Josh Walet

Aan welke woningen is behoefte? Alphenaren laten van zich horen

Nieuwe woningen bouwen. 89 procent van de inwoners uit de gemeente Alphen aan den Rijn vindt dit belangrijk om de woningnood te verminderen. En dan vooral starterswoningen, sociale huurwoningen en seniorenwoningen.

Dat blijkt uit de resultaten van de enquête over de intensiveringsvisie van de gemeente. In totaal hebben 2.992 inwoners de enquête ingevuld. Van de inwoners binnen de kern Alphen aan den Rijn, ziet 48 procent (veel) mogelijkheden om nieuwe huizen te bouwen. Bij inwoners uit omliggende dorpen is dat 61 procent.

De woningen waar volgens inwoners vooral behoefte aan is, zijn starterswoningen, sociale huurwoningen en seniorenwoningen. Daarna volgen gezinswoningen, woningen voor alleenstaanden, appartementen, levensloopbestendige woningen en tiny houses. De reden? Starters kunnen geen woning vinden, er is een tekort aan woningen voor ouderen, er is sprake van een slechte doorstroom en de prijzen zijn te hoog.

Op welke locaties zien inwoners dan mogelijkheden? De meeste mogelijkheden worden gezien binnen de grenzen van de bebouwde kom (61 procent). Maar er worden ook mogelijkheden gezien om te bouwen binnen de grenzen van Alphen-Stad (48 procent). De top 5 bestaat uit industrie- en bedrijventerreinen, sportvelden, de Gnephoek, Koudekerk en leegstaande kantoorpanden ombouwen.

Nieuwe woningen mogen van 62 procent van de respondenten niet ten koste gaan van groen en de open ruimte, van 21 procent wel. Daarnaast vindt 53 procent dat nieuwe woningen niet ten koste mogen gaan van parkeerruimte. De helft van de ondervraagden vindt woningen tot vijf bouwlagen goed bij Alphen aan den Rijn passen. 55 procent vindt dat woningen tot drie bouwlagen goed bij de omliggende dorpen passen. De meest genoemde eisen aan de omgeving van nieuwe woningen zijn groen (58%), veilig (57%) en voldoende parkeerruimte (48%).


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 15:20

Werkzaamheden in de Raadhuisstraat in volle gang

Deze week zijn de werkzaamheden aan het riool in de Raadhuisstraat voortgezet, met een korte onderbreking in het vooruitzicht. Vanwege 2e Pinksterdag zullen ze de werkzaamheden op dinsdag 21 mei hervatten. De gemeente heeft gezorgd voor zoveel mogelijk begaanbaarheid van de straat en benadrukt: "Daar waar het onveilig is, zetten wij bouwhekken."

Calamiteiten vandaag 15:01

Flinke botsing op kruising Prins Bernhardlaan

Op zaterdagmiddag vond er een aanrijding plaats op de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan, waarbij beide voertuigen aanzienlijke schade opliepen.

Werken vandaag 12:45

Vacatureoverzicht week 20: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Muziek/Concert vandaag 10:59

BTW-tarief op concert- en festivaltickets stijgt hoogstwaarschijnlijk in 2026

Na maanden van onderhandelen presenteren de PVV, VVD, NSC en BBB hun 'hoofdlijnenakkoord', dat de basis moet vormen voor het nieuwe kabinet. Liefhebbers van live muziek en cultuur komen er bekaaid vanaf, want de formerende partijen zijn van plan om concert- en festivaltickets te belasten met het hoge btw-tarief van 21%. Op dit moment geldt hiervoor nog het lage tarief van 9%.

Advertorial Evenement vandaag 09:37

Help mee als vrijwilliger tijdens de Obstacle Run!

Vind je het leuk om anderen te helpen en tegelijkertijd een superleuke dag te beleven? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de Obstacle Run Alphen op zaterdag 1 en/of zondag 2 juni 2024, en zorg er samen met de andere vrijwilligers voor dat de deelnemers de dag van hun leven meemaken!

Blog Opinie gisteren 19:46

MINERVA Haal die doppen van de koppen

Dit jaar wordt een feestje in de gemeente Alphen aan den Rijn omdat de gemeente zoals deze nu is tien jaar bestaat. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn nog altijd Calimero’s die vinden dat ‘ze’ geannexeerd zijn en er zijn altijd klagers waarbij het niet goed is of niet deugt.