Bloemen Architecten B.V.

56 huurwoningen in Lauwers gaan van het gas af

Woonforte investeert in het verduurzamen van 56 huurwoningen in Lauwers. Met de vergaande energiemaatregelen worden de eengezinswoningen nul-op-de-meter en de maisonnettes bijna energieneutraal. Alle woningen gaan van het gas af. De proefwoning is klaar en geslaagd. Op maandag 28 oktober vierde Woonforte met een aantal genodigden de opening van de proefwoning. In januari 2020 start de uitvoering.  

Het is de eerste keer in de gemeente Alphen aan den Rijn dat bestaande woningen van het gas af gaan en op zo’n hoog niveau worden verduurzaamd. "Voor Woonforte is het een pilotproject. Gelet op de zeer hoge kosten ligt het niet voor de hand om dit nu al grootschalig toe te gaan passen", vertelt Suzan Knipp van Woonforte. 

De renovatie ‘Verduurzamen Lauwers’ is een samenwerking van Woonforte, aannemer Rutges Vernieuwt, Bloemen Architecten en Twinstone. In het project gaat het om 28 eengezinswoningen en 28 maisonnettewoningen. Alle woningen gaan van het gas af. De eengezinswoningen worden nul-op-de-meter. Ze worden zeer goed geïsoleerd en wekken zelf energie op met zonnepanelen. Dat is voldoende energie voor het verwarmen en gebruiken (zoals koken en douchen) van de woning. De maisonnettes delen een dak en hebben daardoor minder zonnepanelen per woning dan de eengezinswoningen. De maisonnettes gebruiken straks wat meer stroom dan zij opwekken met de zonnepanelen. Daardoor worden deze woningen bijna energieneutraal.

De huurwoningen in de Lauwers krijgen vloer- en dakisolatie, volledig nieuwe geïsoleerde gevels met kunststof kozijnen en triple glas en mechanische ventilatie. Voor het verwarmen van de woning en het water komen grondwarmtepompen in plaats van de cv-ketel. Bewoners gaan op een inductieplaat koken.

In januari start de verduurzaming van de woningen. Als de uitvoering volgens planning loopt, zijn de laatste woningen in mei 2020 aan de beurt.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wegwerkzaamheden vandaag 17:16

Hinder in januari en februari door werkzaamheden kruising N207 Leimuiden

Om de doorstroming van het verkeer tussen Alphen en Leimuiden te verbeteren, werkt de provincie Zuid-Holland aan de N207. Het kruispunt Dokter Stapenséastraat-Burgemeester Bakhuizenlaan in Leimuiden is het laatste stuk van de N207 dat wordt aangepast. De werkzaamheden kunnen hinder opleveren in januari en februari.

Coronavirus in Alphen vandaag 15:50

In deze situaties mag je tijdens de avondklok wel op straat zijn

Als de Tweede Kamer instemt met het invoeren van de avondklok, betekent dit dat iedereen tussen 20:30 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends niet op straat mag zijn. Er gelden echter uitzonderingen. In welke situaties een uitzondering geldt, lees je hier.

Advertorial Horeca vandaag 15:11

Maggie zorgt voor fun in your kitchen!

Maggie Blue heeft het roer een beetje omgegooid. Nu het lijkt alsof de lockdown en sluiting van de horeca nog een tijdje zal duren, vond Maggie het tijd voor verandering. 

Coronavirus in Alphen vandaag 13:59

Oplichters actief die ‘versnelde vaccinatie’ aanbieden

De coronacrisis brengt nieuwe vormen van oplichting met zich mee. Eerder werd er al gewaarschuwd voor babbeltrucs aan de deur, nu waarschuwt GGD Hollands Midden voor oplichters die een zogenaamde versnelde vaccinatie aanbieden.