij wordt verdacht van het transporteren van veertig kilo cocaïne naar de Stoelmatter in Alphen aan den Rijn.

De veertig kilo cocaïne zou gestolen zijn en leidde volgens het Openbaar Ministerie (OM) tot de explosie bij de woning in de Stoelmatter vorig jaar mei, eveneens als een explosie vorig jaar bij een woonwagen aan de Handelsweg in Nieuwkoop.

Geen flauw idee

Bij de Haagse rechtbank vertelde de Alphenaar dat hij door twee mannen uit Nieuwkoop (man van 49 en zijn zoon van 25) was ingeschakeld om iets op te halen in een loods in Vianen. De verdachte zegt niet te hebben geweten dat het om (gestolen) cocaïne ging en er dus niets achter zocht.

De Alphenaar moest in Vianen met een gehuurde auto achteruit een loods in rijden. Uit twee dozen werden veertig blokken gehaald die met bruine tape waren omwikkeld. Daar kreeg de verdachte wel ‘een slecht gevoel’ bij, maar hij had nog steeds niet door dat het om cocaïne ging.

Geen zuivere koffie

Op camerabeelden is te zien dat de Alphenaar handschoenen moest gebruiken om de ingetapete blokken in te laden in een verborgen ruimte onder de achterbank. Volgens de officier van justitie had de verdachte kunnen weten dat die ruimte geprepareerd was voor het transport van verboden middelen. “Iedereen kan aanvoelen dat dit geen zuivere koffie was”, zo stelde de officier van justitie.

Hij vond de zaak een ‘schoolvoorbeeld’ van het vele geweld waarmee drugstransacties gepaard gaan. Ook de 27-jarige Alphenaar zou daar slachtoffer van zijn geworden volgens de officier; de Alphenaar zou in mei vorig jaar ontvoerd en ondervraagd zijn door de heren van wie de cocaïne was gestolen. Dit ontkende de verdachte donderdag.

Niet bewezen

De advocaat van de verdachte vindt dat hij moet worden vrijgesproken. Volgens haar staat niet vast dat hij cocaïne heeft vervoerd omdat de veertig blokken nooit door de politie gevonden en onderzocht zijn. Er is volgens de advocaat dus nooit bewezen dat het daadwerkelijk om cocaïne ging.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.

Weer in Alphen gisteren 14:12

Komend weekend veel vallende sterren te zien

Je hebt er vast wel eens van gehoord, vallende sterren! Kleine lichtflitsjes die met hoge snelheid door de lucht, de ene feller en groter dan de ander. Deze vallende sterren worden veroorzaakt door stofdeeltjes uit de ruimte die met hoge snelheid de dampkring van onze Aarde binnendringen, en vervolgens opbranden. Met als gevolg, een lichtflits! 

Advertorial Overige gisteren 11:08

Bramsoosboot wegens succes herhaald

Genieten op het water met een overheerlijk frietje? Dat kan! Brugwachtertje aan den Rijn en Overbuurman Bram Ladage varen opnieuw met de BramSoosboot.