Josh Walet

Aan welke woningen is behoefte? Alphenaren laten van zich horen

Nieuwe woningen bouwen. 89 procent van de inwoners uit de gemeente Alphen aan den Rijn vindt dit belangrijk om de woningnood te verminderen. En dan vooral starterswoningen, sociale huurwoningen en seniorenwoningen.

Dat blijkt uit de resultaten van de enquête over de intensiveringsvisie van de gemeente. In totaal hebben 2.992 inwoners de enquête ingevuld. Van de inwoners binnen de kern Alphen aan den Rijn, ziet 48 procent (veel) mogelijkheden om nieuwe huizen te bouwen. Bij inwoners uit omliggende dorpen is dat 61 procent.

De woningen waar volgens inwoners vooral behoefte aan is, zijn starterswoningen, sociale huurwoningen en seniorenwoningen. Daarna volgen gezinswoningen, woningen voor alleenstaanden, appartementen, levensloopbestendige woningen en tiny houses. De reden? Starters kunnen geen woning vinden, er is een tekort aan woningen voor ouderen, er is sprake van een slechte doorstroom en de prijzen zijn te hoog.

Op welke locaties zien inwoners dan mogelijkheden? De meeste mogelijkheden worden gezien binnen de grenzen van de bebouwde kom (61 procent). Maar er worden ook mogelijkheden gezien om te bouwen binnen de grenzen van Alphen-Stad (48 procent). De top 5 bestaat uit industrie- en bedrijventerreinen, sportvelden, de Gnephoek, Koudekerk en leegstaande kantoorpanden ombouwen.

Nieuwe woningen mogen van 62 procent van de respondenten niet ten koste gaan van groen en de open ruimte, van 21 procent wel. Daarnaast vindt 53 procent dat nieuwe woningen niet ten koste mogen gaan van parkeerruimte. De helft van de ondervraagden vindt woningen tot vijf bouwlagen goed bij Alphen aan den Rijn passen. 55 procent vindt dat woningen tot drie bouwlagen goed bij de omliggende dorpen passen. De meest genoemde eisen aan de omgeving van nieuwe woningen zijn groen (58%), veilig (57%) en voldoende parkeerruimte (48%).


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphense Zendmast gisteren 17:18

Zendmast verlicht in regenboogkleuren voor verjaardag

Het is mogelijk om de Alphense zendmast te verlichten voor de verjaardag van een dierbare. De zendmast zal woensdagavond alle kleuren van de regenboog schijnen voor de 50e verjaardag van Monique.

Advertorial Evenement gisteren 16:23

Kom zaterdag 9 juli naar de Senzaa Summer Fair Party!

Het is bijna zover! Nog een aantal nachtjes slapen en dan zullen Gabriella van der Laan (Stylingbox), Monique van ’t Veer (MEAU vintage jewellery) en Danny Arts (Senzaa) iedereen van harte welkom heten bij Senzaa summer fair.

Calamiteiten gisteren 15:36

Politie zoekt getuigen van gewapende overval

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben rond 01:30 uur vier nog onbekende personen geprobeerd een bedrijf aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn te overvallen. Tijdens de overval werd gebruik gemaakt van een vuurwapen en slagwapens.