Josh Walet

Aan welke woningen is behoefte? Alphenaren laten van zich horen

Nieuwe woningen bouwen. 89 procent van de inwoners uit de gemeente Alphen aan den Rijn vindt dit belangrijk om de woningnood te verminderen. En dan vooral starterswoningen, sociale huurwoningen en seniorenwoningen.

Dat blijkt uit de resultaten van de enquête over de intensiveringsvisie van de gemeente. In totaal hebben 2.992 inwoners de enquête ingevuld. Van de inwoners binnen de kern Alphen aan den Rijn, ziet 48 procent (veel) mogelijkheden om nieuwe huizen te bouwen. Bij inwoners uit omliggende dorpen is dat 61 procent.

De woningen waar volgens inwoners vooral behoefte aan is, zijn starterswoningen, sociale huurwoningen en seniorenwoningen. Daarna volgen gezinswoningen, woningen voor alleenstaanden, appartementen, levensloopbestendige woningen en tiny houses. De reden? Starters kunnen geen woning vinden, er is een tekort aan woningen voor ouderen, er is sprake van een slechte doorstroom en de prijzen zijn te hoog.

Op welke locaties zien inwoners dan mogelijkheden? De meeste mogelijkheden worden gezien binnen de grenzen van de bebouwde kom (61 procent). Maar er worden ook mogelijkheden gezien om te bouwen binnen de grenzen van Alphen-Stad (48 procent). De top 5 bestaat uit industrie- en bedrijventerreinen, sportvelden, de Gnephoek, Koudekerk en leegstaande kantoorpanden ombouwen.

Nieuwe woningen mogen van 62 procent van de respondenten niet ten koste gaan van groen en de open ruimte, van 21 procent wel. Daarnaast vindt 53 procent dat nieuwe woningen niet ten koste mogen gaan van parkeerruimte. De helft van de ondervraagden vindt woningen tot vijf bouwlagen goed bij Alphen aan den Rijn passen. 55 procent vindt dat woningen tot drie bouwlagen goed bij de omliggende dorpen passen. De meest genoemde eisen aan de omgeving van nieuwe woningen zijn groen (58%), veilig (57%) en voldoende parkeerruimte (48%).


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:59

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 12 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van boerenprotesten bij de PI Alphen en gedumpte containers met drugsafval tot aan een beschermde waterspitsmuis die Van der Valk in de weg zit. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Theater vandaag 15:33

Peter Pannekoek en Simone Kleinsma vervroegd in de verkoop

De voorbereidingen voor het nieuwe theaterseizoen dat in september van start gaat, zijn in volle gang. Hoewel het programma pas in mei bekend wordt gemaakt, kondigt Theater Castellum alvast twee grote namen aan: Peter Pannekoek komt in 2024 terug met ‘DNA’ en Simone Kleinsma is te zien in de gloednieuwe musical comedy ‘De Hospita’. Beide voorstellingen gaan vervroegd in de verkoop.

Oud Alphen vandaag 14:02

Oud Alphen: de vernieuwde Hofbrug was een ‘groote verbetering’

Wist jij dat je vroeger over de Hofbrug moest om naar het Hof van Alfen te gaan? Deze brug lag tussen de huidige Julianastraat en Prins Hendrikstraat. In de jaren ’30 werd de Hofbrug verbreed om het ook toegankelijk te maken voor auto’s.