GroenLinks
Advertorial Politiek plein

5 maart rondleiding door groene Gnephoekpolder

Zondagmiddag 5 maart organiseert GroenLinks Alphen aan den Rijn een rondleiding door de Gnephoekpolder. Het groen houden van de Gnephoekpolder is een belangrijk beslispunt bij de provinciale verkiezingen op 15 maart 2023. Tijdens de wandeling zal raadslid René Driesen uitleg geven over het polderlandschap en aangeven wat de gevolgen van woningbouw in dit gebied zouden zijn. 

Het verzamelpunt van de wandeling is bij de Vrouwgeestmolen naast de Heimanswetering, waar geïnteresseerden om 14:00 uur met een kopje koffie worden onthaald. "Iedereen is welkom", zegt Driesen. "Om de waarde van een landschap te begrijpen helpt het om het met eigen ogen te zien, en om te horen waaróm iets bijzonder is. Er is voldoende ruimte voor het stellen van vragen en met elkaar in gesprek te gaan. Neem gerust uw fototoestel en verrekijker mee. GroenLinks heeft zich altijd ingezet tegen bebouwing van de Gnephoekpolder, om het open veenweidelandschap met weidevogels en het stiltegebied middenin het Groene Hart te behouden."

Ondanks de lancering door GroenLinks van een Plan B voor de woningbouw, waarin alternatieven worden genoemd, is in het najaar van 2022 door Wim Kuijken een advies aan de minister uitgebracht om duizenden woningen te realiseren in de polder. GroenLinks blijft zich, zowel in de gemeente als in de provincie, verzetten tegen die bouw. Dit onderwerp speelt dan ook een belangrijke rol in de verkiezingen van de Provinciale Staten op 15 maart 2023. Tot op heden is de provincie Zuid-Holland tegen bebouwing omdat elders genoeg ruimte is voor woningen. Of dit zo blijft hangt af van de uitslag van de verkiezingen.

Driesen legt uit: "Buiten de aantasting  van het landschap verwachten wij dat de plannen weinig oplossen als het gaat om betaalbare woningbouw, die hard nodig is. Het realiseren van de woonwijk is zo duur (denk aan ontsluiting, waterveiligheid en bodemdaling) dat er onvoldoende sociale woningbouw mogelijk is. Ook betwijfelen we of er voldoende budget overblijft voor de beloofde verbetering van de natuurwaarde."

De rondleiding door de Gnephoekpolder start om 14:10 uur en eindigt om 16:00 uur, terug bij de molen. Hierna is er nog gelegenheid om vanaf 16:15 uur met een drankje na te praten in ’t Oude Raadhuys in Woubrugge. Wij hopen op mooi meer en zien uw komst met plezier tegemoet.


Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:27

Politie zoekt mannen die motoren uit parkeergarage stalen

In de nacht van 7 op 8 oktober zijn twee motoren uit de parkeergarage van een appartementencomplex in Alphen aan den Rijn gestolen. De politie toonde beelden van de verdachten in het opsporingsprogramma Team West.

Advertorial Theater vandaag 09:21

Speel mee in een professionele theaterproductie

Bos Theaterproducties, producent van de succesvolle Herman Groen-voorstellingen, is op zoek naar amateurs (m/v/x) die mee willen spelen in de gloednieuwe komedie Rust en Vreugd. Een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Politiek gisteren 19:22

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

Advertorial Evenementen gisteren 18:07

Zaterdag 22 juli Sama Sama Summer Party

Op veler verzoek wordt alsnog een Sama Sama Party georganiseerd! Zoals aangekondigd wordt dit jaar geen groot Sama Sama Festival georganiseerd. Naar aanleiding van vele verzoeken heeft het bestuur echter besloten toch een Sama Sama Summer Party te lanceren.

Maatschappelijk gisteren 17:00

Voorzitter Alphense Voedselbank fietst 825 kilometer voor sponsorgeld

Het nieuwe pand van de Voedselbank is al even in gebruik genomen en werd afgelopen weekend geopend. De afgelopen maanden heeft het team vrijwilligers gemerkt dat het toch erg warm wordt in de uitdeelruimte. Voorzitter Dirk van Kampen zal daarom ruim 800 kilometer fietsen om sponsorgeld op te halen.