850.000 euro minder subsidie voor exploitatie van de Alphense zwembaden is niet realistisch

Tijdens de raadscommissie van donderdag 7 maart was het enige onderwerp waarover werd gesproken het financiële tekort van De Thermen 2, de exploitant van de zwembaden De Hoorn en AquaRijn in Alphen aan den Rijn. Het tekort over 2018 bedraagt 287.000 euro.

Directeur Remco Pielstroom legde uit de subsidie elk jaar met 250.000 euro omlaag gaat en dat dat niet langer kan. De huur voor de zwembaden wordt door de gemeente Alphen aan den Rijn overigens wel verhoogd. En dat is krom: "Een kaartje kost 5,25 en heeft als kostprijs 8,50 euro. Het verschil moet uit de bijdrage van de gemeente komen. We trekken jaarlijks 300.000 bezoekers. Het tekort op de kaartjes is jaarlijks 1 miljoen euro, terwijl de netto subsidie 550.000 euro is in 2018."

Ernst-Jan Straver (PvdA) vroeg zich af waarom er een tekort is als deze bedragen vooraf al bekend waren. "Er is een raming gemaakt op basis van incomplete gegevens van de vorige exploitant. Er bleek te weinig informatie te zijn gegeven", aldus Pielstroom.
Straver concludeerde dat de wethouders van sport en financiën wel een knoop in hun maag zullen hebben. "De gemeente heeft de activiteiten en het geld niet onder controle. Waarom worden we steeds verrast?"

Hoed en rand
Over de reden voor het reddingsplan voor De Thermen 2 zei Straver: "Of de offerte van De Thermen 2 klopte niet. Of De Thermen 2 wist niet van de hoed en de rand."
Caroline Blom (CU) had ook vraagtekens bij het onvoorziene en onvermijdelijke karakter van het exploitatietekort. "Hoezo extra personele kosten? Waren die zaken niet bekend? Dat is gewoon ondernemersrisico." Ank de Groot (RGL) meent dat: "Er geld bij moet omdat er inschattingsfouten zijn gemaakt".

De cijfers
Het exploitatietekort is opgelopen tot 287.000 euro in 2018 door inkomstenderving tijdens noodzakelijk onderhoud, door onverwachte extra personeelskosten, door financieren van natte gymlessen voor Alphense scholieren en door indexeringen.
De subsidie voor De Hoorn en AquaRijn was tot 2015 ruim 2.350.000 euro per jaar. In 2017 was dit 2 miljoen euro, in 2018 was dit 1.750.000 euro. Het plan is om vanaf 2019 jaarlijks 1,5 miljoen euro aan subsidie te geven. Uit een extern onderzoek door onderzoeksbureau Drijver blijkt dat dit niet mogelijk is. Wel is een bedrag van 1.750.000 euro (niveau 2018) realistisch.

Raadsvoorstel
Wethouder Gert-Jan Schotanus wil in de raadsvergadering van 28 maart zijn raadsvoorstel besproken hebben waarin 287.000 euro voor 2018 wordt bijgepast, de subsidie op het niveau van 2018 wordt bevroren en er een onderzoek naar de toekomstige exploitatie komt. "Kom vooral met wijzigingen. Ik wil het nu behandelen, omdat het van belang is voor De Thermen 2 om de opdracht die wij gegeven hebben, te vervullen. Ik wil zeker niet de sleutel terugkrijgen." De oppositiepartijen willen het voorstel niet in de raadsvergadering van 28 maart op de agenda hebben.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Werken gisteren 15:43

Werkstress

Iedereen ervaart wel eens stress. Maar wat als de stress te veel wordt? Afgelopen week was het de week van de werkstress. Dit houdt in dat er stilstaan wordt bij stress van werkgevers en werknemers.

Wonen en bouwen gisteren 13:25

Nieuwe samenwerking Woonforte en makelaars

Woonforte ondertekende dinsdagmiddag samenwerkingsovereenkomsten met Drieman Garantiemakelaars en Koppes Makelaardij. Woonforte wil de komende vijf jaar 525 huurwoningen verkopen met koopsommen rond de € 220.000.

Politiek gisteren 11:50

Gnephoek mogelijk splijtzwam in coalitie

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op donderdag 16 december staat onder meer de bespreking van de Woonvisie 2021-2025 op de agenda. Duidelijk is dat bebouwing van de polder Gnephoek voor controverses tussen de politieke partijen zorgt.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 10:46

Productiehuis Alphen speelt kerstvoorstelling ‘Bijna Kerst’ in de middaguren

Productiehuis Alphen (PA) speelt dit jaar toch nog een serie kerstvoorstellingen in het theater van Parkvilla. Van 18 tot en met 30 december is de voorstelling ‘Bijna Kerst’ te zien. Vanwege de geldende coronamaatregelen zijn alle voorstellingen naar de middag verplaatst.