GroenLinks
Advertorial Politiek plein

5 maart rondleiding door groene Gnephoekpolder

Zondagmiddag 5 maart organiseert GroenLinks Alphen aan den Rijn een rondleiding door de Gnephoekpolder. Het groen houden van de Gnephoekpolder is een belangrijk beslispunt bij de provinciale verkiezingen op 15 maart 2023. Tijdens de wandeling zal raadslid René Driesen uitleg geven over het polderlandschap en aangeven wat de gevolgen van woningbouw in dit gebied zouden zijn. 

Het verzamelpunt van de wandeling is bij de Vrouwgeestmolen naast de Heimanswetering, waar geïnteresseerden om 14:00 uur met een kopje koffie worden onthaald. "Iedereen is welkom", zegt Driesen. "Om de waarde van een landschap te begrijpen helpt het om het met eigen ogen te zien, en om te horen waaróm iets bijzonder is. Er is voldoende ruimte voor het stellen van vragen en met elkaar in gesprek te gaan. Neem gerust uw fototoestel en verrekijker mee. GroenLinks heeft zich altijd ingezet tegen bebouwing van de Gnephoekpolder, om het open veenweidelandschap met weidevogels en het stiltegebied middenin het Groene Hart te behouden."

Ondanks de lancering door GroenLinks van een Plan B voor de woningbouw, waarin alternatieven worden genoemd, is in het najaar van 2022 door Wim Kuijken een advies aan de minister uitgebracht om duizenden woningen te realiseren in de polder. GroenLinks blijft zich, zowel in de gemeente als in de provincie, verzetten tegen die bouw. Dit onderwerp speelt dan ook een belangrijke rol in de verkiezingen van de Provinciale Staten op 15 maart 2023. Tot op heden is de provincie Zuid-Holland tegen bebouwing omdat elders genoeg ruimte is voor woningen. Of dit zo blijft hangt af van de uitslag van de verkiezingen.

Driesen legt uit: "Buiten de aantasting  van het landschap verwachten wij dat de plannen weinig oplossen als het gaat om betaalbare woningbouw, die hard nodig is. Het realiseren van de woonwijk is zo duur (denk aan ontsluiting, waterveiligheid en bodemdaling) dat er onvoldoende sociale woningbouw mogelijk is. Ook betwijfelen we of er voldoende budget overblijft voor de beloofde verbetering van de natuurwaarde."

De rondleiding door de Gnephoekpolder start om 14:10 uur en eindigt om 16:00 uur, terug bij de molen. Hierna is er nog gelegenheid om vanaf 16:15 uur met een drankje na te praten in ’t Oude Raadhuys in Woubrugge. Wij hopen op mooi meer en zien uw komst met plezier tegemoet.


Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!